Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Μνημόσυνο ηρώων στρατιωτών στην Καστοριά. Ψυχοσάββατο 9 - 3 – 2013.

Ο κοιμητηριακός ναός και το οστεοφυλάκιο
του Στρατιωτικού Νεκροταφείου Καστοριάς.

Το Ψυχοσάββατο 9 Μαρτίου 2013, ώρα 11.00 π.μ., πραγματοποιήθηκε στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο Καστοριάς το καθιερωμένο ετήσιο εθνικοθρησκευτικό Μνημόσυνο όλων των γενναίων στρατιωτών μας, που έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος, κατά τους πολυαίμακτους αγώνες του Έθνους μας. Το εν λόγω Μνημόσυνο οργάνωσε η 15η Ταξιαρχία ΠΖ και το τέλεσαν, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ, και τέσσερις ιερείς της ίδιας Μητρόπολης. Στο Μνημόσυνο παρευρέθηκαν και το παρακολούθησαν με έκδηλη συγκίνηση, η βουλευτής Ν. Δ. Καστοριάς κ. Μαρία Αντωνίου, ο πρώην βουλευτής κ. κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Δημήτρης Σαββόπουλος, ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Μανώλης Χατζησυμεωνίδης, ο πρώην Δήμαρχος κ. Ιωάννης Τσαμίσης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Γιώργος Πετκανάς, οι ανώτεροι αξιωματικοί του Στρατού, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής που υπηρετούν στην περιοχή Καστοριάς, πολλοί απόστρατοι αξιωματικοί, οι πρόεδροι εφεδροπολεμικών οργανώσεων της πόλης, αρκετοί γενναιόφρονες κι ευγνώμονες δημότες της, και βεβαίως, πολλοί στρατιώτες μας.
Άποψη του Στρατιωτικού Νεκροταφείου Καστοριάς.
Αμέσως μετά την τελετή του θρησκευτικού Μνημοσύνου, ο Διοικητής της 15ης Ταξιαρχίας ΠΖ Δημήτριος Λεοντάρης κατέθεσε στέφανο στο Ηρώο του Νεκροταφείου και ακολούθως έγινε το Προσκλητήριο των 112 αξιωματικών, 94 υπαξιωματικών και 5.718 οπλιτών του Στρατού μας, που έχυσαν το τίμιο αίμα τους στο Γράμμο και το Βίτσι για την ελευθερία και τη δημοκρατία, κατά τον επάρατο ανταρτοπόλεμο 1946 – 49, και που έκτοτε είναι, πολλοί εξ αυτών, θαμμένοι στο αναφερόμενο Στρατιωτικό Νεκροταφείο. Κατόπιν έγινε η ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου, από την παρευρισκόμενη στρατιωτική μπάντα.
Ακολούθως, όλοι οι παρευρισκόμενοι και συμμετέχοντες στο εν λόγω μνημόσυνο, αξιωματούχοι, στρατιώτες και απλοί πολίτες, επισκέφτηκαν τον υπόγειο κοιμητηριακό ναό Αγίου Γεωργίου, του Νεκροταφείου, καθώς και την παρακείμενή του κρύπτη, όπου αναπαύονται τα τίμια οστά πολλών νεκρών ηρώων μας, προσκύνησαν δεόντως, τέλεσαν Τρισάγιο και άναψαν κερί στη μνήμη τους. Τέλος, έλαβαν όλοι τα παραδοσιακά κόλλυβα και αποχώρησαν απ’ το Νεκροταφείο έμπλεοι ψυχικής ανάτασης κι εθνικού παλμού.
Ο Μητροπολίτης Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ
και η βουλευτής  Ν.Δ. κ. Μαρία Αντωνίου
στο χώρο του Νεκροταφείου.

Στρατιωτικό άγημα αποδίδει τιμές.

Το Ηρώο του Νεκροταφείου.

Ο Μητροπολίτης Καστοριάς κ. Σεραφείμ
και ο Διοικητής της Ταξιαρχίας κ. Λεοντάρης.
Ο Μητροπολίτης μετά την τέλεση του Μνημοσύνου.

Αξιωματούχοι παρακολουθούν το Μνημόσυνο.

Αξιωματικοί Στρατού παρόντες στο Μνημόσυνο.

Ο Μητροπολίτης εξέρχεται απ' το Οστεοφυλάκιο.

Η βουλευτής Ν.Δ. κ.  Μαρία Αντωνίου.


Ο Καστοριανός Αξιωματικός κ. Ε. Ζήσης.Δύο καλοί φίλοι.

Ο δάσκαλος Γιώργος Αλεξίου παρών στο Μνημόσυνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου