Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Μνημόσυνο ηρώων στρατιωτών στην Καστοριά. Ψυχοσάββατο 5 Μαρτίου 2016.

Το Ηρώο στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο Καστοριάς.
Το Ψυχοσάββατο 5 Μαρτίου 2016, ώρα 11.00 π.μ., πραγματοποιήθηκε στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο Καστοριάς το καθιερωμένο ετήσιο εθνικοθρησκευτικό Μνημόσυνο όλων των γενναίων στρατιωτών μας, που έπεσαν υπέρ πατρίδος στον Γράμμο και το Βίτσι, κατά τη χρονική περίοδο 1946 – 49. Το εν λόγω Μνημόσυνο οργάνωσε η Στρατιωτική Αρχή του Νομού Καστοριάς  (15ο Σύνταγμα ΠΖ) και το τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ, συνεπικουρούμενος από ετέρους τρεις κληρικούς της ίδιας Μητρόπολης. Στο Μνημόσυνο παρευρέθηκαν και το παρακολούθησαν με έκδηλη συγκίνηση, η βουλευτής Ν. Δ. Καστοριάς κ. Μαρία Αντωνίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Σωτήριος Αδαμόπουλος, ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Ανέστης Αγγελής, ο τ. Βουλευτής Ν.Δ. κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, ανώτεροι αξιωματικοί του Στρατού, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής που υπηρετούν στην περιοχή Καστοριάς, ο Υποστράτηγος ε.α. κ. Ηλίας Τζωρτζόπουλος, ο αξιωματικός ε.α. κ Χρυσόστομος Δούκης, πολλοί απόστρατοι αξιωματικοί, οι πρόεδροι εφεδροπολεμικών οργανώσεων της πόλης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γερμανιωτών Καστοριάς κ. Νίκος Πρώιος, ο φιλόλογος κ. Λάζαρος Γ. Νικηφορίδης, οι δάσκαλοι κ.κ. Γιώργος Αλεξίου και Γιώργος Γκαλίτσας, αρκετοί άλλοι γενναιόφρονες κι ευγνώμονες δημότες της, και βεβαίως, πολλοί στρατιώτες μας.
Σεπτός τάφος γενναίου στρατιώτη.
Αμέσως μετά την τελετή του περιγραφόμενου εθνικοθρησκευτικού Μνημοσύνου, ο Αξιωματικός Διοικητής των Στρατιωτικών Δυνάμεων της περιοχής κατέθεσε στέφανο στο Ηρώο του Νεκροταφείου και ακολούθως έγινε το Προσκλητήριο των 112 αξιωματικών, 94 υπαξιωματικών και 5.718 οπλιτών του Στρατού μας, που έχυσαν το τίμιο αίμα τους στο Γράμμο και το Βίτσι για την ελευθερία και τη δημοκρατία, κατά τον επάρατο ανταρτοπόλεμο 1946 – 49, και που έκτοτε είναι, πολλοί εξ αυτών, θαμμένοι στο αναφερόμενο Στρατιωτικό Νεκροταφείο. Κατόπιν εψάλη ο Εθνικός μας Ύμνος, από παρούσα Διμοιρία Στρατού.
Ακολούθως, όλοι οι παρευρισκόμενοι και συμμετέχοντες στο εν λόγω μνημόσυνο, αξιωματούχοι, στρατιώτες και απλοί πολίτες, επισκέφτηκαν τον υπόγειο κοιμητηριακό ναό Αγίου Γεωργίου, του Νεκροταφείου, καθώς και την παρακείμενή του κρύπτη, όπου αναπαύονται τα τίμια οστά πολλών νεκρών ηρώων μας, προσκύνησαν δεόντως, τέλεσαν Τρισάγιο και άναψαν κερί στη μνήμη τους. Τέλος, έλαβαν όλοι τα παραδοσιακά κόλλυβα και αποχώρησαν απ’ το Νεκροταφείο έμπλεοι ψυχικής ανάτασης κι εθνικού παλμού.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Βλέπε σχετικώς: Ιστότοπος "Πατριωτική Καστοριά",
 Δ/νση: https://sites.google.com/site/azzabccb/

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καστοριάς
 κ.κ. Σεραφείμ τελεί το μνημόσυνο
των πεσόντων στρατιωτών μας.Η μνημειακή πύλη του
Στρατιωτικού Νεκροταφείου Καστοριάς


Τάφοι ηρώων στρατιωτών
στο στρατιωτικό Νεκροταφείο Καστοριάς.

Προσέλευση των αξιωματούχων
στο στρατιωτικό Νεκροταφείο Καστοριάς.

Το κοινοτάφιο πεσόντων ηρώων στρατιωτών
και οι στήλες με τα σεπτά ονόματά τους.
Πλάκα με τα τιμημένα ονόματα
πεσόντων στρατιωτών μας.


Ο Διοικητής του 15ου Συντάγματος ΠΖ
καταθέτει τιμητικό στεφάνι
στο Ηρώο του Νεκροταφείου.


Στρατιώτες αποδίδουν τιμές.

Ο Υποστράτηγος ε.α. κ. Ηλίας Τζωρτζόπουλος.


Γενναιόφρονες Καστοριανοί
παρόντες στο Μνημόσυνο των στρατιωτών.

Ο δάσκαλος Γιώργος Τ. Αλεξίου
παρών στο μνημόσυνο των στρατιωτών μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου