Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

Το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Φανερωμένης στη Νεάπολη Κοζάνης (+ 8 Σεπτεμβρίου).

 


Η Νεάπολη της επαρχίας Βοΐου Νομού Κοζάνης είναι μία δυναμική κωμόπολη 2,5 χιλιάδων κατοίκων, περίπου. Οι κάτοικοί της αυτοί, γηγενείς και πρόσφυγες, διακρίνονται για τα έντονα πατριωτικά τους αισθήματα και τη μεγάλη ευσέβειά τους προς τον Θεό.

Εντός και πέριξ της Νεαπόλεως υπάρχουν αρκετοί ιεροί ναοί, δηλωτικοί τής βαθιάς χριστιανικής πίστης τους. Οι σημαντικότεροι εξ αυτών των ναών είναι δύο, ο ενοριακός του Αγίου Γεωργίου και ο ναός της Αγίας Τριάδος (έτ. 1906). Υπάρχει επίσης στη Νεάπολη το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Φανερωμένης, που βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου περίπου έξω απ' τον οικισμό της. Το Προσκύνημα αυτό δημιουργήθηκε μετά από τη θαυματουργική εμφάνιση τής Παναγίας μας στο μέρος εκείνο και τη φανέρωση σχετικής επιθυμίας της. Το ιστορικό τής δημιουργίας τού εν λόγω προσκυνήματος έχει ως ακολούθως.


Κάποια ημέρα της 10ετίας του 1960, η Παναγία μας εμφανίστηκε - φανερώθηκε σε έναν νεαρό κάτοικο τής Νεαπόλεως, την ώρα που αυτός βρισκόταν σε ένα εξωαστικό εικονοστάσι, όπου υπήρχε και μία αγιασματική πηγή. Η Θεοτόκος ζήτησε τότε από τον ευσεβή Νεαπολίτη να ανακοινώσει στους συμπολίτες του την επιθυμία της να κτίσουν στο μέρος εκείνο επ' ονόματί της έναν ιερό ναό. Και όντως αυτό έγινε. Οι ευσεβείς Νεαπολίτες έκτισαν αμέσως επιτόπου έναν μικρό ναό τής Παναγίας Φανερωμένης και δίπλα του προσκόλλησαν ένα μικρό κελί.

Τα αναφερόμενα γεγονότα τής θαυματουργικής εμφάνισης τής Παναγίας και της ανέγερσης τού μικρού ναού της στη Νεάπολη, έγιναν αμέσως γνωστά στους χριστιανούς τής γύρω περιοχής, οι οποίοι έτρεξαν εκεί πολλάκις και κατά εκατοντάδες για να προσκυνήσουν την ιερή εικόνα της Θεομήτορος. Όλοι αυτοί οι πιστοί είδαν να γίνονται τότε μπροστά στα μάτια τους, με τη χάρη της Παναγίας, πολλά καταπληκτικά θαύματα, κυρίως ιάσεις ασθενών. Τα εν λόγω θαύματα της Παναγίας κοινοποποιήθηκαν σε όλους τους Δυτικομακεδόνες και γι αυτό συνέρρεαν εκεί κατά τα επόμενα έτη πολλοί προσκυνητές. Αυτή η αθρόα προσέλευση των χριστιανών στον υπόψη ναΐσκο τής Παναγίας Φανερωμένης παρακίνησε και ώθησε τους κατοίκους της Νεαπόλεως να κτίσουν δίπλα του έναν νέο ωραιότατο ναό αφιερωμένον στο Γεννέσιο της Θεοτόκου (+ 8 Σεπτεμβρίου). Ο ναός αυτός εγκαινιάστηκε κατά την πανηγυρική του ημέρα 8η Σεπτεμβρίου του έτους 1975, και δέχεται έκτοτε, καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, πολλούς προσκυνητές.


Μερικές χαρακτηριστικές φωτογραφίες τού εξεταζόμενου Ιερού Προσκυνήματος, που ελήφθησαν την Τρίτη 2 Μαρτίου 2021 απ΄ τον δάσκαλο Γιώργο Αλεξίου, παρουσιάζονται εδώ.


Απολυτίκια της Θεοτόκου.

1) Παναγίας Φανερωμένης. Ήχος δ΄. Ταχύ προκατάλαβε.

Πιστοί πάντες, άσωμεν ύµνον επάξιον νυν,

αγνή τη θεόπαιδι και Θεοµήτορι, έν πόθω κραυγάζοντες,

Χαίρε, ω Θεοτόκε, η αντίληψις πάντων,

χαίρε, γης η εκδούσα σου µορφήν την αγίαν,

ιατρεύουσαν πάντας τους αυτή, πίστει προστρέχοντας.



    2) Γεννεσίου της Θεοτόκου (+ 8 Σεπτεμβρίου). Ήχος δ΄.

    Η γέννησίς σου, Θεοτόκε, χαράν εμήνυσε πάση τη οικουμένη

    εκ σου γαρ ανέτειλεν ο ήλιος της δικαιοσύνης, Χριστός ο Θεός ημών,

    και λύσας την κατάραν έδωκε την ευλογίαν και καταργήσας τον θάνατο

    εδωρήσατο ημίν ζωήν αιώνιον.















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου