Η Ορθόδοξη Εκκλησία θέσπισε για όλη τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους ικανόν αριθμό θρησκευτικών εορτών, μικρών και μεγάλων. Ο εορτασμός των περισσότερων απ’ τις εν λόγω εορτές είναι μονοήμερος υπάρχουν όμως και οι δύο μεγάλες εορτές, του Πάσχα και της Πεντηκοστής – Αγίου Πνεύματος, που συνοδεύονται, τιμώνται κι εκφράζονται από αντίστοιχούς τους επταήμερους εορτασμούς. Οι εορτασμοί αυτοί παρουσιάζονται εν συντομία ακολούθως.
1)
Η “Διακαινήσιμος εβδομάδα” {: η Διακαινήσιμος =
η πνευματική αναγέννηση των πιστών}. Αρχίζει την Κυριακή του Πάσχα και λήγει
την αμέσως επόμενη, την Κυριακή του Θωμά. Οι επτά ημέρες τής εν λόγω εβδομάδας
θεωρούνται ως «μία ημέρα», ως το λαμπρό Πάσχα και γι’ αυτό, κατά τις εν λόγω
ημέρες, οι χριστιανοί δεν νηστεύουν, και καταλύουν τα πάντα.
2)
Η “Εβδομάδα της Πεντηκοστής - του Αγίου Πνεύματος”. Aρχίζει την Κυριακή της Πεντηκοστής και διαρκεί έως το επόμενό της Σάββατο, οπότε και αποδίδεται. Κατά τη διάρκεια αυτών των επτά ημερών, που θεωρούνται ως μία ημέρα, καταλύουμε τα πάντα για την Χαρά της Επελεύσεως του Αγίου Πνεύματος στον Κόσμο.Η Κυριακή που έπεται αυτής της
επταήμερης εορτής είναι αφιερωμένη στους άγιους Πάντες , δηλαδή σε όλους τους
αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας γνωστούς
και αγνώστους.
Επισήμανση: Στην πόλη Καστοριά υπάρχει ένας πολύ
αξιόλογος ενοριακός ιερός ναός αφιερωμένος στους Αγίους Πάντες, που βρίσκεται στα σεπτά Κοιμητήρια της πόλης.
Βάσει των προαναφερόμενων, ο εν λόγω ναός, και βεβαίως ολόκληρη η Ενορία του κι
ευρύτερα η πόλη της Καστοριάς εορτάζουν καθ’ όλη την εβδομάδα της Αγίας
Τριάδος, δηλαδή, από την Κυριακή τής
Πεντηκοστής έως και την Κυριακή των Αγίων Πάντων !
Σημείωση. Το Εορτολόγιο της Εκκλησίας μας περιλαμβάνει και άλλους δύο επταήμερους εορτασμούς, οι οποίοι αποτελούν για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς κατεξοχήν περίοδοι νηστείας, εγκράτειας, μετάνοιας, κατάνυξης, εντατικής προσευχής και εντατικού πνευματικού αγώνα. Πρόκειται, α) για τη λεγόμενη «Καθαρή Εβδομάδα», που είναι η πρώτη εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η οποία αρχίζει με την Καθαρή Δευτέρα και τελειώνει με το Ψυχοσάββατο των Αγίων Θεοδώρων, και β) για τη Μεγάλη Εβδομάδα, που είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη του Ιησού Χριστού, η οποία αρχίζει το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων, οπότε τελείται η Ακολουθία του Νυμφίου, δηλαδή του όρθρου της Μεγάλης Δευτέρας και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο.
Γιώργος Τ. Αλεξίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου