Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

“Η Σύναξις των Μυρίων Αγγέλων” († 11 Ιανουαρίου), δύο εικόνες αυτής σε ναούς της Καστοριάς.

Η Σύναξις των Ασωμάτων.
Υπέροχη εικόνα στο ναό του Προδρόμου
συνοικίας Απόζαρι Καστοριάς.
Τους εξυμνούντας τον τρισάγιον ύμνον,
Ύμνοις γεραίρειν εικός εστιν Aγγέλους.

Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί σέβονται και τιμούν ιδιαίτερα τους αναρίθμητους Αγγέλους του Θεού, οι οποίοι είναι οργανωμένοι σε εννέα ανάλογες Τάξεις. Επ’ ονόματι των υπόψη Αγγέλων οικοδομούν ανέκαθεν ιερούς ναούς, που τους κοσμούν με σχετικές εικόνες αρκετών ομοιοθεματικών και ομοθεματικών τύπων και μορφών. Στους εν λόγω ομοιοθεματικούς εικονιστικούς τύπους περιλαμβάνεται κι αυτός που φέρει την ονομασία “Η Σύναξις των Μυρίων Αγγέλων” (= Η σύναξη των πιστών προς τιμήν των αναρίθμητων Αγγέλων), και που είναι (ο τύπος), κατά γενική παραδοχή, εμπνευσμένος, εντυπωσιακός κι ελκυστικός.
Η αναφερόμενη εικαστική παράσταση “Η Σύναξις των Μυρίων Αγγέλων” παρουσιάζει και προβάλλει μία ευάριθμη ομάδα ορθοστεκούμενων πτερωτών Αγγέλων, και απαντάται σε αρκετές παραλλαγές. Οι κυριότερες απ’ αυτές τις παραλλαγές εμφανίζουν δύο Αγγέλους να ανακρατούν εμπρός και στο μέσον της ομάδας τους ένα μετάλλιο (: στρογγυλός δίσκος) με την αγία μορφή του Χριστού αγιογραφημένη επ’ αυτού.
Εικόνες με θέμα τη Σύναξη των Μυρίων Αγγέλων υπάρχουν και σε μερικούς ναούς της Καστοριάς. Φωτογραφίες δύο εξ αυτών των εικόνων, που βρίσκονται αντιστοίχως στους ναούς Αγίου Ιωάννου Προδρόμου συνοικίας Απόζαρι, και Αγίου Ανδρέα συνοικίας Ντολτσού, δημοσιεύονται εδώ, μαζί με ανάλογες ομοθεματικές και συναφείς τους παραστάσεις.
Η Σύναξις των Μυρίων Αγγέλων.
"Εξωτική" εικόνα στο ναό Αγίου Ανδρέα
Ντολτσού Καστοριάς.
Το παρόν κείμενο θα κλείσει με την πληροφορία, ότι, κατά τη βυζαντινή εποχή, η εορτή της “Συνάξεως των Αγίων Αγγέλων” «ετελείτο ένδον του Μαρτυρίου της αγίας Αναστασίας εν της Δομνίκου», και ότι έξω από τα τείχη της πόλεως Πισσινούντος Γαλατίας (κεντρική Μικρά Ασία) υπήρχε κατά τον 6ο αιώνα ένας ναός των Μυριαγγέλων, που ήταν ονομαστός για τα θαύματα που γίνονταν εκεί.

(Γιώργος Τ. Αλεξίου)

Η σύναξις των Ασωμάτων. Αρχές 17ου αι.
Εικόνα από ναό περιοχής Κορυτσάς.

Η Σύναξις των Ασωμάτων.
Τοιχογραφία ιεράς μονής Διονυσίου
Αγίου Όρους.Σύναξις των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ.
Εικόνα από ναό περιοχής Σκοπίων. 18ος αιών.


Οι αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ
Τοιχογραφία στο ναό Αγίας Κυριακής ΣπηλαίωνΚαστοριάς

Ο Άρχων Μιχαήλ.
Λιθανάγλυφο σε ναό χωριού του Βοΐου.


Εξαπτέρυγα Σεραφείμ .
Λιθανάγλυφο υπέρθυρο σε ναό του Δίλοφου Βοΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου