Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Η εικόνα του αγίου Μηνά, που μετακινήθηκε με θαυμαστό τρόπο απ' το Βογατσικό Καστοριάς στο Δρυόβουνο Κοζάνης, κατά το έτος 1859.

 


Το ευλογημένο χωριό Δρυόβουνο Βοΐου Κοζάνης έχει ως ακαταμάχητο ουράνιο προστάτη του τον μεγαλομάρτυρα άγιο Μηνά τον Αιγύπτιο. Προς τιμήν του, οι ευσεβείς κάτοικοι τού Δρυόβουνου έκτισαν κατά το έτος 1859 στο κέντρο του χωριό τους έναν ομώνυμόν του ναό, εντός του οποίου τοποθέτησαν μία ιερή εικόνα του, η οποία είχε μετακινηθεί τότε εκεί με θαυμαστό τρόπο απ' το γειτονικό Βογατσικό Καστοριάς. Το σχετικό ιστορικό γεγονός παρουσιάζεται ακολούθως.


Κάποιο πρωινό του έτους 1858 (;) οι Δρυοβουνιώτες βρήκαν στην εξώπορτα τού ενοριακού τους ναού, που είχε οικοδομηθεί το έτος 1509 και ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Δημήτριο, μία μικρή εικόνα του αγίου Μηνά. Αμέσως αναζήτησαν τον κομιστή της εικόνας, αλλά δεν τον βρήκαν. Πληροφορήθηκαν όμως, ότι η εν λόγω εικόνα είχε χαθεί από ναό του Βογατσικού Καστοριάς και γι' αυτό τη μετέφεραν εκεί. Όμως το επόμενο πρωί η εικόνα ξαναβρέθηκε στο ναό του Δρυόβουνου και φυσικά οι Δρυοβουνιώτες την επέστρεψαν και πάλι στο Βογατσικό. Αυτό συνέβη κι άλλες 2 - 3 φορές και τότε οι κάτοικοι τού Δρυόβουνου συμπέραναν, ότι την υπόψη εικόνα την κόμιζε στο χωριό τους ο εικονιζόμενος σ' αυτήν άγιος Μηνάς και ότι ήταν επιθυμία του να παραμείνει αυτή εκεί. Κατόπιν τούτου, ανοικοδόμησαν μεγαλύτερον και λαμπρότερον τον παλαιό ενοριακό τους ναό τού Αγίου Δημητρίου, τον συναφιέρωσαν και στον Άγιο Μηνά και ανάρτησαν εντός του τη θεματική εικόνα, η οποία είναι αποδεδειγμένως θαυματουργή.


Αναφορικά με το Βογατσικό Καστοριάς σημειώνουμε, ότι πρόκειται για ένα ιστορικό κεφαλοχώρι, που υπήρξε κατά την περίοδο τής τουρκοκρατίας προπύργιο του ελληνισμού και του χριστιανισμού στην Άνω Μακεδονία. Οι κάτοικοί του ήταν και είναι άριστοι πατριώτες και πολύ ευσεβείς χριστιανοί, που τιμούσαν και τιμούν ιδιαιτέρως τον μεγαλομάρτυρα άγιο Μηνά τον Αιγύπτιο.

Σημείωση. Βλέπε περισσότερα για τη θεματική εικόνα του αγίου Μηνά στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://greekorthodoxreligioustourism.blogspot.com/2016/02/blog-post_19.html

Παρατήρηση. Αρκετοί ευσεβείς Βογατσιώτες επισκέπτονται τακτικά το Δρυόβουνο και προσκυνούν τη θαυματουργή εικόνα του αγίου Μηνά, που προέρχεται από το χωριό τους.

Γιώργος Τ. Αλεξίου.

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου