Τρίτη 16 Αυγούστου 2022

Ο εξοχικός ναός των Αγίων Αθανασίου και Παντελεήμονος (έτ. 1994) στο Βογατσικό Καστοριάς.

  


   Το Βογατσικό ήταν στο παρελθόν, κι εξακολουθεί να είναι και σήμερα, ένα αρχοντοχώρι του Νομού Καστοριάς. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ήταν το δεύτερο σε πληθυσμό αστικό κέντρο τής επαρχίας Ανασελίτσας – Βοΐου, μετά τη Σιάτιστα. Οι κάτοικοί του διακρίνονταν ανέκαθεν για τα έντονα πατριωτικά τους αισθήματα, την αγάπη τους προς τα γράμματα, και τη μεγάλη θεοσέβειά τους. Απόδειξη τής εν λόγω θεοσέβειας αποτελεί η ύπαρξη στο Βογατσικό έξι αστικών και δώδεκα περιαστικών – εξοχικών ναών, καθώς και της ιεράς μονής Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Ένας απ' τους αναφερόμενους εξοχικούς ναούς του Βογατσικού είναι αφιερωμένος στους Αγίους Αθανάσιο και Παντελεήμονα, βρίσκεται δε στην περιοχή Σάντοβο, και πιο συγκεκριμένα στον ενδιάμεσο χώρο των δύο παράλληλων εθνικών οδών, τής παλαιάς και της νέας, που διέρχονται απ' εκεί. Ο ναός οικοδομήθηκε το έτος 1994 από την φιλόχριστη οικογένεια Αθανασίου Γούλα κι εγκαινιάστηκε από τον μακαριστό Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Αντώνιο Κόμπο στις 25 Απριλίου 1995.


    Σήμερα, τον εν λόγω όμορφο εξοχικό ναό, που περιβάλλεται από αειθαλή κωνοφόρα δέντρα και από καρποφόρες κληματαριές, τον επισκέπτονται συχνά κι ανάβουν τις κανδήλες του οι ολίγοι Βογατσιώτες αγρότες της περιοχής του. Τον επισκέπτονται επίσης, προσεύχονται εντός του και ζητούν - και φυσικά λαμβάνουν - τη βοήθεια τών δύο αγίων του, και αρκετοί οδηγοί αυτοκινήτων που διέρχονται καθημερινώς από μπροστά του.

Γιώργος Τ. Αλεξίου.
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου