Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Ο νεοφανής εικονιστικός τύπος τής Παναγίας με την επιγραφή “Μήτηρ Θεού η Υπάρχουσα”, που δημιουργήθηκε με την προτροπή και καθοδήγηση τής ίδιας τής Θεοτόκου! (+ 21 Νοεμβρίου).

 

    Όλοι οι άνθρωποι βιώνουμε εδώ στη γη πίκρες και δυστυχίες, άλλοι λιγότερες και άλλοι περισσότερες. Ειδικώς όμως εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί τις αντιμετωπίζουμε όλες επιτυχώς ζητώντας κι έχοντας την αντίστοιχη στήριξη και συμπαράσταση τής Παναγίας και των Αγίων μας, και λαμβάνοντας την ανάλογη βοήθεια του Τριαδικού Θεού.

    Οι παραπάνω θέσεις και διδαχές τής Εκκλησίας μας παρουσιάζονται στα μέλη της με το κήρυγμα και τις συγγραφές των Πατέρων της, κοινοποιούνται με τους ύμνους των εμπνευσμένων υμνογράφων της και απτοποιούνται και γνωστοποιούνται επιτυχώς με τις ιερές εικόνες των ναών της.

    Στις προαναφερόμενες ιερές εικόνες περιλαμβάνονται και οι φέρουσες την ονομασία “Μήτηρ Θεού η Υπάρχουσα”, των οποίων ο εικονιστικός τύπος δημιουργήθηκε στην Ιερουσαλήμ με την προτροπή και καθοδήγηση τής ίδιας της Παναγίας πριν από 30 χρόνια περίπου, κατά το έτος 1995. Το ιστορικό τής δημιουργίας αυτής της θεομητορικής εικόνισης έχει εν συντομία ως ακολούθως:

    Κατά το προαναγραφόμενο έτος 1995 η Παναγία παρουσιάστηκε κατ' όναρ επανειλημμένως σε μία κοπέλα των Ιερουσαλήμων, που έως τότε ήταν μουσουλμάνα και που αμέσως μετά βαπτίστηκε Χριστιανή, και της γνωστοποίησε το εξής θέλημά της:

    «Θέλω να αγιογραφήσετε μία εικόνα μου όπως με βλέπεις. Το πρόσωπό μου να είναι λυπημένο, τα ενδύματά μου μαύρα, τα τρία πρώτα δάκτυλα του δεξιού χεριού μου ενωμένα και να έχει (η εικόνα) την ονομασία “Η Υπάρχουσα”».

Και όντως, έτσι έγινε. Η κοπέλα απευθύνθηκε σχετικώς στους Έλληνες μοναχούς των Ιεροσολύμων που μόναζαν στο “Προσκύνημα της Φυλακής του Πέτρου, παρεκκλήσι του Αγίου Νικοδήμου”, οι οποίοι προθύμως και ταχέως μερίμνησαν και αγιογραφήθηκε η εικόνα τής Θεοτόκου όπως ακριβώς την περιέγραψε και ζήτησε η Ίδια. Αυτή η πρωτότυπη και θαυματουργή εικόνα τής Παναγίας Υπάρχουσας φυλάσσεται τώρα εκεί, στο “Παρεκκλήσι τού Αγίου Νικοδήμου, τού Προσκυνήματος της Φυλακής του Πέτρου”. Έκτοτε οι όπου γης Ορθόδοξοι Χριστιανοί αγιογραφούν και θα αγιογραφούν πάντα πανομοιότυπες εικόνες τής θλιμμένης Παναγίας με την ονομασία “Η Υπάρχουσα”.

    Αναφορικώς με τα μορφικά - δομικά στοιχεία τού εδώ εξεταζόμενου και παρουσιαζόμενου εικονιστικού τύπου τής Παναγίας Υπάρχουσας σημειώνονται τα εξής: Το θλιμμένο πρόσωπο και η πένθιμη ενδυμασία τής εικονιζόμενης Παναγίας προφανώς αποκαλύπτουν και δηλώνουν εμφαντικώς, ότι η Θεομήτωρ συμπάσχει με τους πονεμένους και δυστυχισμένους ανθρώπους όλης της γης, και ότι θλίβεται πολύ για τους αμαρτάνοντες και αμετανόητους Χριστιανούς. Τα τρία ενωμένα δάκτυλα τού δεξιού χεριού της και η ονομασία τής εικόνας “Η Υπάρχουσα” φανερώνουν και δηλώνουν την επιθυμία της και προτροπή της σε όλους τους Χριστιανούς να πιστεύουν ακλόνητα στην ύπαρξη τού Τριαδικού Θεού, καθώς και στην ύπαρξη και παρακλητική - μεσιτική παρουσία τής Ίδιας δίπλα στο θρόνο του Υιού της Χριστού.

Σημειώσεις:

  1. Η πρωτότυπη εικόνα της Παναγίας Υπάρχουσας θαυματούργησε κατά την ημέρα των Εισοδίων της Θεοτόκου έτους 2002. Έκτοτε τα μάτια της είναι διαρκώς δακρυσμένα.

    Βλέπε το θαύμα σε βίντεο: .https://www.youtube.com/watch?v=_AwhcPhPuSQ

2. Βλέπε τον Παρακλητικό Κανόνα της Παναγίας Υπάρχουσας:

https://www.scribd.com/doc/172321783/%CE%A0%CE%91%CE%A1%CE%91%CE%9A%CE%9B%CE%97%CE%A3%CE%97-%CE%97-%CE%A5%CE%A0%CE%91%CE%A1%CE%A7%CE%9F%CE%A5%CE%A3%CE%91?secret_password=1sd5annnmfgdjf0gpduc#fullscreen&from_embed

  1. Η Σύναξη τής εικόνας τής Παναγίας, της επονομαζόμενης “Η Υπάρχουσα”, τιμάται την 21 Νοεμβρίου, εορτή των Εισοδίων τής Υπεραγίας Θεοτόκου.

  2. Όλες οι εδώ παρατιθέμενες εικόνες ελήφθησαν από το Διαδίκτυο.

    Γ. Τ. Α.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου