Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Το εγκόλπιο Ημερολόγιο έτους 2017 της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς

Το παρουσιαζόμενο
εγκόλπιο Ημερολόγιο.
Η Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς τύπωσε και κυκλοφόρησε προσφάτως το εγκόλπιο Ημερολόγιό της έτους 2017, που είναι αφιερωμένο στον άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη. Το εν λόγω καλαίσθητο Ημερολόγιο τσέπης έχει τυπωμένη στο εμπροσθόφυλλό του μία σεπτή φωτογραφία του προαναφερόμενου οσίου Παϊσίου, στο δε οπισθόφυλλό του έχει επίσης μία φωτογραφία, στην οποία εικονίζεται ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ.κ. Σεραφείμ να προσκυνάει και να προσεύχεται γονατιστός στον ιερό τάφο του αναφερόμενου αγίου.
Στις εσωτερικές σελίδες του Ημερολογίου παρουσιάζονται με σειρά τα εξής:
1)              Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου, αναφερόμενο στην γνωριμία του ιδίου με τον όσιο Παΐσιο, και κοινοποιητικό των διάπυρων ευχών του προς τον Θεό υπέρ όλων των Χριστιανών.
2)              Σύντομο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Σεραφείμ, στο οποίο παρουσιάζονται και εξαίρονται οι αρετές του μακαριστού Γέροντος Παϊσίου.
3)         Εισοδικόν, ήτοι εκτενής και μεστός πρόλογος του Ημερολογίου απ’ τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ, υμνητικός του τιμίου προσώπου και των θείων χαρισμάτων του αγίου Παϊσίου. Το εισοδικόν καταλήγει με την ακόλουθη θερμή προσευχή - παράκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ.κ. Σεραφείμ προς τον όσιο Παΐσιο:
Η 1η σελίδα του Ημερολογίου.
«Γέροντα, Όσιε του Θεού,
Όσο ζούσες ήσουν για εμάς καί πατέρας, καί στήριγμα, καί φίλος, καί αδελφός, καί νερό, καί άρτος, πόμα ζωής και λαμπάδα φωτεινή. Άκουσες το στεναγμό της καρδίας, εβίωσες τον πόνο μας, μας ανέπαυσες με τη διδασκαλία σου και με τον τρόπο της ζωής σου. Τώρα, ως συμπολίτης των Άγιων και οικείος του Θεού, γίνε για τον καθένα μας οδηγός, σιτοδότης πνευματικός, ιατρός και θεραπευτής, προστάτης και παρηγοριά, παράκληση των απαρακλήτων και απελπισμένων, Βοηθός των καταπονουμένων, όρμος γαληνότατος για αυτούς πού πλέουν στα αφρισμένα κύματα αυτής της ζωής, τύπος φιλοτιμίας, υπόδειγμα μακροθυμίας, θερμός μεσίτης στο θρόνο του Θεού, προκειμένου διά των πρεσβειών σου να τύχουμε του θείου ελέους».
4)   Ψυχοφελείς Διδαχές του αγίου Παϊσίου με τους εξής τίτλους και το ανάλογο περιεχόμενο:
e)             Περί λογισμών.
f)               Εξαγνισμός.
g)              Θεία Πρόνοια.
h)             Προσευχή.
i)                Υπομονή.
j)               Μετάνοια.
k)              Φιλότιμο.
5)              Ρήματα σοφίας του αγίου Παϊσίου.
6)         Η ιδιόγραφος Διαθήκη του μακαριστού Γέροντος Παϊσίου.
7)         Παράθεση σημαντικών γεγονότων της επίγειας ζωής τού αγίου και αρκετές σχετικές φωτογραφίες του.
8)         Το Απολυτίκιον του αγίου Παϊσίου.
9)         Οι ανάλογες ημερολογιακές σελίδες με το αντίστοιχο εορτολόγιο, γενικό και τοπικό, και με τα Αναγνώσματα των Κυριακών και μεγάλων εορτών.
Ιερή εικόνα του αγίου Παϊσίου.
10)  Ενημερωτικά κείμενα για τα Ιερά μυστήρια της Εκκλησίας μας και για τις διατεταγμένες νηστείες.
11)       Η διοικητική δομή της ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς.
12)       Οι βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί ναοί της περιοχής.
13)   Η πνευματική και φιλανθρωπική Διακονία, καθώς και η πολύπλευρη δράση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ και των άλλων άξιων κληρικών της αναφερόμενης Ιεράς Μητρόπολης.
14)       Διάφορες χρήσιμες πληροφορίες.
Κλείνοντας τη σύντομη παρουσίαση τού εξεταζόμενου Ημερολογίου της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς σημειώνουμε συμπερασματικά, ότι πρόκειται για ένα καλαίσθητο εκκλησιαστικό εγκόλπιο, που θα ωφελήσει πολύ όλους τους ευσεβείς χριστιανούς, οι οποίοι πρόκειται να το αποκτήσουν, να το μελετούν και να το συμβουλεύονται καθ’ όλη τη διάρκεια του προσεχούς σωτηρίου έτους 2017.

Το επιτοίχιο Ημερολόγιο έτους 2017 της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς.
Η Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς, παράλληλα με την έγκαιρη έκδοση τού εδώ παρουσιαζόμενου εγκόλπιου Ημερολόγιου του ερχόμενου έτους 2017, εξέδωσε και κυκλοφόρησε κι ένα ωραίο επιτοίχιο Ημερολόγιο του ίδιου έτους, που είναι κι αυτό αφιερωμένο στον όσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστοριάς
κ.κ. Σεραφείμ.
Το εν λόγω επιτοίχιο Ημερολόγιο έχει 50 καλαίσθητες σελίδες, διαστάσεων 17 Χ 24 εκατοστών. Στην εμπρόσθια όψη του υπάρχει εντυπωμένη φωτογραφία του αγίου Παϊσίου. Στην 1η εσωτερική σελίδα του έχει την εικόνα της οσίας Σοφίας της Κλεισούρας μαζί με το Απολυτίκιό της, καθώς και την εικόνα των εν Καστορία τιμωμένων αγίων επίσης με το Απολυτίκιό τους. Στις άλλες εσωτερικές σελίδες του είναι αποτυπωμένα με ημερολογιακή σειρά τα εικονίδια των αγίων της Εκκλησίας μας που εορτάζουν την κάθε ημέρα του αναφερόμενου έτους, μαζί με τα αντίστοιχά τους απολυτίκια.
Συμπερασματικώς, το εν λόγω επιτοίχιο Ημερολόγιο έτους 2017 της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς είναι ένας ιδιότυπος Ημεροδείκτης, που θα φανεί χρήσιμο και θα ωφελήσει πολύ όλους τους Χριστιανούς που θα το αποκτήσουν, θα το αναρτήσουν στις οικίες τους και θα το συμβουλεύονται καθ’ όλη τη διάρκεια του προσεχούς έτους 2017.

Το Απολυτίκιο του αγίου Παϊσίου.
Ήχος πλ. α΄. Τον συνάναρχον Λόγον.
Της ενθέου αγάπης το πυρ δεξάμενος, υπερβαλλούση ασκήσει εδόθης όλος Θεώ και παράκλησις πολλών ανθρώπων γέγονας, λόγοις θείοις νουθετών, προσευχαίς θαυματουργών, Παΐσιε θεοφόρε, και νυν πρεσβεύεις απαύστως υπέρ παντός του κόσμου, Όσιε.

Ο μητροπολιτικός ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου
Καστοριάς.
Η Φήμη του Μητροπολίτου Καστορίας κ.κ. Σεραφείμ.
Σεραφείμ του σεβασμιωτάτου και θεοπροβλήτου Μητροπολίτου της αγιωτάτης Μητροπόλεως Καστορίας, υπερτίμου και εξάρχου Άνω Μακεδονίας, ημών δε πατρός και ιεράρχου πολλά τα έτη.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Για τον όσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη βλέπε περισσότερα στην ακόλουθη διεύθυνση του διαδικτύου:


Τοιχογραφία του οσίου Παϊσίου
στον ιερό  ναό του Τιμίου Προδρόμου, Βιτσίου.

Ο Μητροπολίτης Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ
προσεύχεται γονατιστός στον σεπτό τάφο
του αγίου Παϊσίου.




Το εμπροσθόφυλλο του επιτοίχιου
Ημερολογίου έτ. 2017.

Η 1η σελίδα του επιτοίχιου
Ημερολογίου έτ. 2017.

Σελίδα του επιτοίχιου Ημερολογίου
με τα εικονίδια εορταζόντων αγίων
μηνός Ιανουαρίου.





Ο όσιος Παΐσιος μέσα σε δάσος.

Απολυτίκια- Κοντάκια εορταζόντων αγίων
κατά τον μήνα Ιανουάριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου