Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Η μεταφορά της εικόνας «Η Παναγία Πορφύρα» στο μοναστήρι της Μαυριώτισσας. Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012.

Η βυζαντινή εικόνα της Παναγιάς
Πορφύρας, 16ος αιών.
Το απόγευμα της Τετάρτης 15 Αυγούστου 2012, εορτή της Κοιμήσεως της υπεραγίας Θεοτόκου, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ τέλεσε στον πανηγυρίζοντα μητροπολιτικό ναό της πόλης Καστοριάς τον μεθεόρτιο Αρχιερατικό Εσπερινό. Ακολούθως, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης, πολλοί κληρικοί της περιοχής μας, ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Μανώλης Χατζησυμεωνίδης, ανώτεροι Αξιωματικοί του Στρατού και της Αστυνομίας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ Γεώργιος Πετκανάς και πλήθος κόσμου, μετέφεραν όλοι μαζί πεζή την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Πορφύρας, απ’ τον Μητροπολιτικό ναό, στην προβλήτα του Σταυρού της Ορεστιάδας λίμνης, και απ’ εκεί, με το καράβι Ολυμπία του Μαυροχωρίου, στο Μοναστήρι της Μαυριώτισσας.
Το μοναστήρι της Παναγίας Μαυριώτισσας,
10ος αιών.
Στην προβλήτα του εν λόγω Μοναστηριού ανέμεναν και υποδέχτηκαν την εικόνα της Παναγίας Πορφύρας με τιμές και ψαλμωδίες, αρκετοί ιερείς, μία μουσική μπάντα του Στρατού  και πάρα πολλοί ευσεβείς Καστοριανοί. Αμέσως μετά, η εικόνα μεταφέρθηκε και τοποθετήθηκε σε ξύλινο βάθρο, που ήταν στημένο έξω απ’ το Καθολικό της Μονής. Εκεί, ενώπιόν της, ο οικείος Μητροπολίτης και οι παρόντες Κληρικοί και Ιερομόναχοι έψαλαν τα συγκινητικά Επιτάφια Εγκώμια της Θεοτόκου, παρουσία πάμπολλων κατοίκων κι επισκεπτών της Καστοριάς.
Τοιχογραφία της Παναγίας Μαυριώτισσας
(η Οδηγήτρια και ο Αναπεσών) 13ος αιών.
Ακολούθως, η εν λόγω εικόνα της Θεομήτορος αναρτήθηκε μέσα στον ιερό ναό της Παναγίας Μαυριώτισσας, όπου και θα παραμείνει έως την 23η Αυγούστου, που η Εκκλησία μας εορτάζει την Απόδοση της Κοιμήσεως αυτής (της Θεοτόκου). Κατόπιν θα επιστρέψει στη μόνιμη θέση της, στον Μητροπολιτικό ναό της Καστοριάς.

Κλήρος και λαός αναμένουν το πλοιάριο
με την εικόνα της Πορφύρας.

Αρχιμανδρίτες μεταφέρουν την Παναγιά Πορφύρα


Ο λαός παρακολουθεί τη μεταφορά της εικόνας.



Ο Μητροπολίτης Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ θυμιατίζων.



Αξιωματούχοι της Καστοριάς παρακολουθούν
την τελετή των επιτάφιων εγκωμίων της Θεοτόκου.

Κόσμος παρακολουθεί την τελετή των εγκωμίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου