Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Μνημόσυνο ηρώων στρατιωτών στην Καστοριά. Ψυχοσάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015.

 
Το Ηρώο του Στρατιωτικού Νεκροταφείου Καστοριάς.
Το Ψυχοσάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 11.00 π.μ., πραγματοποιήθηκε στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο Καστοριάς το καθιερωμένο ετήσιο εθνικοθρησκευτικό Μνημόσυνο όλων των γενναίων στρατιωτών μας, που έπεσαν υπέρ πατρίδος στον Γράμμο και το Βίτσι, κατά τη χρονική περίοδο 1946 – 49. Το εν λόγω Μνημόσυνο οργάνωσε η Στρατιωτική Αρχή του Νομού Καστοριάς και το τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ, συνεπικουρούμενος από τον Αρχιμανδρίτη π. Αθανάσιο Γιαννουσά, τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Αναστάσιο Σεμερτζίδη και ετέρους δύο κληρικούς της ίδιας Μητρόπολης. Στο Μνημόσυνο παρευρέθηκαν και το παρακολούθησαν με έκδηλη συγκίνηση, η βουλευτής Ν. Δ. Καστοριάς κ. Μαρία Αντωνίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Σωτήριος Αδαμόπουλος, ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Ανέστης Αγγελής, ο τ. Βουλευτής Ν.Δ. κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, ανώτεροι αξιωματικοί του Στρατού, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής που υπηρετούν στην περιοχή Καστοριάς, πολλοί απόστρατοι αξιωματικοί, οι πρόεδροι εφεδροπολεμικών οργανώσεων της πόλης, αρκετοί γενναιόφρονες κι ευγνώμονες δημότες της, και βεβαίως, πολλοί στρατιώτες μας.
Η μνημειακή Πύλη του Στρατιωτικού Νεκροταφείου.
Αμέσως μετά την τελετή του περιγραφόμενου εθνικοθρησκευτικού Μνημοσύνου, ο Αξιωματικός Διοικητής των Στρατιωτικών Δυνάμεων της περιοχής κατέθεσε στέφανο στο Ηρώο του Νεκροταφείου και ακολούθως έγινε το Προσκλητήριο των 112 αξιωματικών, 94 υπαξιωματικών και 5.718 οπλιτών του Στρατού μας, που έχυσαν το τίμιο αίμα τους στο Γράμμο και το Βίτσι για την ελευθερία και τη δημοκρατία, κατά τον επάρατο ανταρτοπόλεμο 1946 – 49, και που έκτοτε είναι, πολλοί εξ αυτών, θαμμένοι στο αναφερόμενο Στρατιωτικό Νεκροταφείο. Κατόπιν εψάλη ο Εθνικός μας Ύμνος, από παρούσα Διμοιρία Στρατού.

Ακολούθως, όλοι οι παρευρισκόμενοι και συμμετέχοντες στο εν λόγω μνημόσυνο, αξιωματούχοι, στρατιώτες και απλοί πολίτες, επισκέφτηκαν τον υπόγειο κοιμητηριακό ναό Αγίου Γεωργίου, του Νεκροταφείου, καθώς και την παρακείμενή του κρύπτη, όπου αναπαύονται τα τίμια οστά πολλών νεκρών ηρώων μας, προσκύνησαν δεόντως, τέλεσαν Τρισάγιο και άναψαν κερί στη μνήμη τους. Τέλος, έλαβαν όλοι τα παραδοσιακά κόλλυβα και αποχώρησαν απ’ το Νεκροταφείο έμπλεοι ψυχικής ανάτασης κι εθνικού παλμού.
Μερική άποψη του Νεκροταφείου.

Ο Μητροπολίτης Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ και λοιποί
Αξιωματούχοι προσέρχονται στο χώρο της τελετής.

Ο Μητροπολίτης Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ
τελεί το Μνημόσυνο των ηρώων μας.

Σεπτοί τάφοι πεσόντων στρατιωτών μας.
Οστεοθήκες πεσόντων στρατιωτών
στην Κρύπτη του Νεκροταφείου

Αξιωματούχοι παρακολουθούν το Μνημόσυνο
των υπέρ πατρίδος πεσόντων  στρατιωτώνΟ δάσκαλος κ. Χρίστος Σούλιος περίλυπος
εμπρός στον σεπτό τάφο του ήρωα αδελφού του.

Ο τ. Βουλευτής κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας
παρών στο Νεκροταφείο.

Καστοριανές κυρίες
παρακολουθούν το Μνημόσυνο.Τα κόλλυβα των πεσόντων στρατιωτών μας.

Επιγραφή στο Ηρώο του Νεκροταφείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου