Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Η εκκλησιαστική εφημερίδα του Νεστορίου Καστοριάς "Παμμέγιστοι Ταξιάρχες"

Εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Νεστόριο
και η εφημερίδα "Παμμέγιστοι Ταξιάρχες".
Το όμορφο και ιστορικό χωριό Νεστόριο Καστοριάς αποτελείται από δύο συνοικισμούς κι έχει αντίστοιχους ενοριακούς ναούς. Οι ναοί αυτοί είναι, α) των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Άνω Νεστόριο και β) της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Κάτω συνοικισμό του χωριού. Στο ναό των Ταξιαρχών υπηρετεί αρκετά χρόνια ως εφημέριός του ο άξιος και δραστήριος ιερέας π. Γεώργιος Χουζούρης, που είναι και Αρχιερατικός Επίτροπος στην εκεί περιοχή.
Ο αναφερόμενος π. Γεώργιος είναι επίσης ταλαντούχος αγιογράφος – ζωγράφος, καθώς και αξιόλογος συγγραφέας. Διδάσκει, εδώ και μερικά έτη, σε κατοίκους του Νομού Καστοριάς την ιερή τέχνη της αγιογραφίας, διαχειρίζεται στο διαδίκτυο το σπουδαίο Ιστολόγιο (blog) «Αρχάγγελος Μιχαήλ» (http://wwwarchagellosmichail.blogspot.gr/) και συντάσσει κι εκδίδει, από διετίας περίπου, τη μηνιαία εφημερίδα «Παμμέγιστοι Ταξιάρχες».
Το θρυλικό Νεστόριο, Άνω και Κάτω.
Η φωτογραφία ελήφθη απ' το Διαδίκτυο.
Η εν λόγω εφημερίδα είναι μικρού σχήματος και διαθέτει τέσσερις σελίδες. Το πρόσφατο φύλλο (τεύχος)  της, του Δεκεμβρίου 2012, φέρει αύξοντα αριθμό 19, είναι αφιερωμένο στη μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων και περιλαμβάνει σχετικά της κείμενα. Ένα απ’ αυτά τα κείμενα, τα επίκαιρα και ψυχωφελή, που εγράφη απ’ τον άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο, παρουσιάζεται ακολούθως:
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
«Ο Χριστός πού είναι άναρχος και αιώνιος, τώρα λαμβάνει αρχή. Ο Χριστός πού είναι αυθύπαρκτος, δημιουργείται. Ο Χριστός πού είναι άπειρος, εισέρχεται και χωράει στην περιορισμένη ανθρώπινη φύση. Αυτός που πλουτίζει με τα αγαθά Του τον κόσμο, γίνεται φτωχός, παίρνοντας ανθρώπινο σώμα, για να πλουτίσω εγώ με την θεότητά Του. Ποιος μπορεί να παραστήσει πόσος είναι ο πλούτος της αγαθότητάς Του;
Γι’ αυτό και συ τρέξε μαζί με τον Αστέρα και μαζί με τους Μάγους φέρε Του για δώρα, χρυσό και λιβάνι και σμύρνα. Τίμησέ Τον ως Βασιλέα και Θεό και ως Λυτρωτή, που νεκρώθηκε για σένα. Μαζί με τους ποιμένες δόξασέ Τον, με τους αγγέλους ύμνησέ Τον, με τους αρχαγγέλους σκίρτησε από χαρά.
Ας είναι κοινή η πανήγυρη των ουρανίων και των επιγείων δυνάμεων...»
(Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος)
Ο ενοριακός ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών
Άνω Νεστορίου.

Η εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ
στο Άνω Νεστόριο.

Ο ιερέας Νεστορίου π. Γεώργιος Χουζούρης
(ο φέρων τα μπλε άμφια) στη Μαυριώτισσα.

Η καταπληκτική ιερά μονή των Ταξιαρχών
στην Τσούκα Νεστορίου. (έτ. 1255).
Το Στρατιωτικό Νεκροταφείο Νεστορίου, με τους τάφους ηρώων στρατιωτών μας,  που έπεσαν στον
 Γράμμο για την Ελευθερία μας (έτη 1946 - 49).

Ο ναός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Νεστόριο.

Ο ναΐσκος του Αγίου Νικολάου στο Νεστόριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου