Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019

Το “Προσκυνηματικό Κέντρο” του Αγίου Σπυρίδωνος στην Πεντάβρυσο Καστοριάς.

Ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνος στο ομώνυμο 
Προσκύνημα Πενταβρύσου Καστοριάς.
Σε μια πανέμορφη κοιλάδα ενός μικρού παραπόταμου του Αλιάκμονα, που βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Πεντάβρυσο και Καλοχώρι Καστοριάς, υπάρχει το εξωαστικό “Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος”, που απαρτίζεται - συναποτελείται από τρεις ιερούς ναούς, και από δύο Αγιάσματα (αγιασματικές πηγές), και από δύο αίθουσες (μικρές οικοδομές) υποδοχής προσκυνητών .  Το εν λόγω Προσκύνημα είναι ως προς τα στοιχεία του μοναδικό στην εκκλησιαστική περιφέρεια τής Καστοριάς και γι΄ αυτό προσελκύει και δέχεται κατά τις ημέρες που εορτάζουν οι τρεις ναοί του, αλλά και κατ' άλλες ημέρες του έτους, πάμπολλους ευσεβείς προσκυνητές απ' τη γύρω περιοχή.
Το Τέμπλο στον εξεταζόμενο ναό
 του Αγίου Σπυρίδωνα.
Ο πρώτος και σημαντικότερος απ' τους αναφερόμενους τρεις ναούς είναι αφιερωμένος στον άγιο Σπυρίδωνα κι ένεκα τούτου το σύνολο του Προσκυνήματος, καθώς και ολόκληρη η γύρω του περιοχή φέρουν την ονομασία “ Άγιος Σπυρίδωνας”. Ο ναός αυτός είναι ρυθμού μονόκλιτης βασιλικής, έχει σχετικώς μικρές διαστάσεις και οικοδομήθηκε περί το έτος 1950. Οι φορητές εικόνες του είναι όλες σχεδόν ενδιαφέροντα έργα του ικανού λαϊκού ζωγράφου – αγιογράφου Ιωάννου Τζήμα, που καταγόταν απ' το Βογατσικό Καστοριάς.
Έξω και δίπλα ακριβώς απ' το βόρειο τοίχο της ναοδομής του Αγίου Σπυρίδωνα, κι εντός περιτειχισμένου και υπόστεγου όρυγματος βάθους 2 μέτρων περίπου, βρίσκεται η κύρια αγιασματική πηγή του Προσκυνήματος, η οποία διαθέτει άφθονο νερό κι έχει αναρτημένη την εικόνα του αναφερόμενου αγίου. Επίσης, εκατέρωθεν του εν λόγω ναού, βρίσκονται δύο μικρά οικήματα (αρχονταρίκια), που κτίστηκαν για την υποδοχή και φιλοξενία των προσκυνητών. Το ένα απ' αυτά είναι ημιτελές.
Εικόνες στο τέμπλο του Αγίου Σπυρίδωνα.
Ο δεύτερος της ομάδας των τριών ναών του Προσκυνήματος βρίσκεται 50 μέτρα περίπου ανατολικώς του Άι-Σπυρίδωνα και είναι αφιερωμένος στους αγίους Κωνσταντίνο κι Ελένη. Κι αυτός ο ναός έχει μικρές διαστάσεις και είναι ρυθμού μονόκλιτης βασιλικής. Οι εικόνες του έχουν γίνει επίσης απ΄τον αείμνηστο Ιωάννη Τζήμα.
Ο τρίτος ιερός ναός του εξεταζόμενου Προσκυνηματικού κέντρου της Πενταβρύσου βρίσκεται πολύ κοντά στο ναό των Αγίων Κωνσταντίνου κι Ελένης και είναι αφιερωμένος στην αγία Παρασκευή. Ο ναός αυτός είναι ο αρχαιότερος της ομάδας των τριών ναών κι έχει πολύ μικρές διαστάσεις. Τελευταίως κατέστη ετοιμόρροπος απ' τη μεγάλη υγρασία που υπάρχει στους τοίχους και στο δάπεδό του. Η υγρασία αυτή οφείλεται στο άφθονο νερό της δεύτερης αγιασματικής πηγής του Προσκυνήματος, η οποία βρίσκεται δίπλα στον εν λόγω ναό.
Η εικόνα του αγίου Σπυρίδωνος
στον ιερό ναό του.
Κλείνοντας την σύντομη παρουσίαση του Προσκυνηματικού Κέντρου Αγίου Σπυρίδωνος Πενταβρύσου σημειώνουμε και πάλι, ότι, ως προς το είδος του (τα στοιχεία του), είναι μοναδικό στην εκκλησιαστική περιφέρεια της Καστοριάς και γι αυτό ευλόγως αναγνωρίζεται απ΄ τους ευσεβείς χριστιανούς της περιοχής ως ο πλέον ιερός τόπος αυτής και ορθώς αποτελεί το ανάλογο καύχημά τους.
Οι άγιοι Ανάργυροι στο τέμπλο
 του ναού Αγίου Σπυρίδωνος.
Ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα (στο μέσον)
 και οι δύο αίθουσες (κτίρια) μέριμνας προσκυνητών
 εκατέρωθέν του


Η αγιασματική κρήνη του Αγίου Σπυρίδωνα,
η κύρια του Προσκυνήματος.

Ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα και αριστερά
 η οικοδομή τού Αγιάσματός του.
Ο ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης
στο Προσκυνηματικό κέντρο Αγίου Σπυρίδωνα.

Το τέμπλο του ναού των Αγίων
 Κωνσταντίνου και Ελένης.
Η Προσκυνηματική εικόνα στο ναό 
Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
Ιωάννης Τζήμας εκ Βογατσικού. Αγιογράφησε όλες
 σχεδόν τις ιερές εικόνες των ναών του Προσκυνήματος.
Εικόνες στο τέμπλο του ναού
 Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

Εικόνες στο τέμπλο του ναού
Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
Οι άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη
σε εικόνα του ναού τους.



Ο δάσκαλος Γιώργος Αλεξίου
στην αγιασματική κρήνη του Αγίου Σπυρίδωνα.

Ο ναΐσκος της Αγίας Παρασκευής με το ομώνυμο
 Αγίασμα στο Προσκύνημα Αγίου Σπυρίδωνος.

Ο εσωτερικός χώρος
 του ναΐσκου Αγίας Παρασκευής.

Εικόνα της αγίας Παρασκευής
 σε προσκυνητάρι του ναού
 Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

Η αρχόμενη κατασκευή του νέου ναού
 της Αγίας Παρασκευής. Απότρεψε
 την ολοκλήρωσή της η Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Μερική άποψη του Προσκυνήματος του Αγίου
 Σπυρίδωνος Πενταβρύσου. Στο βάθος δεξιά
 ο ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου