Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Κοίτασμα σιδήρου στην περιοχή του Γέρμα Καστοριάς.

      “Ίδης εν κορυφήσι πολυπτύχου ήνεμοέσσης, ένθα σίδηρος Άρηος επιχθονίοισι...” (Όμηρος)

Ο Γέρμας Καστοριάς είναι κτισμένος στο μέσον μιας στενόμακρης κοιλάδας, που περιβάλλεται από ψηλά βουνά. Στην κοιλάδα αυτή κυλούν τα νερά δύο μικρών ποταμών κι αναβλύζουν τα σιδηρούχα υποκόκκινα ύδατα μερικών μικρών πηγών. Η σημαντικότερη απ’ αυτές τις πηγές βρίσκεται στην τοποθεσία “Βρύση”, στους πρόποδες του λόφου “Άγιος Αθανάσιος”, ενώ οι άλλες εντοπίζονται στην περιοχή “Κοκκινονέρι”.
Οι κάτοικοι του Γέρμα γνωρίζουν καλώς, ότι τα ύδατα των εν λόγω πηγών είναι σιδηρούχα κι έχουν υποκόκκινο χρωματισμό και γεύση οξειδωμένου μετάλλου, διότι προέρχονται – διέρχονται από κάποιο πλούσιο κοίτασμα σιδήρου, που υποθέτουν ότι βρίσκεται στα έγκατα των κοντινών τους βουνών “Αμάραντος” και “Τσούκα”. Την υπόθεσή τους αυτή τη στηρίζουν στην ύπαρξη πολλών σιδηρούχων λίθων και βράχων επί των εν λόγω βουνών, καθώς και στην παρουσία μίας ανάλογης μεταλλευτικής φλέβας εκατέρωθεν του δημόσιου δρόμου “Γέρμας – Κορησός” και δίπλα στον λεγόμενο “Τρανό Λάκκο” του “Αμάραντου”. Φωτογραφίες της αναφερόμενης μεταλλευτικής φλέβας συνοδεύουν το παρόν κείμενο.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Πρέπει οι γεωλόγοι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας να εξετάσουν την εν λόγω μεταλλευτική φλέβα κι εάν διαπιστώσουν ότι είναι σημαντική, να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες προς εκμετάλλευσή της. (Γ.Τ.Α.)Το υποκόκκινο ύδωρ
σιδηρούχας πηγής του ΓέρμαΟ εύανδρος Γέρμας Καστοριάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου