Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Το μυρωδάτο "τσάι του βουνού" στο όρος Σαρακίνα Καστοριάς.

Το λεγόμενο "στρωτό" τσάι της Σαρακίνας.

Το γνωστό βουνό Σαρακίνα της Ορεστίδας βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την πόλη της Καστοριάς, στην ανατολική πλευρά της λίμνης της. Το εν λόγω βουνό αποτελούσε κατά την περίοδο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας το “Άγιον Όρος” της περιοχής, καθότι επάνω του κι ολόγυρά του υπήρχαν τότε ευάριθμες ιερές μονές και αρκετές σκήτες, όπου εγκαταβίωναν και μόναζαν πολλοί Μοναχοί και Ασκητές.
Η Σαρακίνα είναι ασβεστολιθικό βουνό κι ως τούτου φύονται κι ευδοκιμούν στις πλαγιές και στις ράχες του δύο είδη μυρωδάνου τσαγιού, τα οποία οι κάτοικοι των γύρω χωριών ονομάζουν “στρωτό” και “ψηλό”, αντίστοιχα. Το λεγόμενο “στρωτό” τσάι φυτρώνει κυρίως στα χαμηλότερα μέρη του βουνού ενώ το “ψηλό” επάνω στις ψηλότερες κορυφές του. Απ' τα δύο είδη, το “στρωτό” τσάι υστερεί εμφανισιακά σε σύγκριση με το “ψηλό”, υπερτερεί όμως στο άρωμα.
Οι κάτοικοι των χωριών που περιζώνουν τη Σαρακίνα, και που είναι, η Κορησός, το Τσιρίλοβο, οι Αμπελόκηποι, η Μηλίτσα, το Κωσταράζι, το Βογατσικό και ο Γέρμας, αναβαίνουν κάθε χρόνο στις αρχές Ιουνίου που ανθίζει το τσάι στις βουνοκορφές της και συλλέγουν με προσοχή και φειδώ την απαραίτητη ποσότητα της οικογενείας τους. Κατόπιν το αποξηραίνουν και το χρησιμοποιούν ως υπέροχο αφέψημα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.
Ανθισμένο φυτό τσαγιού στο βουνό Πάσχος.
Το πρωί της Τρίτης 5 Ιουνίου 2018, δύο φυσιολάτρες κάτοικοι της Καστοριάς ανέβηκαν στο βουνό Πάσχος, που είναι παραβούνι της Σαρακίνας και ανήκει στο χωριό Γέρμας, για να ιδούν και να θαυμάσουν το ανθισμένο τσάι του, και ν' απολαύσουν την θεσπέσια ευωδία του. Αφού διάβηκαν μέσα απ' το ωραιότατο δασάκι με τις βραχύκορμες βελανιδιές, που βρίσκεται επάνω απ' το λατομείο μαρμάρου των παλαιών λιθοξόων του Γέρμα, εισήλθαν στον βιότομο του τσαγιού. Εκεί είδαν και φωτογράφισαν πολλές “ρίζες” (: φυτά) τσαγιού με θυσσανωτούς ανθισμένους βλαστούς, καθώς και αρκετά αγριολούλουδα, Είδαν επίσης με έκπληξη μία πρόχειρη, υποτυπώδη φωλιά ενός μικρόσωμου γερακιού, που είχε απάνω της δυό όμορφα παρδαλά αβγουλάκια!
'Οταν τελείωσε η περιπλάνησή τους στην περιοχή του τσαγιού, επισκέφτηκαν τον εξοχικό ναό της Αναστάσεως του Κυρίου και ήπιαν δροσερό νερό από τη βρύση “πηγαδάκι”. Τέλος, κατέβηκαν στον Γέρμα κι απ' εκεί επέστρεψαν κατά το μεσημέρι ενθουσιασμένοι στην Καστοριά.
Χαρακτηριστικό ξέφωτο της Σαρακίνας,
όπου φύεται το αρωματικό τσάι της.



Ο Γέρμας, όπως φαίνεται απ' την περιοχή
"Πυκραμυγδαλιά" του όρους Πάσχος.

Τσάι φυτρωμένο ανάμεσα σε πέτρες.


Γερμανιώτης μαζεύει με προσοχή
και φειδώ τσάι στον Πάσχο.


Χαρακτηριστικές βραχύκορμες δρύες
στο αναφερόμενο δάσος.

Δύο πανέμορφα αβγά γερακιού
στην υποτυπώδη φωλιά του.

Άποψη της "φωλεάς' του γερακιού
με τα δύο αβγά επάνω της (εντός των κύκλων).


Κίτρινο αγριολούλουδο σε σχισμή βράχων.

Ανθισμένο ιθαγενές αγιόκλημα στον Πάσχο.

Βράχος ροδόχρωμου μαρμάρου
στο λατομείο του Πάσχου.





Μια "αλουπότρυπα" (: λαγούμι αλεπούς).

Ο εξοχικός ναός της "Αναστάσεως του Κυρίου",
παραμελημένος κι εγκαταλειμμένος σήμερα.

Τσάι της πέτρας, κυριολεκτικά.




Το λεγόμενο "Πηγαδάκι" στον Πάσχο
(ποτίστρα αιγοπροβάτων).


Χαρακτηριστική βελανιδιά
στο δάσος του Πάσχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου