Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Η ιδρυση, κατά τους βυζαντινούς χρόνους, της ιεράς μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Δρυόβουνου Κοζάνης {+ 6 Αυγούστου}.

Ο ιερός ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος
 (έτ. 1592) στο μοναστήρι του Δρυόβουνου.

Η ιερά μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Δρυόβουνου Κοζάνης ιδρύθηκε, σύμφωνα με την τοπική παράδοση και τις υπάρχουσες σχετικές ενδείξεις, κατά τη βυζαντινή εποχή, από Ασκητές και Μοναχούς, που εγκαταβίωναν στο κοντινό της ασβεστολιθικό βουνό Σαρακίνα. Το εν λόγω βουνό, που εκτείνεται από την Κορησό κι έως το Βογατσικό, αποτελούσε κατά τους Μεσαιωνικούς χρόνους το ιδιότυπο “Άγιον Όρος” των όμορων περιοχών Καστοριάς και Βοΐου.
Στις βουνοκορφές και στις σπηλιές της Σαρακίνας, όπως δηλώνουν οι υπάρχουσες ονομασίες τους, διέμεναν τότε και ασκούνταν αρκετοί μοναχοί και αναχωρητές της Ορθοδοξίας. Συγκεκριμένα, η υψηλότερη κορυφή της Σαρακίνας (υψ. 1386 μ.) ονομάζεται “Άι-Δονάτος”, ενώ μία άλλη κοντινή της βουνοκορφή έχει την ονομασία “Καλόγερος”. Επίσης, το μεγαλύτερο σπήλαιο τού αναφερόμενου βουνού, που βρίσκεται προς τη μεριά του Γέρμα και που “φιλοξενεί” εντός του τον ξακουστό σπηλαιώδη ναό της Αγίας Τριάδος, φέρει την ονομασία “Σπηλιά της Άι-Τριάδας”, ενώ ένα δεύτερο και απρόσιτο σπήλαιο, που υπάρχει πλησίον τού προαναφερόμενου, ονομάζεται “Σπηλιά του Παπά”. Ένα τρίτο σπήλαιο, το οποίο ανήκει στην Ενορία Αμπελοκήπων Καστοριάς, λέγεται του Αγίου Νικολάου κι έχει εντός του έναν ομώνυμο ναΐσκο. Τέλος, η νότια περιοχή της Σαρακίνας φέρει την ονομασία “Καλόγρια”, η δε πηγή που αναβλύζει εκεί ονομάζεται “Καλογερικό πηγάδι”.
 Οι Ασκητές και οι Μοναχοί, λοιπόν, της Σαρακίνας μετακινήθηκαν απ' αυτήν, για δικούς τους λόγους, ίσως κατά το έτος 1101, σίγουρα δε κατά το 1592, και μετέβησαν στο γειτονικό της δασωμένο βουνό του Δρυόβουνου (υψ. 1000 μ.), όπου ίδρυσαν τη θεματική ιερά μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, τη γνωστή στους περίοικους ως “Η Άι-Σωτήρα”. Έκεί έκτισαν τότε και τον υπάρχοντα ιερό ναό, που αποτελεί μέχρι σήμερα το σεπτό Καθολικό της υπόψη μονής.
Γιώργος Τ. Αλεξίου

Τηλεάποψη της ιεράς μονής Μεταμορφώσεως
 του Σωτήρος Δρυόβουνου Κοζάνης.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1) Για την ιερά μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Δρυόβουνου βλέπε:
2) Για το βουνό Σαρακίνα Καστοριάς ως μοναστικό κέντρο βλέπε:

Η εφέστια και προσκυνηματική εικόνα
 της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο
ομώνυμο μοναστήρι του Δρυόβουνου.



Πτέρυγα κελιών της ιεράς μονής.

Ο ξενώνας του μοναστηριού.

Το μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος
Δρυόβουνου και στο βάθος η νότια απόληξη
του όρους Σαρακίνα.

Ο δάσκαλος Γιώργος Τ. Αλεξίου
στην είσοδο του μοναστηριού.

Το κωδωνοστάσιο της μονής.


Ο εξώστης του Μοναστηριού.


Το μοναστήρι του Δρυόβουνου.
Στο βάθος το οροπέδιο του Βοΐου και μακρυά
η οροσειρά της Πίνδου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου