Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Τεύχος του περιοδικού "Άγιος Μηνάς" αφιερωμένο στον νέο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιο Γιαννουσά.


Το αφιερωματικό τεύχος του περιοδικού
"Άγιος Μηνάς" της Μητροπόλεως Καστοριάς.
Ο Μητροπολίτης Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ
ενεχειρίζει την ποιμαντορική ράβδο
στο νέο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης
 κ.κ. Αθανάσιο.
Το σεπτό Σώμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέλεξε στις 20 Μαρτίου 2019, με 71 ψήφους, ως νέο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης τον έως τότε Αρχιμανδρίτη και Πρωτοσύγγελο της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς, τον σεβαστό και λίαν αγαπητό στον ευσεβή λαό τής περιοχής π. Αθανάσιο Γιαννουσά. Το επόμενο Σάββατο 23 Μαρτίου 2019 έγινε στο Μητροπολιτικό ναό Αθηνών, από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, η χειροτονία τού νεοεκλεγέντος Μητροπολίτου κ. Αθανασίου εις Επίσκοπον. Ένα μήνα αργότερα, στις 19 Απριλίου 2019, έγινε η υποδοχή και ενθρόνιση του αναφερόμενου άξιου Μητροπολίτου στο Μητροπολιτικό ναό Σιατίστης.
Το μήνυμα τής εκλογής τού π. Αθανασίου Γιαννουσά ως μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης, το υποδέχτηκε με έντονη συναισθηματική φόρτιση σύσσωμη η Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς, κλήρος και λαός, αφιέρωσε δε στον εν λόγω νέο Μητροπολίτη ένα τεύχος του εξαίρετου περιοδικού της «Ο Άγιος Μηνάς» (το υπ΄ αριθμ. 78 – 79, Ιανουάριος – Ιούνιος 2019). Στο τεύχος αυτό υπάρχουν αξιόλογα κείμενα αναφερόμενα στην υπόψη αρχιερατική εκλογή και πολλές σχετικές φωτογραφίες.
Ο νέος και άξιος Μητροπολίτης
 Σισανίου και Σιατίστης 
κ.κ. Αθανάσιος Γιαννουσάς.
Τα αξιόλογα κείμενα που περιλαμβάνονται στο αφιερωματικό τεύχος τού εν λόγω περιοδικού επιγράφονται ως εξής:
1)                     Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου.
2)                     Ευχαριστήριος ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Αθανασίου Γιαννουσά προς τη σεπτή Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, αμέσως μετά την αναφερόμενη εκλογή του.
3)                     Χειροτονητήριος Ομιλία του νέου Ιεράρχου.
4)                     Ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Αθανασίου στο Δημαρχείο Σιατίστης.
5)                     Λόγος του Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, επί τη ενθρονίσει του νέου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου.
6)                     Προσφώνηση Εκπροσώπου των Ιερέων της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς.
7)                     Ενθρονιστήριος Λόγος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου.
Ακολούθως παρατίθεται το Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου όπως είναι καταχωρημένο στο εξεταζόμενο αφιερωματικό τεύχος του περιοδικού «Ο Άγιος Μηνάς»:
Ø  Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Αθανάσιος Γιαννουσάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971.
Ø  Το 1993 έλαβε το πτυχίο της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στον ιστορικό τομέα της Θεολογίας. Τυγχάνει πτυχιούχος της αγγλικής γλώσσης, ενώ γνωρίζει και την γερμανική.
Ø  Εκάρη Μοναχός στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Πεντέλης το 1995. Την ίδια χρονιά χειροτονήθηκε Διάκονος υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Αγαθονίκου με την άδεια και ευλογία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Σεραφείμ. Υπηρέτησε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου οδού Αχαρνών.
Ø  Το 1996, αφήνοντας ημιτελείς τις μεταπτυχιακές του σπουδές, ακολούθησε τον πνευματικό πατέρα του, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστοριάς κ. Σεραφείμ, στην Καστοριά.
Η άφιξη και πάνδημη υποδοχή
του Μητροπολίτου κ.κ Αθανασίου
 στον Μητροπολιτικό ναό Σιατίστης.
Ø  Το 1997 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και υπηρετεί στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωρ­γίου πόλεως Καστοριάς.
Ø  Το 1998 διορίσθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς. Διακονεί συγχρόνως τον τομέα του κηρύγματος, της Εξομολογήσεως, καθώς και της φιλανθρωπίας.
Ø  Το 2012 έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.
Ø  Στις 20 Μαρτίου 2019 το σεπτό Σώμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος τον εξέλεξε με ψήφους 71 νέο μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης
Ø  Σάββατο 23 Μαρτίου 2019, η εις Επίσκοπον χειροτονία του στον Ιερό Μητρο­πολιτικό Ναό Αθηνών από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.
Ø  19 Απριλίου 2019, υποδοχή και ενθρόνιση στο Μητροπολιτικό Ναό Σιατίστης.
Το παρόν κείμενο θα κλείσει με τον επίλογο της προσφώνησης τού εκπροσώπου των ιερέων της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς, κατά την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου:
Ο εξοχικός ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου, που είναι κτισμένος
 επί των ερειπίων μεγάλου μεσοβυζαντινού  ναού.
 Βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο "Κεράσοβο" του Γέρμα,
 όπου ήταν η πρώτη έδρα της Μητροπόλεως
 Σισανίου και Σιατίστης.
Σεβασμιώτατε Άγιε Σιατίστης πατέρα Αθανάσιε, σας ευχαριστούμε για όλα όσα μας προσφέρατε. Σας χρωστούμε πολλά. Να εύχεστε για εμάς. Κι εμείς μέσα από τα βάθη της ψυχής μας ευχαριστούμε τον Τριαδικό Θεό και τον παρακαλούμε να σας χαρίζει αγία, ακύμαντη πλούσια και καρποφόρα ποιμαντορία. Πολλά κι ευλογημένα έτη, άξιος.
Παρατήρηση.
Ευχής έργον θα είναι, η Κοινότητα Γέρμα και ο δραστήριος Σύλλογος Γυναικών του χωριού να προσκαλέσουν, σε εύθετο χρόνο, τον άξιο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιο να προσέλθει και ιερουργήσει, κατόπιν βεβαίως σχετικής άδειας κι ευλογίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ, στον εξοχικό ναό της Παναγίας περιοχής Κερασόβου Γέρμα, όπου βρισκόταν κατά τη μεσοβυζαντινή εποχή, σύμφωνα με την τοπική παράδοση και τα αρχαιολογικά ευρήματα, η πρώτη έδρα και ο Μητροπολιτικός ναός τής Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης.
Σημείωση.
Για το ναό της Παναγίας που βρίσκεται στην αρχαιολογική περιοχή Κεράσοβο του Γέρμα, βλέπε:
Γιώργος Τ. Αλεξίου.


Ο επισκοπικός ναός της Παναγίας στο Σισάνι Βοΐου,
 όπου έδρευε η Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης.

 έως το έτος 1699.


Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ (12ος αιών).
Σπάραγμα τοιχογραφίας από τον επισκοπικό
ναό του Σισανίου, του 10ου - 11ου αιώνα.

Μεταβυζαντινή τοιχογραφία της Οδηγήτριας
στην ιερά της Παναγίας Σισανίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου