Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023

Ο ναός όπου έγινε το εν Χώναις (στις Κολοσσές) θαύμα του αρχαγγέλου Μιχαήλ.

 {Κείμενο του Ουκρανού Μοναχού PyΦ. Η μετάφραση από τα Ουκρανικά έγινε με την ανάλογη εφαρμογή του διαδίκτυου}.

Το Θαύμα του Αρχιστράτηγου Μιχαήλ στις Χώναις της Μικράς Ασίας. Περιγραφή τής  επίσκεψης εκεί του Αρχιερέα Pavel Nedosekin.

    

    Ο ίδιος ο Πατέρας Πάβελ βρήκε εντελώς τυχαία τα ερείπια της πόλης Χώναι (Κολοσσαί), «με θαυματουργικό τρόπο». Έψαχνε για πολύ καιρό το μέρος όπου έγινε το γνωστότερο απ' τα θαύματα του Αρχιστράτηγου Μιχαήλ.

    - «Στην αρχή ρώτησα τους μοναχούς όταν ήμουν στον Άθω. Λέω, "Πήγε κανείς εκεί; "Λένε, "Ξέρεις, δεν υπάρχει τίποτα εκεί. " Ψάξαμε τα πάντα, ρωτήσαμε τους πάντες. "

    Μια μέρα ο Πατέρας Πάβελ πήγε σε ένα κατάστημα και αγόρασε έναν συνηθισμένο χάρτη της Τουρκίας.

    - «Διαπίστωσα, ότι στην επαρχία Λυκία αυτής της μεγάλης χώρας υπήρχε σημειωμένη μόνο μία εκκλησία. Βλέπω σημειωμένον έναν όρθιο Σταυρό. Δεν μπορούσα να καταλάβω τι ναός ήταν! Γνωρίζω ότι υπάρχει Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη, υπάρχουν κάποιες ενορίες στην περιοχή της Λυκίας (Αττάλεια). Και ξαφνικά βλέπω σημειωμένη στο χάρτη την ονομασία Κολοσσαί. Άρχισα να ψάχνω, να μελετώ, και τελικά ήταν το μέρος τής πόλης Χώναι».

    

    Τότε ο πατέρας Pavel ταξίδεψε μέσα στην Τουρκία. Κάποτε αποφάσισε η συνοδεία του να παρακολουθήσει έναν χορό δερβίση, που υποτίθεται ότι θα διαρκούσε μισή μέρα. Αντ' αυτού, ο ιερέας αποφάσισε να πάρει ταξί και να πάει στις Χώναις. Βρήκε έναν ντόπιο Τούρκο, που οδηγούσε μαι σπασμένη "ροκπότ" και τον μετέφερε στο ναό. Όπως αποδείχθηκε, δεν υπήρχε μόνο ναός σε αυτόν τον τόπο, αλλά υπήρχε και φρουρός, ο οποίος αμοίβεται από τα κρατικά ταμεία για τη φύλαξη του τόπου.

    Το πιο ενδιαφέρον ήταν, ότι η περιοχή θύμισε αμέσως στον ιερέα Πάβελ το μέρος που περιγράφεται στην ιστορία του θαύματος για τον Αρχάγγελο Μιχαήλ και τον ιερέα Άρχιππο.

    - Εκεί, πράγματι, όπως στην περιγραφή του υπόψη θαύματος, υπάρχουν δύο μικρά ποτάμια δεξιά και αριστερά και στο μέσον τους μία μικρή χερσόνησος. Τα ποτάμια όμως δεν έχουν νερό. Και αριστερά αρχίζουν οι λόφοι των σπηλαίων - αυτή είναι η τοπική φύση, υπάρχουν παντού σπηλιές. Σε μια από αυτές τις σπηλιές θα μπορούσε να είχε ζήσει ο ιερέας Άρχιππος.

  

     Όπως έμαθε ο Πατήρ Παύλος, ο ναός χτίστηκε τον 4ο αιώνα και αποκαταστάθηκε τελευταία φορά τον 19ο αιώνα από φιλάνθρωπο μεγιστάνα. Η ίδια η εκκλησία είναι φτιαγμένη από μεγάλα πέτρινα μπλοκ. Εσωτερικά έχει σκαλιστό επιχρυσωμένο τέμπλο, αλλά χωρίς εικόνες. Οι τοίχοι μπαίνουν μέσα. Υπάρχουν ίχνη από μεγάλες, χοντρές πέτρινες κολώνες στο πάτωμα. Υπάρχει κι ένα μικρό αναλόγιο ιεροψαλτών. Στη δεξιά πλευρά υπάρχει μία τοιχογραφία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

    Και το κυριότερο, στην είσοδο του Αγίου Βήματος βρίσκεται μία λευκή μαρμάρινη πλάκα - soleya, πλάτους περίπου 90 εκατοστών και μήκος 90 εκατοστών.

    - Πήρα την πέτρα, τη μετακίνησα - κοιτάζω, υπήρχε εκεί μια ρωγμή. Αυτό θα μπορούσε να είναι το μέρος όπου εμφανίστηκε ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, χτύπησε την πέτρα και εμφανίστηκε μια βαθιά ρωγμή. Δηλαδή όλα μαρτυρούν ότι αυτός μπορεί, πράγματι, να είναι ο αναφερόμενος ναός.

    Όπως αφηγείται ο Πατέρας Πάβελ, στον εξωτερικό τοίχο του ναού υπήρχε μια αναμνηστική πλάκα του 1833, πάνω στην οποία υπάρχει επιγραφή με κεφαλαία γράμματα που αναγράφει ότι ο ναός αυτός χτίστηκε προς τιμήν του Αρχαγγέλου Μιχαήλ το 327 από την Αγία Ελένη. Πώς όμως θα μπορούσε να ανεγερθεί από την Αγία Ελένη αυτός ο ναός όπου έγινε το θαύμα, αφού το θαύμα συνέβη πριν από την επίσημη υιοθέτηση του Χριστιανισμού, στην οποία συνέβαλε η βασίλισσα αγία Ελένη;

    

    Ο Πατέρας Παύλος προτείνει, ότι ο ναός πιθανότατα τελείωσε αργότερα όταν έγινε γνωστό το μεγάλο θαύμα. Η πόλη των Κολοσσών βρίσκεται ακριβώς στον χερσαίο δρόμο προς την Ιερουσαλήμ. Προφανώς, η βασίλισσα αγία Ελένη, η οποία το 326 - 327 ανέγειρε παρόμοιους ναούς σε όλη τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, θα αποφάσισε να χτίσει κι εδώ έναν ναό. Έτσι, μετά την ανακατασκευή του ναού, η πέτρα με τη ρωγμή - οπή, που κάποτε ήταν έξω από τον ναό, βρίσκεται τώρα εμπρός στην Ωραία Πύλη του.

    Ο Αρχιερέας Παύλος επισκέφθηκε την εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ τη δεκαετία του 1990. Τώρα όμως αυτή η εκκλησία, που οι Τούρκοι αποκαλούν Εκκλησία της Αγίας Ελένης, έχει ήδη αποκατασταθεί. Μέχρι το 2009, το κτίριο βρισκόταν σε τόσο άθλια κατάσταση που βρισκόταν ακόμη και υπό την απειλή κατεδάφισης. Παράλληλα, οι βροχοπτώσεις ξεπέρασαν τις εποχικές νόρμες, κάτι που θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο και για τον ναό. Ως εκ τούτου, πάρθηκε η απόφαση να ξεκινήσει η αποκατάσταση. Τώρα η Εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ ανέκτησε την πρώην μαγευτική της εμφάνιση. Οι τοιχογραφίες στο μπροστινό μέρος του ναού έχουν αποκατασταθεί, και εικόνες έχουν τοποθετηθεί στο εικονοστάσι, ωστόσο, όχι παντού.

  

     Και, παρόλο που ο ναός είναι ακόμα ανενεργός, παραμένει, ωστόσο, η ανάμνηση ενός εξαιρετικού θαύματος - του θαύματος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στις Χώναις.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου