Σάββατο 2 Μαρτίου 2019

Το μνημόσυνο ηρώων στρατιωτών μας στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο Καστοριάς. Ψυχοσάββατο 2 Μαρτίου 2019.


Γράφει ο Γιώργος Τ. Αλεξίου
Έφ. Υπολοχαγός (ΠΒ)

Ένας λεβέντης στρατιώτης μας
και ο κ. Κώστας Μαυρομάτης απόγονος
Μακεδονομάχου
 στο Ηρώο του Νεκροταφείου.
Το πρωί της 2ας Μαρτίου 2019, ημέρα του Ψυχοσάββατου, το 15ο Σύνταγμα ΠΖ τέλεσε στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο της Καστοριάς, που αποτελεί ένα απ΄τα σημαντικότερα και σεπτότερα Μνημεία του νεότερου Ελληνισμού, το καθιερωμένο εθνικοθρησκευτικό μνημόσυνο των έξι χιλιάδων (6.000) ηρώων ανδρών των Ενόπλων μας Δυνάμεων, που έπεσαν για την Πατρίδα στα βουνά της περιοχής μας κατά τον επάρατο Ανταρτοπόλεμο (έτη 1946 - 1949). Την εν λόγω σεπτή εκδήλωση, που έλαβε χώρα μπροστά στο εκεί ευρισκόμενο επιβλητικό Ηρώο, και δίπλα στους τάφους των πεσόντων γενναίων στρατιωτών μας, παρακολούθησαν με θρησκευτική κατάνυξη, εθνικό παλμό κι έκδηλη συγκίνηση, οι στρατιωτικοί, πολιτικοί και λοιποί αξιωματούχοι του νομού Καστοριάς, καθώς και πολλοί στρατιώτες και αρκετοί έντιμοι κάτοικοι της περιοχής. Όλοι αυτοί οι άξιοι συμπολίτες μας προσήλθαν στο αναφερόμενο Στρατιωτικό Νεκροταφείο, για ν’ αποτίσουν ελάχιστο φόρο τιμής στα γενναία παλικάρια μας, που έπεσαν στην ακριτική Ορεστίδα για την ελευθερία και τη δημοκρατία, πολεμώντας τους ερυθρούς αντάρτες και τους λοιπούς θιασώτες της καθολικώς απαξιωμένης πλέον «Δικτατορίας του Προλεταριάτου».
Η μνημειακή πύλη
του Στρατιωτικού Νεκροταφείου Καστοριάς.
Το Πρόγραμμα της υπόψη Εκδήλωσης υλοποιήθηκε ως εξής: Περί ώρα 11.00΄ προσήλθαν στο υπόψη Στρατιωτικό Νεκροταφείο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ και οι προαναφερόμενοι φιλελεύθεροι Πολιτικοί, άξιοι Στρατιωτικοί και γενναιόψυχοι Καστοριανοί. Κατόπιν άρχισε, εν μέσω μεγάλης συγκίνησης κι εθνικής ανάτασης, το θρησκευτικό μνημόσυνο των πεσόντων ανδρών του Στρατού μας. Το Μνημόσυνο τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ, συνεπικουρούμενος από τρεις ιερείς της Ιεράς Μητρόπολής του. Μετά τη θρησκευτική τελετή, ο Στρατιωτικός Διοικητής της περιοχής κατέθεσε δάφνινο στεφάνι στο Ηρώο του Νεκροταφείου και κατόπιν ακούστηκε ένα πένθιμο εμβατήριο κι έγινε το Προσκλητήριο των έξι χιλιάδων Στρατιωτών, Αεροπόρων και Χωροφυλάκων, που έπεσαν πολεμώντας τους άφρονες αντάρτες, οι οποίοι (αντάρτες) επεδίωκαν την εγκαθίδρυση καταστροφικού κομουνιστικού καθεστώτος στην Πατρίδα μας, παρόμοιου με αυτό της γειτονικής μας Αλβανίας περιόδου Εμβέρ Χότζα. Η όλη εθνικοθρησκευτική Τελετή περατώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.
Επιγραφή στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο.
Ακολούθως, όλοι οι συμμετέχοντες στο Μνημόσυνο επισκέφθηκαν τον υπόγειο Κοιμητηριακό ναό του Νεκροταφείου και την παραπλήσιά του κρύπτη με τα τίμια οστά των Γενναίων μας και άναψαν ένα μελισσοκέρι ευγνωμοσύνης στη μνήμη τους. Ταυτόχρονα, υποσχέθηκαν ενδόμυχα, ότι δεν θα ξεχάσουν ποτέ και θα τιμούν εσαεί τους ήρωες πεσόντες Στρατιώτες περιόδου 1946 - 1949, στους οποίους η Πατρίδα μας, και ιδιαίτερα η Μακεδονία, οφείλει τη σωτηρία της απ’ τα νύχια του Κομουνισμού, και στους οποίους χρωστούμε όλοι οι ΄Έλληνες, Δεξιοί, Κεντρώοι και Αριστεροί, τη μεταπολεμική πρόοδο κι ευημερία μας.
ΕΠΙΜΕΤΡΟ
Στο Προσκλητήριο των Πεσόντων Στρατιωτών μας, που συνοδεύτηκε από ριπές πολυβόλων όπλων, αναφέρθηκε ο παρακάτω αριθμός αυτών:
  1. Πεσόντες Αξιωματικοί και οπλίτες των Εθνικών μας Δυνάμεων στις μάχες Βιτσίου και Γράμμου κατά την τετραετία 1946 – 1949, που βρίσκονται θαμμένοι στο στρατιωτικό Νεκροταφείο Καστοριάς.
Αξιωματικοί Στρατού ξηράς:..........112
Υπαξιωματικοί:.................................94
Στρατιώτες:..................................5.718
Συνολο:........................................5.924

  1. Πεσόντες άνδρες των Εθνικών μας Δυνάμεων καθ’ όλη την περίοδο του Συμμοριτοπολέμου:
Αξιωματικοί Στρατού:............................1.198
Οπλίτες Στρατού:.................................14. 871
Αξιωματικοί Αεροπορίας:............................38
Οπλίτες Αεροπορίας:..................................... 6
Αξιωματικοί Χωροφυλακής:......................125
Οπλίτες Χωροφυλακής:...........................1.500
Σύνολο πεσόντων:..................................17.738
Ας είναι αιωνία η μνήμη όλων των πεσόντων γενναίων Στρατιωτών μας κατά τον καταστροφικό ανταρτοπόλεμο κι ελαφρύ το χώμα που τους σκεπάζει.Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστοριάς
κ.κ. Σεραφείμ προσέρχεται στο Νεκροταφείο

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστοριάς
  κ.κ. Σεραφείμ τελεί το ιερό μνημόσυνο των πεσόντων
 ηρώων στρατιωτών μας.

Οστεοθήκες πεσόντων στρατιωτών μας
στην κρύπτη του Νεκροταφείου.

Το επιβλητικό Ηρώο του νεκροταφείου.


Ο Υποστράτηγος ε.α. κ. Ηλίας Τζωρτζόπουλος.


Ο ιατρός κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας,
τ. Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας
και νυν πολιτευτής της.

Ο δάσκαλος κ. Γιώργος Τ. Αλεξίου.

Ο στρατιώτης Χρηστος Κ. Σκανδάλης
εκ Βογατσικού.

Συνέντευξη.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου