Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Το «Δυτικομακεδονικόν Ημερολόγιον» έτους 2014.


Το εμπροσθόφυλλο του Ημερολογίου.

Στις αρχές Οκτωβρίου 2013 εκδόθηκε στην Κοζάνη και κυκλοφόρησε σε όλη την Ελλάδα ο 9ος τόμος του γνωστού «Δυτικομακεδονικού Ημερολογίου», έτους 2014. Εκδότης του είναι ο άριστος Θεολόγος και Διοικητικός υπάλληλος της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης κ. Ζήσης Αν. Μπέλλος, που κατάγεται από την εύανδρη κωμόπολη Γαλατινή Βοΐου. Το εν λόγω «Δυτικομακεδονικόν Ημερολόγιον» αποτελεί συνέχεια και διαδοχή του «Ημερολογίου Κοζάνης», που εξέδιδε επιτυχώς επί σειρά πολλών ετών κι έως το 1995, ο γνωστός δάσκαλος, μαχητικός συνδικαλιστής, συγγραφέας και δημοσιολόγος κ. Αναστάσιος Μπέλλος, πατέρας του προαναφερόμενου κ. Ζήση Μπέλλου.
Ο εξεταζόμενος καλαίσθητος τόμος του «Ημερολογίου», έτους 2014, έχει 100 σελίδες και περιλαμβάνει, όπως και οι προηγούμενοί του, αξιόλογα κείμενα εθνικού, εκκλησιαστικού, ιστορικού, λαογραφικού και περιβαλλοντικού περιεχομένου, διανθισμένα με ανάλογες φωτογραφίες, τα οποία (κείμενα) συνέγραψαν σπουδαίοι άνθρωποι του πνεύματος, κυρίως Δυτικομακεδόνες. Περιλαμβάνει επίσης καταγραφές των σημαντικότερων γεγονότων που συνέβησαν στη Δυτική Μακεδονία κατά το παρελθόν έτος 2013. Τέλος, έχει καταχωρημένες στις σελίδες του και αρκετές άλλες πληροφορίες, που σίγουρα είναι χρήσιμες κι ενδιαφέρουν όλους τους αναγνώστες του.
Ο άξιος Μητροπολίτης Κοζάνης κ.κ. Παύλος.
Συμπερασματικώς, το παρουσιαζόμενο «Δυτικομακεδονικόν Ημερολόγιον» έτους 2014, του θεολόγου κ. Ζήση Αν. Μπέλλου, είναι ένα Ανθολόγιο αξιόλογων κειμένων και μία παράθεση σπουδαίων γεγονότων του 2013, είναι ένας άμβωνας πνευματικής κι εθνικής προσφοράς στον ευγενή λαό της Δυτικής Μακεδονίας.
Ακολούθως παρατίθεται ο χαιρετισμός του κ. Ζήση Αν. Μπέλλου που καταλαμβάνει τη θέση του Προλόγου στο παρουσιαζόμενο «Δυτικομακεδονικόν Ημερολόγιον» έτους 2014.
«Χαιρετισμός
Ακόμη μία χρονιά το οικογενειακό αυτό εκδοτικό ταξίδι που κρατάτε στα χέρια σας δίνει το παρόν του σε πείσμα των κάθε λογής αντιξοοτήτων, οι οποίες δυσχεραίνουν παρόμοιες προσπάθειες. Ίσως η έκδοση ενός βιβλίου αυτήν την εποχή να φαντάξει σε κάποιους πολυτέλεια ή και ματαιοδοξία ακόμη. Το να δημιουργείς όμως πολιτισμό σε μια εποχή οικονομοκρατίας ή καλύτερα μνημονιοκρατίας αποτελεί αντίσταση, και μάλιστα σθεναρή. Ο τόπος αυτός, άλλωστε, επιβίωσε παράγοντας και προάγοντας τέχνη και πολιτισμό.
Στην καθημερινότητά μας εισέρχονται νέοι όροι, οι οποίοι καθώς φαίνεται θα κυριαρχήσουν στο μέλλον: ενεργειακό παιγνίδι, ΑΟΖ, γεωπολιτική και γεωστρατηγική και άλλοι. Και είναι τόσο σημαντικοί που μέχρι και πόλεμο κάνουν για χάρη τους! Και ’μεις οι Έλληνες, παρατηρούμε το σκάκι που παίζεται στη γειτονιά μας ελπίζοντας να επωφεληθούμε σε κάτι.
Η χρονιά που πέρασε, το 2013, δεν είχε την αίγλη και τον εορταστικό χαρακτήρα της προηγούμενης, κατά την οποία γιορτάσαμε τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Ήταν η πιο δύσκολη χρονιά, λένε οι επαΐοντες και μας υπόσχονται ανάκαμψη και βελτίωση για την επόμενη.
Κυρίαρχο ρόλο το 2014 θα παίξουν οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση και την ευρωβουλή, οι οποίες δεν αποκλείεται να προκαλέσουν και εθνικές εκλογές. Το πολιτικό παιγνίδι, άλλωστε, είναι απρόβλεπτο, σημασία όμως έχει να αποβαίνει προς όφελος των αρχόμενων και όχι των αρχόντων.
Παρ’ όλο τον αναβρασμό σε δύο βασικούς τομείς για την εύρυθμη λειτουργία μιας κοινωνίας, την παιδεία και την υγεία, ευελπιστούμε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί και θα τύχουμε καλύτερων ημερών. Αιθεροβάμονες δεν είμαστε. Αισιοδοξούμε, όμως, ελπίζουμε και προσδοκούμε.
Για το νέο έτος ευχόμαστε τα καλύτερα ευχαριστώντας θερμότατα για την πολύτιμη ηθική και υλική στήριξή σας προς το «ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ ΗΜΕΡΟΛΟΠΟΝ».
Καλή Χρονιά και καλή αντάμωση.
Κοζάνη 8 Σεπτεμβρίου 2013 (Γενέσιον της Θεοτόκου)
Ζήσης Αν. Μπέλλος»

Παρουσίαση: Γιώργος Τ. Αλεξίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου