Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

Η τελετή της Αποκαθήλωσης στην ιερά μονή Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου Καστοριάς. Μεγάλη Παρασκευή, 2 – 4 – 2010


Το χιλιόχρονο και πάνσεπτο μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου Καστοριάς, προσελκύει, υποδέχεται και φωτίζει, ως γνωστόν, πάμπολλους ευσεβείς Χριστιανούς, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ιδιαίτερα δε κατά τη Μεγάλη Παρασκευή, που γίνεται εκεί η δραματική τελετή της Αποκαθήλωσης. Εφέτος η Μεγάλη Παρασκευή εορτάστηκε στις 4 Απριλίου και η αναφερόμενη Αποκαθήλωση έγινε, φυσικά, την ημέρα αυτή, παρουσία πολλών προσκυνητών, Ελλήνων και αλλοδαπών (: πενήντα Άγγλων περιηγητών). Το όλον τελετουργικό αυτής της Αποκαθήλωσης περιγράφεται εν συντομία ακολούθως:


Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής τελέστηκε στο Καθολικό της υπόψη ιερής μονής, απ’ τον Ηγούμενό της Αρχιμανδρίτη π. Αμβρόσιο και τη συνοδεία του, η πένθιμη Ακολουθία των Ωρών. Αμέσως μετά, περί ώρα 10.30΄ π. μ., άρχισε ο κατανυκτικός Εσπερινός. Μία ώρα αργότερα, ο Ηγούμενος, οι Ιερείς, οι Μοναχοί οι ψάλτες, οι νεωκόροι και το πολυπληθές εκκλησίασμα, εξήλθαν απ’ τον εν λόγω ναό των Αγίων Αναργύρων, σχημάτισαν ιερή πομπή και βάδισαν με ψαλμωδίες και δεήσεις προς τον γειτονικό λοφίσκο, που βρίσκεται έξω απ’ τα πυργόμορφα προπύλαια της μονής και που έχει στην κορυφή του τον ναό της Σταυρώσεως του Κυρίου και μία εξέδρα μ’ έναν μεγάλο ξύλινο Σταυρό επάνω της. Όταν έφθασαν εκεί, ο Ηγούμενος π. Αμβρόσιος ανέγνωσε απ’ την εξέδρα την ανάλογη ευαγγελική περικοπή, που αναφέρεται στα πάθη, στη φρικτή Σταύρωση και στην Από-καθήλωση του Χριστού, και την κατάλληλη στιγμή κατέβασε το ομοίωμα του σταυρωμένου Χριστού απ’ τον ξύλινο Σταυρό και το τύλιξε με ένα καθαρό σεντόνι. Σημειωτέον, ότι κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του Ευαγγελίου και της αναπαράστασης της Αποκαθήλωσης, το συγκεντρωμένο πλήθος παρακολουθούσε με μεγάλη κατάνυξη κι έκδηλη συγκίνηση τα γενόμενα.


Αμέσως μετά την Αποκαθήλωση, ο π. Αμβρόσιος απηύθυνε επίκαιρες νουθεσίες και παραινέσεις προς τους συγκεντρωμένους πιστούς. Ακολούθως, οι ευσεβείς άνδρες που κρατούσαν τη σινδόνα με τον εσταυρωμένο Χριστό, οι ιερείς, οι μοναχοί και όλοι οι παρόντες Χριστιανοί επέστρεψαν με ψαλμούς και ύμνους στο ναό των Αγίων Αναργύρων, όπου, περί ώρα 12.00΄, τελείωσε η ακολουθία του Εσπερινού





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου