Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Ο εορτασμός του Μακεδονικού Αγώνα στο χωριό Μελάς Καστοριάς και το προσκύνημα στους τάφους των εκεί πεσόντων στρατιωτών μας (+1949). Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2014.

 1) Ο εορτασμός του Μακεδονικού Αγώνα στο χωριό Μελάς Καστοριάς.
Η προτομή του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά
στο χωριό Μελάς Καστοριάς (16-10-2016).
Την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016 εορτάστηκε σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα η 112η επέτειος της έναρξης του Μακεδονικού Αγώνα (1904 – 1908). Στο Νομό Καστοριάς. επίκεντρο του εορτασμού ήταν, όπως πάντα, το χωριό Μελάς Κορεστείων, όπου στις 13 Οκτωβρίου 1904 έπεσε ηρωικά μαχόμενος για την ελευθερία της Μακεδονίας ο πρωτομάρτυρας του προαναφερόμενου Αγώνα Παύλος Μελάς.
Το πρωί της αναφερόμενης Κυριακής ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ τέλεσε στον ενοριακό ναό του Αγίου Ευσταθίου, Μελά, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία κι εκφώνησε εμπνευσμένο κήρυγμα μεστού χριστιανικού κι εθνικού περιεχομένου που συνεπήρε το εκκλησίασμα. Ο ίδιος άξιος Μητροπολίτης τέλεσε επίσης, συνεπικουρούμενος από πλειάδα ιερέων και παρουσία των αξιωματούχων τής περιοχής και πλήθους κόσμου, το θρησκευτικό Μνημόσυνο του ήρωα Παύλου Μελά και όλων των πεσόντων Μακεδονομάχων.
Ο Μητροπολίτης Καστοριάς και λοιποί  αξιωματούχοι
προσέρχονται στο χώρο της εθνικής εκδήλωσης.
Ακολούθως, ο Αρχιερέας με τους κληρικούς, οι παρόντες πολιτικοί, στρατιωτικοί και λοιποί αξιωματούχοι και όλοι οι παρευρισκόμενοι πολίτες, συγκεντρώθηκαν εμπρός στην προτομή του Παύλου Μελά, όπου αναπέμφθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση απ’ τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ, υπέρ όλων των πεσόντων Μακεδονομάχων. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, ο Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου «Η Ορεστίς» Άργους Ορεστικού κ. Κ. Αδάμ εκφώνησε τον καθιερωμένο επίκαιρο Πανηγυρικό λόγο. Ακολούθως κατέθεσαν στεφάνους στην προτομή του ήρωα Παύλου Μελά οι πολιτικοί, στρατιωτικοί, αστυνομικοί και δημοτικοί αξιωματούχοι και οι εκπρόσωποι πατριωτικών οργανώσεων και συλλόγων της περιοχής. Κατόπιν και με τη σειρά, η μεικτή χορωδία του Δήμου Καστοριάς έψαλε τρία συγκινητικά άσματα αναφερόμενα στον ήρωα Παύλο Μελά, όλοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή και στο τέλος η στρατιωτική μπάντα και οι στρατιώτες τής εκεί υπάρχουσας Διμοιρίας απόδοσης τιμών έψαλαν τον εθνικό μας ύμνο.
Ο Μητροπολίτης Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ αναπέμπει
Επιμνημόσυνη Δέηση για τον ήρωα Παύλο Μελά
και τους συμπολεμιστές του Μακεδονομάχους.
Η περιγραφόμενη πατριωτική εκδήλωση έκλεισε με την επίσκεψη του κόσμου στην οικία, όπου φονεύτηκε από Τούρκους στρατιώτες ο Παύλος Μελάς, υπήρξε δε, κατά γενική ομολογία, απόλυτα επιτυχής.
2) Το προσκύνημα στους τάφους των πεσόντων στρατιωτών μας στο χωριό Μελάς (+1949).
Μετά το τέλος του περιγραφόμενου επετειακού εορτασμού του Μακεδονικού Αγώνα, ο Καστοριανός δάσκαλος κ. Γιώργος Τ. Αλεξίου και αρκετοί άλλοι γενναιόφρονες Καστοριανοί μετέβησαν στο πλησιόχωρο Στρατιωτικό Νεκροταφείο Μελά, όπου είναι θαμμένοι 17 ήρωες στρατιώτες μας που έπεσαν μαχόμενοι για τη δημοκρατία και την ελευθερία της πατρίδος στα γύρω βουνά κατά την 11η και τη 12η Αυγούστου 1949, άναψαν μελισσοκέρι στους σεπτούς τάφους τους και προσευχήθηκαν για την ανάπαυση των αγνών ψυχών τους. Ως γνωστόν, οι στρατιώτες αυτοί, όπως βεβαίως και όλοι οι άνδρες του Εθνικού μας Στρατού περιόδου 1946 – 49, είναι άξιοι επίγονοι του ήρωα Παύλου Μελά, και ορθώς αναγνωρίζονται και τιμώνται και ως νεότεροι Μακεδονομάχοι, καθόσον με τους πολεμικούς αγώνες και την υπέρτατη θυσία τους νίκησαν τους τότε πλανηθέντες ερυθρούς αντάρτες και απότρεψαν έτσι την αποκοπή της Μακεδονίας μας από τον εθνικό κορμό και την οριστική ενσωμάτωσή της στο κράτος των Σκοπίων. Ας είναι ατελεύτητη η ευγνωμοσύνη του Έθνους μας προς αυτούς τους ήρωες και αιωνία η μνήμη τους.


Γιώργος Τ. Αλεξίου

Ο Διευθυντής του 2ου Δημ. Σχολείου Άργους Ορεστικού
κ. Νίκος Μπουτσιάδης και μαθητές του σχολείου.

Ο πολιτευτής της Χρυσής Αυγής κ. Στέργιος Τούφας
που κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του Παύλου Μελά.

Κατάθεση στεφάνου από απογόνους
Μακεδονομάχων της Καστοριά
ς.



Ο Υποστράτηγος  ε.α. κ. Ηλίας Τζωρτζόποπουλος
καταθέτει στέφανον στην προτομή του Παύλου Μελά,




Το σεπτό Στρατιωτικό Νεκροταφείο Μελά,
 όπου οι τάφοι 17 ηρώων στρατιωτών μας, που έπεσαν
για την πατρίδα στις 11 και 12 Αυγούστου 1949.
Αιωνία η μνήμη των παλικαριών


Το λιτό Ηρώο του Στρατιωτικού Νεκροταφείου
και ο τάφος του ήρωα Επιλοχία Χρήστου Γιαννιού
απ' τον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης.


Το εκκλησάκι όπου βρίσκεται το κενοτάφιο
του Παύλου Μελά στο χωριό Μελάς Καστοριάς.


Οι επιγραφές στο Κενοτάφιο του Παύλου Μελά.



Ο δάσκαλος Γιώργος Τ. Αλεξίου
εντός του Στρατιωτικού Νεκροταφείου Μελά,
ευγνώμων στους εκεί ταφέντες στρατιώτες.


Πλάγια άποψη του Στρατιωτικού Νεκροταφείου Μελά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου