Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Ο Εόρτιος Εσπερινός του αγίου Νικολάου στο ομώνυμο μοναστήρι τής Κορομηλιάς Καστοριάς. Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014.

Άποψη της ιεράς μονής Αγίου Νικολάου Κορομηλιάς.
5 Δεκεμβρίου 2014
Η ιερά μονή του Αγίου Νικολάου Κορομηλιάς απέχει 10 χιλιόμετρα απ’ την πόλη της Καστοριάς. Ιδρύθηκε το έτος 1706 απ’ τον μοναχό Μελέτιο, ο οποίος καταγόταν απ’ την ιστορική Γράμμουστα.
Το εν λόγω μοναστήρι υπήρξε στη διάρκεια της τουρκοκρατίας έπαλξη του Χριστιανισμού και του Ελληνισμού στην περιοχή της Άνω Μακεδονίας και γι’ αυτό οι Κομιτατζήδες εφόνευσαν στις 8 Μαρτίου 1905 τον εκ Κωσταραζίου Ηγούμενό του Αρχιμανδρίτη Άνθιμο Γιοβανόπουλο, όστις ήτο Πράκτορας Α΄ Τάξεως του Μακεδονικού Αγώνα. Εφόνευσαν επίσης τότε και τον μοναχό του Δαμιανό Τόσκο, και κατόπιν το λήστεψαν και το πυρπόλησαν.
Μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας το έτος 1912, η αναφερόμενη μονή ανακαινίστηκε και από τότε δέχεται πολλούς προσκυνητές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και ιδιαίτερα κατά τις δύο εορτές του πάτρωνά της αγίου Νικολάου, δηλαδή την20η Μαΐου και την 6 Δεκεμβρίου, καθώς και κατά την εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου.

Η πύλη στον αυλόγυρο του μοναστηριού.
Εφέτος, το απόγευμα της Παρασκευής 5 Δεκεμβρίου 2014, παραμονή της εορτής του αγίου Νικολάου, τελέστηκε στο καθολικό τού υπόψη μοναστηριού, από έναν ιερέα της ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς, ο εόρτιος Εσπερινός, τον οποίο παρακολούθησαν με κατάνυξη αρκετοί κάτοικοι του χωριού Κορομηλιάς και μερικοί ευσεβείς χριστιανοί της γύρω περιοχής. Φωτογραφίες του μοναστηριού, που ελήφθησαν κατά το εν λόγω ψυχρό και βροχερό απόγευμα, παρουσιάζονται εδώ.
Ο άγιος Νικόλαος. Η εφέστια
εικόνα της ιεράς μονής.

Άποψη απ' το Νάρθηκα του Καθολικού της μονής.

Ο  Ηγούμενος του μοναστηριού
εθνομάρτυρας Άνθιμος Γιοβανόπουλος.

Ο ναός και η πτέρυγα κελιών της μονής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου