Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Ο εορτασμός των αγίων Αποστόλων στην Καστοριά. 29 και 30 Ιουνίου 2011

Εσπερινός στο ναό των Αγίων Αποστόλων,
ενορίας Σερβιώτη 29-6-2011. Προσέλευση πιστών.
   Οι κάτοικοι του νομού Καστοριάς τιμούσαν ανέκαθεν και τιμούν πολύ τους 12 Αποστόλους του Ιησού Χριστού και ιδιαίτερα τους πρωτοκορυφαίους εξ αυτών, δηλαδή τους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο. Επ’ ονόματί τους έχουν ανεγείρει τέσσερις αξιόλογους ναούς μέσα στην πόλη της Καστοριάς, και δύο ενοριακούς ναούς στη Μεσοποταμία και στο Βογατσικό, αντίστοιχα. Οι εν λόγω ναοί αναφέρονται ακολούθως:
1)  Μεταβυζαντινός ναός των Αγίων Αποστόλων του Τζώτζα, πόλης Καστοριάς, έτους 1547.
2)  Ναός των Αγίων Αποστόλων και των Αγίων Αναργύρων, που βρίσκεται στη συνοικία Ντολτσό Καστοριάς και οικοδομήθηκε κατά τον 19ο αιώνα επάνω στα θεμέλια ερειπωμένου βυζαντινού ναού.
3)  Ναός των Αγίων Αποστόλων ενορίας Σερβιώτη πόλης Καστοριάς, έτους 1857.
4)  Ναΐσκος των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, που ανεγέρθηκε κατά τη δεκαετία του 1950 στον αυλόγυρο του παλιού Τελωνείου, παραπλεύρως των γραφείων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού πόλης Καστοριάς.
5)  Ενοριακός ναός των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, Μεσοποταμίας .
6)  Ενοριακός ναός των Αγίων Αποστόλων Βογατσικού.
   Στους ναούς αυτούς οι ευσεβείς Καστοριανοί έχουν αφιερώσει λαμπρές εικόνες των τιμώμενων Αγίων, τελούν δε αντιστοίχως, κατά την 29 Ιουνίου εκάστου έτους, εορτή των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, και κατά την 30 Ιουνίου, εορτή των 12 Αποστόλων, πανηγυρική Θεία Λειτουργία, παρουσία μεγάλου πλήθους πιστών.
   Εφέτος 2011, μέσα στην πόλη της Καστοριάς τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, κατά την 29 Ιουνίου στο ναό Πέτρου και Παύλου Τελωνείου, και κατά την Πέμπτη 30 Ιουνίου στο ναό των Αγίων Αποστόλων ενορίας Σερβιώτη.-
·         Τοιχογραφία των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο ναό Παναγίας Εβραΐδος Καστοριάς, 19ου αιώνα.  Οι Απόστολοι κρατούν από κοινού ένα ομοίωμα ναού, που συμβολίζει τη Μία, Αγία και Καθολική Εκκλησία , την οποία οι ίδιοι θεμελίωσαν. Ο Απόστολος Πέτρος  κρατάει επίσης  και τα κλειδιά του Παραδείσου, που παραπέμπουν στο λόγο του Χριστού προς αυτόν: «και δώσω σοι τας κλεις της Βασιλείας των Ουρανών» (Ματθ. ις’, 19).



Ο Ασπασμός των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Τοιχογραφία στο εξωτερικό υπέρθυρο του ναού Αγίων Αποστόλων του Τζώτζα, Καστοριάς  (16ος αιών.). Ο αδελφικός εναγκαλισμός τους υποδηλώνει – απτοποιεί – εκφράζει  την έντονη επιθυμία όλων των Χριστιανών για ένωση της Δυτικής και της Ανατολικής Εκκλησίας,  των οποίων οι εν λόγω Απόστολοι είναι αντιστοίχως πάτρωνες άγιοι κι εκπρόσωποι (: Ο Πέτρος της Δυτικής Εκκλησίας και ο Παύλος της Ανατολικής).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου