Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Μνημόσυνο ηρώων στρατιωτών στην Καστοριά. Ψυχοσάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Το Ηρώο του Στρατιωτικού Νεκροταφείου Καστοριάς
κατά το περιγραφόμενο Μνημόσυνο στρατιωτών μας.
Το Ψυχοσάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 11.00 π.μ., πραγματοποιήθηκε στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο Καστοριάς το καθιερωμένο ετήσιο εθνικοθρησκευτικό Μνημόσυνο όλων των γενναίων στρατιωτών μας, που έπεσαν υπέρ πατρίδος στον Γράμμο και το Βίτσι, κατά τη χρονική περίοδο 1946 – 49. Το εν λόγω Μνημόσυνο οργάνωσε η Στρατιωτική Αρχή του Νομού Καστοριάς (15ο Σύνταγμα ΠΖ) και το τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ, συνεπικουρούμενος από ετέρους δύο κληρικούς της ίδιας Μητρόπολης. Στο Μνημόσυνο παρευρέθηκαν και το παρακολούθησαν με έκδηλη συγκίνηση, η βουλευτίς Ν.Δ. Καστοριάς κ. Μαρία Αντωνίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Σωτήριος Αδαμόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Παναγιώτης Κώττας, ο Αντιδήμαρχος Καστοριάς κ. Σωκράτης Λιάνος, ανώτεροι αξιωματικοί του Στρατού, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής που υπηρετούν στην περιοχή Καστοριάς, ο Πρόεδρος του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Νομού Καστοριάς Υποστράτηγος ε.α. κ. Ηλίας Τζωρτζόπουλος, πολλοί απόστρατοι αξιωματικοί, οι πρόεδροι εφεδροπολεμικών οργανώσεων της πόλης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γερμανιωτών Καστοριάς κ. Νίκος Πρώιος, Μέλη του Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων Νομού Καστοριάς, ο δάσκαλος κ. Γιώργος Αλεξίου, αρκετοί άλλοι γενναιόφρονες κι ευγνώμονες δημότες της, και βεβαίως, πολλοί στρατιώτες μας.
Η μνημειακή πύλη του σεπτού
Στρατιωτικού Νεκροταφείου Καστοριάς.
Αμέσως μετά την τελετή του περιγραφόμενου εθνικοθρησκευτικού Μνημοσύνου, ο Αξιωματικός Διοικητής των Στρατιωτικών Δυνάμεων της περιοχής κατέθεσε στέφανο στο Ηρώο του Νεκροταφείου και ακολούθως έγινε το Προσκλητήριο των 112 αξιωματικών, 94 υπαξιωματικών και 5.718 οπλιτών του Στρατού μας, που έχυσαν το τίμιο αίμα τους στο Γράμμο και το Βίτσι για την ελευθερία και τη δημοκρατία, κατά τον επάρατο ανταρτοπόλεμο 1946 – 49, και που έκτοτε είναι, πολλοί εξ αυτών, θαμμένοι στο αναφερόμενο Στρατιωτικό Νεκροταφείο. Κατόπιν εψάλη ο Εθνικός μας Ύμνος, από παρούσα Διμοιρία Στρατού.
Ακολούθως, όλοι οι παρευρισκόμενοι και συμμετέχοντες στο εν λόγω μνημόσυνο, αξιωματούχοι, στρατιώτες και απλοί πολίτες, επισκέφτηκαν τον υπόγειο κοιμητηριακό ναό Αγίου Γεωργίου, του Νεκροταφείου, καθώς και την παρακείμενή του κρύπτη, όπου αναπαύονται τα τίμια οστά πολλών νεκρών ηρώων μας, προσκύνησαν δεόντως, τέλεσαν Τρισάγιο και άναψαν κερί στη μνήμη τους. Τέλος, έλαβαν όλοι τα παραδοσιακά κόλλυβα και αποχώρησαν απ’ το Νεκροταφείο έμπλεοι ψυχικής ανάτασης κι εθνικού παλμού.
 (Γιώργος Τ. Αλεξίου)
Ο Μητροπολίτης Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ  και λοιποί
επίσημοι προσέρχονται στο χώρο τέλεσης του Μνημοσύνου.

Ο Μητροπολίτης Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ
τελεί το  Αρχιερατικό μνημόσυνο των πεσόντων
ηρώων Στρατιωτών μας. Αιωνία η μνήμη τους.Η Διμοιρία απόδοσης τιμών
προσέρχεται στο χώρο του Μνημοσύνου


Αξιωματούχοι του Νομού Καστοριάς
παρακολουθούν και συμμετέχουν στο μνημόσυνο.

Ο Πρόεδρος του ΕΑΑΣ Καστοριάς
Υποστράτηγος ε.α. κ. Ηλίας Τζωρτζόπουλος
παρών στο Μνημόσυνο.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου
Γερμανιωτών Καστοριάς
κ. Νίκος Αχ. Πρώιος.Ο Διοικητής του 15ου Σ.ΠΖ.
καταθέτει στεφάνι στο Ηρώο του Νεκροταφείο.


Το Ηρώο του Στρατιωτικού Νεκροταφείου.


" Απόντες, έπεσαν υπέρ πατρίδος, πυρ"

Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καστοριάς
κ.κ. Σεραφείμ στο χώρο του Νεκροταφείου.


Σεπτές οστεοθήκες πεσόντων στρατιωτών
μας στην κρύπτη του Νεκροταφείου.

Σπαρτιατική ασπίδα στην είσοδο του Νεκροταφείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου