Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Το βιβλίο «Από μνήμης και από καρδιάς» του Γεωργίου Δ. Νώλτση, Επίτιμου Δημότη του Δήμου Νεστορίου.

Το παρουσιαζόμενο βιβλίο
του κ. Γεωργίου Δ.  Νώλτση.

Πριν από λίγο καιρό, στις αρχές του έτους 2013, τυπώθηκε στην Κατερίνη και κυκλοφόρησε ένα εξαιρετικό βιβλίο 150 σελίδων, που φέρει τον τίτλο «Από μνήμης και από καρδιάς», και τον υπότιτλο «Η διακονία μου στο Εθνικό Ίδρυμα Νεότητος. (1967 – 2003)». Συγγραφέας τού εν λόγω βιβλίου είναι ο Βορειοελλαδίτης κ. Γεώργιος Δ. Νώλτσης, ο οποίος υπήρξε επί 35 έτη ανώτερος υπάλληλος στο Εθνικό Ίδρυμα Νεότητος (Ε.Ι.Ν.), και πιο συγκεκριμένα, διευθυντικό στέλεχος (Διευθυντής, Υποδιευθυντής, Προϊστάμενος) στις Φοιτητικές και στις Μαθητικές Εστίες – κατά περίπτωση - Δάφνης Καλαβρύτων, Αθηνών, Ζακύνθου, Καρπενησίου, Κεφαλλονιάς, Αρναίας, Μουζακίου Καρδίτσας, Τσεπελόβου, Πενταλόφου, Ψαχνών και Νεστορίου.
Η πολύχρονη θητεία του κ. Γεωργίου Νώλτση στις προαναφερόμενες Εστίες του Ε.Ι.Ν  ήταν, κατά γενική παραδοχή, άκρως επιτυχής και γόνιμη. Τα σημαντικότερα γεγονότα και οι πιο ενδιαφέρουσες εμπειρίες απ’ αυτήν τη θητεία του έχουν εντυπωθεί ανεξίτηλα «στο νου και στην καρδιά του» κι έχουν καταγραφεί από τον ίδιο με συγγραφική δεινότητα στο θεματικό βιβλίο.
Ο κ. Γεώργιος Δ. Νώλτσης.
Ακολούθως, παρουσιάζονται ενδεικτικά δύο αποσπάσματα απ’ το κείμενο τού παρουσιαζόμενου βιβλίου τού κ. Νώλτση, τα οποία αναφέρονται, αντιστοίχως, στο αγαπημένο του χωριό Νεστόριο Καστοριάς και στην ευδόκιμη λήξη της υπηρεσιακής του σταδιοδρομίας:
   «Το Νεστόριο είναι ένα πολύ όμορφο, ιστορικό, πολλαπλά ενδιαφέρον και σκανδαλωδώς ευνοημένο από τη φύση κεφαλοχώρι του Νομού Καστοριάς, που όμως δεν έχει ακόμα αξιοποιηθεί στον βαθμό που θα έπρεπε και που θα θέλαμε όσοι ξένοι το αγαπάμε. Κάποιοι Νεστορίτες είναι μεν άριστοι νοικοκύρηδες, αλλά μόνο για το δικό τους σπίτι, τη δική τους περιουσία, τα δικά τους συμφέροντα. Ό,τι ενδιαφέρει την γενική εικόνα, την προβολή, την προκοπή και την αξιοποίηση του χωριού τους το βάζουν σε δεύτερη μοίρα. Άγνοια ή αδιαφορία;
Δεν θα σας κουράσω με την απαρίθμηση των αρετών και των πλεονεκτημάτων αυτού του ευλογημένου τόπου, θα σας πληροφορήσω όμως, ότι, με βάση και αφετηρία το Νεστόριο, μπορείτε να επισκεφθείτε αυθημερόν τις Πρέσπες, τη Φλώρινα και το Νυμφαίον από τη μία πλευρά και τα Πέτρινα Χωριά, τα Μαστοροχώρια, το Πάπιγκο και την Κόνιτσα από την άλλη, και φυσικά το Γράμμο και την αρχόντισσα Καστοριά, που όμως δεν εξαντλείται σε μια μέρα.
................................................................................
Το πανέμορφο Άνω Νεστόριο Καστοριάς.

  Τον Μάρτιο του 2003 ολοκληρώθηκε η 35χρονη θητεία και σταδιοδρομία μου στο ΕΙΝ και παρά την εκφρασμένη επιθυμία μου να συνεχίσω, αποστρατεύθηκα «αυτοδικαίως».
Δεν θα επιχειρήσω να περιγράψω τα συναισθήματα μου, συχνά οι λέξεις αδικούν αυτά που νιώθουμε. Αλλά, πιστέψτε με, είναι πολύ δύσκολο ν’ αλλάξεις τρόπο ζωής ύστερα από τόσα χρόνια. Το Ίδρυμα ήταν η ψυχή μου, το σπίτι μου, το νόημα και η ουσία της ύπαρξης μου.
Ο Δήμος Νεστορίου με τίμησε με τον τίτλο του Επίτιμου Δημότη και το Ε.Ι.Ν. με έκφραση ευαρέσκειας για την συνολική προσφορά μου. Δεν ξέρω αν τα άξιζα αυτά και δεν ξέρω αν πραγματικά πρόσφερα κάτι, ξέρω όμως ότι προσπάθησα πολύ.
Στο Νεστόριο έζησα άλλα οχτώ χρόνια, κοντά στη φύση, στους φίλους μου και στα παιδιά «μου». 
Η Μαθητική Εστία Νεστορίου
ανακαινισμένη από τον κ. Γιώργο Νώλτση.
   Ύστερα έριξα την άγκυρα μου (για πάντα;) στο απάνεμο και ασφαλές λιμάνι της Κατερίνης, απ’ όπου και με πολύ μεγάλο σεβασμό στην ιστορική αλήθεια επιτελώ το ιερό χρέος αυτής της συνοπτικής και επιλεκτικής αναφοράς στη ζωή μου στο Ε.Ι.Ν., πάντα «ΑΠΟ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ».
Επίμετρο.
Το ψυχικό πορτραίτο του κ. Γιώργου Δ. Νόλτση από Γερμανούς ελληνιστές, που τον γνώρισαν καλώς το καλοκαίρι του έτους 1989, όταν ήταν φιλοξενούμενοι στη Μαθητική Εστία του Τσεπέλοβου, της οποίας αυτός προΐστατο:
« Ecce homo.
Βρήκαμε έναν άνθρωπο, έναν γεφυροποιό της ανθρωπότητας, πλασμένον από τα ιδανικά του χριστιανισμού, έναν παραδειγματικό άνθρωπο, προοδευτικόν κατά μια καινούρια μελλοντική έννοια.
Αγαπητέ Γιώργο, σ’ ευχαριστούμε με όλη μας την καρδιά και σου ευχόμαστε ό,τι ποθείς για το μέλλον σου.
Με αγάπη
Η Ομάδα από τη Γερμανία (σ.σ. Ο υπουργός Πολιτισμού της Βεστφαλίας UWE MARQUARDT και ο ελληνιστής καθηγητής Πανεπιστημίου DORTMUND κ. ELMAR WINTERSOHLE μαζί με τους Γερμανούς φοιτητές του).
Τσεπέλοβο, 21 – 7 – 1989».
(Βιβλιοπαρουσίαση: Γιώργος Τ. Αλεξίου)

Το Ηρώο του Στρατιωτικού Νεκροταφείου Νεστορίου.

Σημείωμα του κ. Γιώργου Νώλτση
σε προσφερόμενο αντίτυπο του βιβλίο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου