Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Η αείμνηστη διακεκριμένη ζωγράφος και χαράκτρια Σοφία Οδ. Αλεξίου απ’ τον Γέρμα Καστοριάς (1960 – 2017).

Η ζωγράφος Σοφία Αλεξίου
(1960-2017)
.
Βιογραφικά στοιχεία τής Σοφίας Αλεξίου (ελήφθησαν από το βιβλίο “Who is xho στην Ελλάδα”, σελ. 53).

Η αείμνηστη Σοφία Αλεξίου ήταν διακεκριμένη Ζωγράφος, Χαράκτρια, Σκηνογράφος και Καθηγήτρια Εικαστικών Τεχνών. Γεννήθηκε στις Φιλιάτες Θεσπρωτίας στις 27.07.1960. Ο πατέρας της Οδυσσέας είναι από τον Γέρμα Καστοριάς και η μητέρα της Γκλόρια από την Παραμυθιά Θεσπρωτίας.
Η αείμνηστη Σοφία εισήχθη το έτος 1980 στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, απ’ όπου αποφοίτησε το 1985 ως ζωγράφος με “Άριστα". Το έτος 1983 ξεκίνησε Χαρακτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και ολοκλήρωσε τις σπουδές της το 1991. Το έτος 1985 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην χαρακτική στο Royal College of Art του Λονδίνου. To έτος 1986 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Κατασκευές και στην Διακόσμηση στο Kunst Akademie του Μονάχου. Το 1992 ξεκίνησε δεύτερο κύκλο σπουδών στη Χαρακτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, τις οποίες ολοκλήρωσε με βαθμό πτυχίου “Άριστα" το 1994. Το έτος 1999 έκανε σεμινάριο Τεχνικής Intaglio & PC, Engraving, στο Atelier Nord του Όσλο, στα πλαίσια του “European Kaleidoscope Project".
Από τα φοιτητικά της χρόνια έκανε ζωγραφική σύγχρονων κεραμικών φορμών. Το έτος 1980 έκανε αντίγραφα αρχαίων τοιχογραφιών και κεραμικών. Το 1983 άρχισε να κάνει διακόσμηση βιτρίνας κι εσωτερικών χώρων. Από το έτος 1985 άρχισε να κάνει Design υφασμάτων και επίπλων. Το έτος 1986 άρχισε να κάνει εικονογραφήσεις για ελληνικά και ξένα περιοδικά και έντυπα. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε την κατασκευή και την επιμέλεια σκηνικών για θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές εκπομπές. Το έτος 1987 άρχισε να διδάσκει σχέδιο και ζωγραφική στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Το έτος 1991 άρχισε να διδάσκει σχέδιο και ζωγραφική σε δημόσια δημοτικά σχολεία και ιδιωτικά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Την ίδια χρονιά έγινε Καθηγήτρια και Art Director στο προπαρασκευαστικό τμήμα υποψηφίων Αρχιτεκτονικής στο “Κέντρο Τεχνών Πλάκας". Την επόμενη χρονιά έγινε και καθηγήτρια στο προπαρασκευαστικό τμήμα για την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, καθώς και εισηγήτρια και διευθύντρια για το Portfolio Course και HND degrees στο “Κέντρο Τεχνών Πλάκας”.
Πίνακας της Σοφίας Αλεξίου.
Ήταν υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών καθ’ όλη την διάρκεια των σπουδών της, ενώ είχε συμμετοχές σε Biermale και Trennale. Υπήρξε αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής και αθλήτρια στίβου στους δρόμους ταχύτητας.
Έχει γράψει άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και θεατρικούς καταλόγους. Είχε στο ενεργητικό της δεκάδες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, μεταξύ των οποίων και εκθέσεις στην Τσεχία, την Ιαπωνία, την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Γιουγκοσλαβία, τη Νορβηγία και την Αγγλία. Είχε συμμετάσχει επίσης σε εκθέσεις του Ινστιτούτου Goethe, Biennale, Trermale και στην πρώτη έκθεση νέων εικαστικών δημιουργών στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Γουλανδρή
Έλαβε το 1ο βραβείο Design για μικροσυσκευές στην Ιαπωνία.
Ήταν μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, του World Wildlife Found, της Greenpeace, των New Surrealists of Great Britain, των New Designers of England, της Εταιρίας Προστασίας Άγριων Ζώων Αίγινας, της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Ζώων, του Ελληνικού Ομίλου Φίλων της Γάτας, του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου και ιδρυτικό μέλος της Tassos ΑΕ για την διάσωση της χαρακτικής.
Πίνακας της Σοφίας Αλεξίου.
Χόμπι της ήταν ο Αθλητισμός, η φιλοζωία, η ορειβασία και η πεζοπορία.
Γνώριζε άριστα τέσσερις ξένες Γλώσσες: Ελληνικά, Ιταλικά, Αγγλικά, Γερμανικά.
Ας είναι αιωνία η μνήμη της άριστης Γερμανιώτισσας ζωγράφου Σοφίας Οδ. Αλεξίου.

Βλέπε επίσης περί της ζωγράφου Σοφίας Αλεξίου:
http://fos-kastoria.blogspot.gr/2017/07/1960-2017.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου