Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Παρουσίαση του βιβλίου «Μιχάλης (Λάκης) Παπαμαντζάρης, Δήμαρχος Καστοριάς 1951-1967». Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014.

Κείμενο Γιώργου Τ. Αλεξίου

Το εξώφυλλο του βιβλίου.
Την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 11.30 π.μ. πραγματοποιήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο ΕΔΗΚΑ Καστοριάς, η παρουσίαση του βιβλίου: “Μιχάλης (Λάκης) Παπαμαντζάρης, Δήμαρχος Καστοριάς 1951-1967”. Η έκδοση του εν λόγω πολύ αξιόλογου βιβλίου αποτελεί προσφορά της οικογένειάς του στους συγγενείς, γνωστούς και φίλους του και γενικότερα σε όλους τους Καστοριανούς, έγινε δε με την επιμέλεια της συζύγου του κ. Αγγελικής Παπαμαντζάρη.
Το περιεχόμενο του βιβλίου προέρχεται κυρίως από το πολύτιμο προσωπικό Αρχείο της κ. Αγγελικής Παπαμαντζάρη και περιλαμβάνει: Βιογραφικά στοιχεία και παλαιές φωτογραφίες του αείμνηστου συζύγου της Μιχάλη (1913 - 1972), φωτοτυπίες δημοσίων εγγράφων και δημοσιευμάτων, όπου είναι καταγραμμένη η σημαντική δημαρχιακή δράση και η ανεκτίμητη προσφορά του στην Καστοριά, αναμνήσεις και γνώμες περί του προσώπου του έγκριτων πολιτών της πόλης μας και της περιοχής της, καθώς και αρκετά άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία περί αυτού.
Το βιβλίο παρουσίασαν με πολύ μεγάλη επιτυχία στους παρευρισκόμενους αξιωματούχους όλων σχεδόν των Δημοσίων Υπηρεσιών της Καστοριάς, καθώς και στο πολυπληθές κι εκλεκτό κοινό που είχε κατακλύσει τη μεγάλη αμφιθεατρική αίθουσα της ΕΔΗΚΑ, οι εξής γνωστοί συμπολίτες μας: Η κ. Αγγελική Παπαμαντζάρη, σύζυγος του αλησμόνητου Μιχάλη, ο δημοσιογράφος κ. Θανάσης Μπατσόπουλος, η φιλόλογος κ. Μαρία Λαζαρίδου - Χατζηζήση, ο μουσικολόγος κ. Γιάννης Τσακιρίδης, ο φιλόλογος κ. Λάζαρος Γ. Νικηφορίδης και η κ. εκπρόσωπος των εκδόσεων “Ορίζοντες ΕΠΕ” που το εξέδωσαν.
Τόμοι του βιβλίου που προσφέρθηκαν στο κοινό.
Ακολούθως παρουσιάζεται το προλογικό κείμενο του βιβλίου που συνέταξε η φιλόλογος καθηγήτρια κ. Μαρία Λαζαρίδου, η οποία είχε και την επιμέλεια όλου του περιεχομένου του:

Αντί προλόγου
Ο Λάκης Παπαμαντζάρης υπήρξε ξεχωριστός άνθρωπος. Η μοίρα όλων των σπουδαίων ανθρώπων, η μοναδική εύνοια της τύχης γι’ αυτούς, είναι ότι δεν φεύγουν ποτέ και δεν ξεχνιούνται.
Ζουν ανάμεσα μας και μέσα μας. Συνεχίζουν να υπάρχουν μέσα από την πολυποίκιλη προσφορά και το έργο τους, στο οποίο κατέθεσαν μέρος της ψυχής τους και διέθεσαν τον πολύτιμο χρόνο τους.
Η Καστοριά πρέπει, αλλά και οφείλει να σεμνύνεται γι’ αυτόν που αφιέρωσε μεγάλο κομμάτι της ζωής του, για να υπηρετήσει με όραμα, προοπτική και συνέπεια και να την καταστήσει μια πόλη με υποδομές και αξιόλογα έργα.
Οι πολίτες της αρχόντισσας της λίμνης αναγνώρισαν την αξιοσύνη του και του ανέθεσαν - βαρύ φορτίο - το δημαρχιακό θώκο για 16 και πλέον συναπτά έτη, ως δείγμα εμπιστοσύνης, υπόληψης και σεβασμού στο πρόσωπο του και στις σπάνιες ικανότητες του.
Θεωρώ ΧΡΕΟΣ μου να βγουν στο φως και να γίνουν ευρέως γνωστά όλα εκεί να τα στοιχεία της ζωής και του έργου του με αμεροληψία και αντικειμενικότητα, άκρως εμπεριστατωμένα, για να παραδειγματιστούν όλοι εκείνοι που ασχολούνται ή θα ασχοληθούν στο μέλλον με τα κοινά, για να έχουν ένα πρότυπο, ένα φάρο που θα φωτίζει το δρόμο του «ανδρός, πού θέλει να τάξει εαυτόν στο κοινό συμφέρον».
Ομολογουμένως ήταν σπουδαίος. Με το πάθος που τον διέκρινε, τη φλόγα της διάθεσης για προσφορά και την απερίγραπτη αγάπη του για την Καστοριά πραγμάτωσε με επιτυχία τους στόχους του. Πρόβαλε την αγαπημένη του πόλη και έκανε τα πάντα γι’ αυτήν.
Μαρία I. Λαζαρίδου

       Φιλόλογος


Η κ. Αγγελική Παπαμαντζάρη ομιλούσα.

Η κ. Βασιλική Παπαμαντζάρη, κόρη του αείμνηστου
Μιχάλη, γράφει αφιέρωση σε αντίτυπο του βιβλίου.

Η κ. Κυριακή, μικρότερη κόρη του αείμνηστου
Δημάρχου Μιχάλη Παπαμαντζάρη.

Καστοριανοί παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή
την παρουσίαση του βιβλίου.



Οι παρουσιαστές του βιβλίου, κ. Μαρία Λαζαρίδου,
Λάζαρος Νικηφορίδης και Γιάννης Τσακιρίδης.

Ο κ. Γιάννης Τσακιρίδης στο βήμα.
Δίπλα του η κ. Αγγελική Παπαμαντζάρη.


Ο κ. Βασίλης Αβραμίδης, Πρόεδρος της "Ορεστίδας",
κι ένας φίλος του στην παρουσίαση του βιβλίου.

Τιμητική αφιέρωση προσφερόμενου αντίτυπου
του βιβλίου στον Γιώργο Αλεξίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου