Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Ο εθνομάρτυρας ιερομόναχος Κωνσταντίνος (+ 1907), της ιεράς μονής Αγίων Αναργύρων Καστοριάς.

Κείμενο της Ρούλας Παπαδημητρίου.

Εξώφυλλο του βιβλίου απ' το οποίο
ελήφθη το παρατιθέμενο κείμενο.
    Ο Δεσπότης Καστοριάς Γερμανός Καραβαγγέλης, όταν είχε πάει στην Θεσσαλονίκη, συνάντησε στη Μητρόπολη τον παπα-Κωνσταντίνο από τη Σάμο, τον γενναίο κι αγαπητό . Από τα λόγια που ανταλλάξανε, από το παράστημά του, κατάλαβε ότι είχε να κάνει με ένα γενναίο κληρικό, που ενδιαφερόταν για τη Μακεδονία. Τον πήρε ιδιαίτερα και τον ρώτησε αν ήθελε να πάει κοντά του.
— Άλλο που δεν θέλω Δέσποτα μου, είπε ο νέος ιερέας με ενθουσιασμό. Είμαι έτοιμος να θυσιάσω τα πάντα για τη λευτεριά της Μακεδονίας, για να σώσω τον λαό.
Έτσι, ο παπα-Κωνσταντίνος βρέθηκε στη Μακεδονία στο Μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων στη Χόλιστα (νυν Μελισσότοπο), κοντά στην Καστοριά.
Ευρισκόμενος για αρκετό καιρό στην Εθνική αυτή φωλιά δεν έμεινε στιγμή με σταυρωμένα χέρια. Το Σλαβικό Κομιτάτο, γρήγορα τον έβαλε στο μάτι κι ήταν από τους πρώτους στην λίστα για εξόντωση. Πολύ περισσότερο, που βλέποντας την ανδρεία του τους γεννήθηκε η υποψία, ότι κάτω από τα ράσα του κρυβόταν ο καπετάν Βάρδας.
Μια μέρα ο παπα-Κωνσταντίνος με μερικά παιδιά του Μοναστηριού βγήκε σε κυνήγι, όπως συνήθιζε. Σε ένα ύψωμα οι κομιτατζήδες του είχανε στήσει καρτέρι. Τον πυροβόλησαν και τον πλήγωσαν.
Τότε ο αρχηγός τους με την ιδέα ότι ήταν ο καπετάν Βάρδας και τον πέτυχε, διέταξε το πρωτοπαλίκαρό του τον Ίλκο, να πάει να του κόψει το κεφάλι, για να το διαπιστώσουν.
   
Η ιερά μονή Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου.
Ο παπα-Κωνσταντίνος, καίτοι βαριά τραυματισμένος, ορθώθηκε, πήρε θέση αμυντική και καθώς ο Ίλκο πλησίαζε τον πυροβόλησε και τον άφησε στον τόπο. Αμέσως οι Βούλγαροι διαλύθηκαν τρέχοντας την κατηφόρα φοβισμένοι. Οι άνθρωποι του Μοναστηριού, πληροφορημένοι από τα παιδιά που τον συνόδευαν, πήγαν και τον βρήκαν βουτηγμένο στο αίμα του. Τον μετέφεραν στο Μοναστήρι. Περιποιήθηκαν τα τραύματά του. 'Αλλά μετά λίγες μέρες ο γενναίος παπα-Κωνσταντίνος, υπέκυψε και τον έκλαψαν όλοι.

(Απ’ το βιβλίο της, Η Εκκλησία στο Μακεδονικό Αγώνα, εκδ. Αποστολικής Διακονίας, Αθήνα 2001, σελ. 137-138).

Η αναμνηστική στήλη (και) του εθνομάρτυρα
Ιερομόναχου Κωνσταντίνου στο μοναστήρι
των Αγίων Αναργύρων.
Ο μακαριστός Μητροπολίτης Καστοριάς
Γερμανός Καραβαγγέλης (1866 - 1935).


"Των υπέρ πίστεως και πατρίδος
αγωνισαμένων και ευκλεώς
πεσόντων πατέρων και αδελφών ημών
και του δούλου του Θεού Κωνσταντίνου
 ιερομονάχου  (+1907) μνησθείη
Κύριος ο Θεός".


Ο Κύριος επί του Σταυρού στο λόφο Γολγοθά
της ιεράς μονής Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου.

Η πύλη της μονής Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου.

Ο εθνομάρτυρας Άνθιμος Γιοβανόπουλος (+1905),
Ηγούμενος της μονής Αγίου Νικολάου
Κορομηλιάς Καστοριάς.
Πατριωτική εκδήλωση προς τιμήν
του Μητροπολίτου Γερμανού Καραβαγγέλη
εμπρός στον ανδριάντα του, στην Καστοριά.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου