Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Μνημόσυνο ηρώων στρατιωτών στην Καστοριά. Ψυχοσάββατο 22 - 2 – 2014Ο σεπτός τάφος του ήρωα Ανθλγού 
των ΛΟΚ  Παπακυρίλου Κ..

Το Ψυχοσάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014, ώρα 11.00 π.μ., πραγματοποιήθηκε στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο Καστοριάς το καθιερωμένο ετήσιο εθνικοθρησκευτικό Μνημόσυνο όλων των γενναίων στρατιωτών μας, που έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος στον Γράμμο και το Βίτσι, κατά τη χρονική περίοδο 1946 – 49. Το εν λόγω Μνημόσυνο οργάνωσε η Στρατιωτική Αρχή του Νομού Καστοριάς και το τέλεσαν, ο Πρωτοσύγγελος της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς π. Αθανάσιος Γιαννουσάς και δύο ιερείς της ίδιας Μητρόπολης. Στο Μνημόσυνο παρευρέθηκαν και το παρακολούθησαν με έκδηλη συγκίνηση, η βουλευτής Ν. Δ. Καστοριάς κ. Μαρία Αντωνίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Δημήτρης Σαββόπουλος, ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Μανώλης Χατζησυμεωνίδης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Γιώργος Πετκανάς, οι ανώτεροι αξιωματικοί του Στρατού, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής που υπηρετούν στην περιοχή Καστοριάς, ο Πρόεδρος της ΕΑΑΣ Νομού Καστοριάς Υποστράτηγος ε.α. κ. Ηλίας Τζωρτζόπουλος, πολλοί άλλοι απόστρατοι αξιωματικοί, οι πρόεδροι εφεδροπολεμικών οργανώσεων της πόλης, αρκετοί γενναιόφρονες κι ευγνώμονες δημότες της, και βεβαίως, πολλοί στρατιώτες μας.
Γενική άποψη του Στρατιωτικού Νεκροταφείου Καστοριάς.
Αμέσως μετά την τελετή του περιγραφόμενου εθνικοθρησκευτικού Μνημοσύνου, ο Αξιωματικός Διοικητής των Στρατιωτικών Δυνάμεων της περιοχής κατέθεσε στέφανο στο Ηρώο του Νεκροταφείου και ακολούθως έγινε το Προσκλητήριο των 112 αξιωματικών, 94 υπαξιωματικών και 5.718 οπλιτών του Στρατού μας, που έχυσαν το τίμιο αίμα τους στο Γράμμο και το Βίτσι για την ελευθερία και τη δημοκρατία, κατά τον επάρατο ανταρτοπόλεμο 1946 – 49, και που έκτοτε είναι, πολλοί εξ αυτών, θαμμένοι στο αναφερόμενο Στρατιωτικό Νεκροταφείο. Κατόπιν εψάλη ο Εθνικός μας Ύμνος, από παρούσα  Διμοιρία Στρατού.
Το Ηρώο στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο Καστοριάς
Ακολούθως, όλοι οι παρευρισκόμενοι και συμμετέχοντες στο εν λόγω μνημόσυνο, αξιωματούχοι, στρατιώτες και απλοί πολίτες, επισκέφτηκαν τον υπόγειο κοιμητηριακό ναό Αγίου Γεωργίου, του Νεκροταφείου, καθώς και την παρακείμενή του κρύπτη, όπου αναπαύονται τα τίμια οστά πολλών νεκρών ηρώων μας, προσκύνησαν δεόντως, τέλεσαν Τρισάγιο και άναψαν κερί στη μνήμη τους. Τέλος, έλαβαν όλοι τα παραδοσιακά κόλλυβα και αποχώρησαν απ’ το Νεκροταφείο έμπλεοι ψυχικής ανάτασης κι εθνικού παλμού.

Το στρατιωτικό άγημα απόδοσης τιμών.


Η προσέλευση των Επισήμων.


Ο Αρχιμανδρίτης π. Αθανάσιος Γιαννουσάς
 κι ένας σεβαστός ιερέας.Παλαιός πολεμιστής, ανάπηρος
μετέχων  στο μνημόσυνο.

Ιερείς τελούν το μνημόσυνο
των πεσόντων γενναίων στρατιωτών μας.

Ο κ. Δήμαρχος και ο κ. Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς.

Ο δάσκαλος Γιώργος Αλεξίου παρών
 στο μνημόσυνο των ηρώων του έθνους μας.

Σεπτοί τάφοι ηρώων στρατιωτών μας,
στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο Καστοριάς.

Λειψανοθήκες γενναίων στρατιωτών
στο Οστεοφυλάκιο του Νεκροταφείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου