Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Η εικόνα των δώδεκα Αποστόλων του Χριστού στην ιερά μονή Αγίου Κωνσταντίνου Βογατσικού (έτ. 1882).

Η εξεταζόμενη εικόνα των
των 12 Αποστόλων στο Βογατσικό
.
Οι ευσεβείς κάτοικοι του Βογατσικού Καστοριάς τιμούν ιδιαίτερα τους αγίους Αποστόλους του Χριστού, γι’ αυτό αφιέρωσαν στη σεπτή δωδεκάδα τους τον έναν απ’ τους δύο ενοριακούς ναούς του χωριού τους, και ανάρτησαν μία αξιόλογη εικόνα τους, την εξεταζόμενη, στο τέμπλο του μοναστηριακού ναού Αγίου Κωνσταντίνου Βογατσικού.
Οι Δώδεκα Απόστολοι παρουσιάζονται στην αναφερόμενη εικόνα της Ιεράς Μονής Αγίου Κωνσταντίνου στοιχημένοι σε δύο εξάδες. Συγκεκριμένα, στη δεξιά μεριά της σκηνής εικονίζεται σε πρώτο πλάνο, ολόσωμος και κατά πρόσωπο ο άγιος Πέτρος, επικεφαλής έξι Αποστόλων, που στέκονται πίσω του στη σειρά, ο ένας μετά τον άλλον. Στην ευώνυμη πλευρά της ίδιας εικαστικής σύνθεσης παριστάνεται μπροστά ο Απόστολος Παύλος, και πίσω του στο βάθος οι υπόλοιποι πέντε μαθητές του Χριστού. Οι δύο Πρωτοκορυφαίοι Απόστολοι βαστούν ανάμεσά τους με το ανάλογο χέρι ένα ομοίωμα ιερού ναού, που συμβολίζει την Εκκλησία του Χριστού, την οποία οι ίδιοι θεμελίωσαν.
Ο ενοριακός ναός των Αγίων Αποστόλων
 Βογατσικού Καστοριάς. 
Επάνω απ’ τους Δώδεκα Αποστόλους, στον γαλάζιο ουρανό της εικόνας, είναι ιστορημένο μέσα σε ολόφωτα και ακτινοβολούντα νέφη το Άγιο Πνεύμα με τη μορφή λευκής περιστεράς. Αντίστοιχα, στο κάτω μέρος της παράστασης είναι ζωγραφισμένος σε σμικρογραφία ο άγιος Γεώργιος δρακοντοκτόνος. Η μορφή του αγίου Γεωργίου ιστορήθηκε στην εν λόγω εικόνα των αγίων Αποστόλων προφανώς κατ’ απαίτηση του αφιερωτή της, που πιθανόν θα λεγόταν Γεώργιος. 
Σημείωση. Η εξεταζόμενη εικόνα φιλοτεχνήθηκε περί το έτος 1885 απ’ τον άριστο γηγενή αγιογράφο Αθ. Ζ. Βογατσιότη (Αθανάσιο Μπλιάγκα). 

Γιώργος Τ. Αλεξίου.

Το ιστορικό και πανέμορφο Βογατσικό Καστοριάς.
Μερική του άποψη.


Το καθολικό της μονής Αγίου Κωνσταντίνου
Βογατσικού, όπου η θεματική ειικόνα,.


Ιερά λιτανεία στο μοναστήρι
Αγίου κωνσταντίνου Βογατσικού

Το κωδωνοστάσιο του ενοριακού ναού
12 Αποστόλων, Βογατσικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου