Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Το εγκόλπιο Ημερολόγιο έτους 2019, της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς.

Το εξεταζόμενο Ημερολόγιο.

Η Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς τύπωσε και κυκλοφόρησε προσφάτως το εγκόλπιο Ημερολόγιό της έτους 2019, που είναι “Αφιερωμένο στη μορφή του Αγίου Ιακώβου του εκ Καστορίας, επί τη συμπληρώσει 500 ετών από την Αγιοκατάταξή του”.
Το εν λόγω καλαίσθητο Ημερολόγιο τσέπης προβάλλει στο εμπροσθόφυλλό του την ιερή εικόνα του προαναφερόμενου αγίου Ιακώβου του εκ Καστορίας, στο δε οπισθόφυλλό του έχει το βυζαντινό συμπίλημα της ονομασίας “Ιερά Μητρόπολις Καστορίας”.
Στις εσωτερικές σελίδες του Ημερολογίου παρουσιάζονται με τη σειρά τα εξής:
  1. Μήνυμα ευλογίας κι ευχών του Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου “προς τους αγαπητούς και φιλόθεους συμπολίτες μου Καστοριείς”.
  2. Μήνυμα ευχετικό του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Σεραφείμ προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας.
  3. Εισοδικόν, ήτοι μεστός πρόλογος του Ημερολογίου απ’ τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ, αναφερόμενο στους νεομάρτυρες της Εκκλησίας μας και ιδιαιτέρως στον άγιο Ιάκωβο τον εκ Καστορίας. Στο εν λόγω Εισοδικόν περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων σημαντικών αναφορών - επισημάνσεων και οι εξής:
    Αγάλλεται η θεοφρούρητος Καστορία, η πατρίδα του Οσίου Ιακώβου, μαζί με το Διδυμότειχο και την Αδριανούπολη, ”η πρώτη μεν ότι το σον εστί βλάστημα, αι άλλαι δε ότι τοις αίμασι αυτού και της αθλήσεως ηγιάσθησαν”... Σ΄ αυτόν τον Άγιο αφιερώνουμε το Ημερολόγιο του έτους 2019, αφού συμπληρώνονται 500 έτη από του μαρτυρίου του.
    Η αφιέρωση του Ημερολογίου
    στον όσιο Ιάκωβο (+ 1521).

    Σ΄ αυτόν ακουμπάμε τις δύσκολες αυτές ώρες που διέρχεται η πατρίδα μας και ιδιαιτέρως η πολύπαθη Μακεδονία.
    Αυτόν παρακαλούμε, μαζί με το νέφος των Αγίων Νεομαρτύρων να υψώνουν χείρας ικέτιδας στο θρόνο της Θείας Μεγαλοσύνης,
    - για να παραβλέψει ο Θεός το πλήθος των αμαρτιών μας,
    -να μας οδηγήσει στην πολυπόθητη μετάνοια που τόσο έχουμε ανάγκη,
    - να μας στερεώσει στην πίστη,
    - να μας εμπνεύσει φρόνημα ανδρείας, για να δίνουμε κι εμείς την μαρτυρία της νέας εν Χριστώ ζωήςκι αν οι περιστάσεις το απαιτήσουν να υπομείνουμε κι αυτό το μαρτύριο του αίματος.
    Άθωνος το κλέος, Οσίων το καύχημα και Μαρτύρων καλλώπισμα, Οσιόαθλε Ιάκωβε, συν τοις δυσί συνάθλοις σου...πρεσβεύσατε εκτενώς υπέρ ημών προς Κύριον”.
  4. Επιγραμματική παράθεση των σημαντικών γεγονότων του βίου και της πολιτείας του αγίου Ιακώβου του εκ Καστορίας (1455/60 – 1521).
  5. Παρηγορητική Επιστολή του οσίου Ιακώβου προς τους αγαπημένους μαθητάς του, την οποία απέστειλε απ' τη φοβερή φυλακή των Τρικάλων, όπου βρισκόταν σιδηροδέσμιος.
  6. Λόγος παραινετικός και ψυχοφελής του οσίου Ιακώβου”, στον οποίον περιλαμβάνονται και
    Εικόνα του οσίου Ιακώβου
    και των δύο μαθητών του
    στο Ημερολόγιο.
    τα εξής θεόπνευστα ρήματά του:
  • Άνθρωπον μηδέν μνησικακήσεις, ότι του μησικάκου και η ευχή εις τον Θεόν άδεκτος είναι. Ας είσαι ελεήμων, ίνα και συ ελεηθείς. Και, όταν ποιήσεις τίποτε καλόν, μηδέν αλλαζονεύεσαι. Εάν αμαρτάνει κανείς και μετανοήσει, μηδέν τον ονειδίσεις, κάλλιον δε είναι να τον επαινείς και να τον παρηγορείς. Όταν σε λέγει κανείς λόγον, όπου σε ωφελεί, μηδέν θρασύνεσαι, αλλά ταπεινώνου.

  • Όταν δε αμαρτάνεις κρυφά ήξευρε ότι ο Θεός βλέπει, αλλά και τους ανθρώπους ουδέν τους θέλει λαθείν.
  • Μηδέν περιεργάζεσαι τους ανθρώπους. Μη γύρευε το τι πράττει οκάτις, αλλά πρόσεχε μόνον τον εαυτόν σου, και βλέπε το τι πράττεις εσύ και να είσαι καλά.
  • Και βλέπε πάντοτε την συνείδησίν σου. Και, εί τί σοι λέγει, πολέμα το, ότι συνείδησις είναι το φως της ψυχής.
  • Η φιλαργυρία είναι πράγμα κακόν και φεύγε απ' αυτής, ώσπερ να φεύγεις από την ασέβειαν.
  • Εάν θέλεις να μηδέν πάθεις κακόν, μηδέν ποιείς κακόν. Ει τι γαρ ποιήσεις, παθείν το θέλεις. Ει τι μισείς εσύ να σε ποιήσει κανείς, μηδέν συ το ποιήσεις άλλον...”
  1. Ακολουθία Μικρού Αποδείπνου.
  2. Οι ανάλογες ημερολογιακές σελίδες με το αντίστοιχο εορτολόγιο, γενικό και τοπικό, και με τα Αναγνώσματα των Κυριακών και μεγάλων εορτών.
  3. Ενημερωτικά κείμενα για τα Ιερά μυστήρια της Εκκλησίας μας και για τις διατεταγμένες νηστείες.
  4. Η πνευματική και φιλανθρωπική Διακονία, καθώς και η πολύπλευρη δράση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ και των άλλων άξιων κληρικών της αναφερόμενης Ιεράς Μητρόπολης.
  5. Η διοικητική δομή της ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς και χρήσιμες πληροφορίες περί του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου αυτής κ.κ. Σεραφείμ.
  6. Οι βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί ναοί της περιοχής και η τοπική Αγιολογία.
Ο Σεβασμιώτατος Μηττροπολίτης Καστορίας
κ.κ. Σεραφείμ.
Κλείνοντας τη σύντομη παρουσίαση τού εξεταζόμενου Ημερολογίου της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς σημειώνουμε συμπερασματικά, ότι πρόκειται για ένα καλαίσθητο εκκλησιαστικό εγκόλπιο, που θα ωφελήσει πολύ όλους τους ευσεβείς χριστιανούς, οι οποίοι πρόκειται να το αποκτήσουν, να το μελετούν και να το συμβουλεύονται καθ’ όλη τη διάρκεια του προσεχούς σωτήριου έτους 2019.

ΕΠΙΜΕΤΡΟ
Η Φήμη του Μητροπολίτου Καστορίας κ.κ. Σεραφείμ.
Σεραφείμ του σεβασμιωτάτου και θεοπροβλήτου Μητροπολίτου της αγιωτάτης Μητροπόλεως Καστορίας, υπερτίμου και εξάρχου Άνω Μακεδονίας, ημών δε πατρός και ιεράρχου πολλά τα έτη.

Τα σημαντικά γεγονότα της μαρτυρικής ζωής
του οσίου Ιακώβου του εκ Καστορίας.



Η  Καστοριά, ιδιαίτερη πατρίδα  πολλών Αγίων.



Το οπισθόφυλλο του Ημερολογίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου