Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Απόστολος Παύλος καθοδηγεί τον άγιο Ιωάννη Χρυσόστομο {+ 407} στην ερμηνεία των επιστολών του. Η απεικόνιση της ανάλογης οπτασίας τού Πατριάρχη αγίου Πρόκλου.

 

    Κατά τη χρονική περίοδο {398 – 404} που ήταν Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, όστις υπήρξε ο τελειότερος ερμηνευτής κι εξηγητής του περιεχομένου των συγγραφών τού Αποστόλου Πάυλου, επισκέφτηκε το Πατριαρχείο κάποιος ευσεβής χριστιανός και ζήτησε από τον Γραμματέα του, τον μετέπειτα άγιο Πρόκλο, να τον παρουσιάσει στον Παναγιώτατο Πατριάρχη. Ο Γραμματέας εισήλθε στο Γραφείο του Πατριάρχη για να τον πληροφορήσει σχετικώς, αλλά εκεί τον είδε να γράφει με μεγάλη προσοχή σε έναν πάπυρο ό,τι του υπαγόρευε στο αριστερό του αυτί ένας άγνωστος άνθρωπος που στεκόταν δίπλα του. Ο Γραμματέας δεν θέλησε να τους ενοχλήσει κι εξήλθε αμέσως από το πατριαρχικό Γραφείο. Αυτό επαναλήφθηκε αρκετές φορές, μέχρι που ο επισκέπτης τού Πατριάρχη αναγκάστηκε να αποχωρήσει χωρίς να ικανοποιηθεί το αίτημά του. Λίγη ώρα αργότερα ο Γραμματέας Πρόκλος ξαναμπήκε στο Γραφείο τού Πατριάρχη και του ανέφερε το συμβάν και ότι δεν θέλησε να τον ενοχλήσει επειδή ήταν απασχολημένος με τον άγνωστο άνδρα. Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος ξαφνιάστηκε όταν άκουσε για την παρουσία αγνώστου στο Γραφείο του και διαβεβαίωσε τον Πρόκλο, ότι κατά τις ώρες εκείνες κανείς δεν βρισκόταν δίπλα του, ήταν δηλαδή εκεί εντελώς μόνος.

    Αμέσως τότε ο Γραμματέας Πρόκλος εννόησε, ότι επρόκειτο για μία ιερή οπτασία που είχε βιώσει, και ότι ο άγνωστος άνδρας που είχε ιδεί με τα μάτια της ψυχής του να στέκεται δίπλα στον άγιο Χρυσόστομο ήταν ο Απόστολος Παύλος, που καθοδηγούσε και βοηθούσε τον Πατριάρχη να ερμηνεύσει άριστα το περιεχόμενο και τα υψηλά νοήματα των Επιστολών του.

    Συγκλονιστική μαρτυρία και ακλόνητη πιστοποίηση τής πραγματικότητας τού εν λόγω θαυμαστού γεγονότος αποτελεί το άφθαρτο αριστερό αυτί του Ιερού Χρυσοτόμου, που σώζεται μαζί με το επίσης άφθαρτο δεξί του χέρι στην ιερά μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους.

Κοντάκιον αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου {+14 Νοεμβρίου}.

Ήχος πλ. δ’. Την υπὲρ ημών.

Εκ των ουρανών εδέξω την θείαν χάριν, και διά των σων χειλέων, πάντας διδάσκεις, προσκυνείν εν Τριάδι τον ένα Θεόν, Ιωάννη Χρυσόστομε, παμμακάριστε Όσιε, επαξίως ευφημούμέν σε· υπάρχεις γαρ καθηγητής, ως τα θεία σαφών.

Σημείωση. Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος είναι ο πολιούχος του εύανδρου Βογατσικού Καστοριάς, τιμάται δε ιδιαιτέρως εκεί, καθώς και στα γειτονικά του θεοφιλή χωριά Γέρμας, Δρυόβουνο και Αλιάκμων Βοΐου, των οποίων αρκετοί κάτοικοι φέρουν με καμάρι ως βαπτιστικό τους το Όνομα Χρυσόστομος.

Γιώργος Τ. Αλεξίου.

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου