Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Ο ιερός ναός του Τιμίου Προδρόμου στο αιματοβαμμένο όρος Βίτσι. Πανηγυρίζει την 29η Αυγούστου.

Ο ναός του Τιμίου Προδρόμου στο Βίτσι.
Πανηγυρίζει την 29η Αυγούστου.
Επί μία τριετία, απ’ το 1946 κι έως το 1949, ο εθνικός μας στρατός πολεμούσε με απαράμιλλη τόλμη και γενναιότητα τους ερυθρούς αντάρτες σε ολόκληρη την επικράτεια τής μαρτυρικής πατρίδας μας. Αυτός ο πολύνεκρος ανταρτοπόλεμος έληξε την 29η Αυγούστου 1949 με την οριστική ήττα των αφρόνων ανταρτών στο Βίτσι και τον Γράμμο.
Η 29 Αυγούστου 1949 ήταν λοιπόν η τελευταία ημέρα του επάρατου ανταρτοπολέμου και ημέρα νίκης και θριάμβου του γενναίου στρατού μας. Ήταν επίσης και είναι η ημέρα μνήμης της αποτομής της τιμίας κεφαλής του αγίου Ιωάννου Προδρόμου. Αυτός ο συγχρονισμός (: χρονική ταύτιση) της αναφερόμενης θρησκευτικής εορτής και της τελικής και νικηφόρας μάχης του εθνικού μας στρατού στο Βίτσι και τον Γράμμο ασφαλώς δεν ήταν τυχαίος. Θεωρήθηκε, πολύ ορθώς, απ’ τους ήρωες πολεμιστές εκείνης της περιόδου, καθώς και απ’ όλους τους δημοκράτες Έλληνες, ότι ήταν δηλωτικός της αμέριστης βοήθειας που παρείχε κατά την υπόψη φοβερή τριετία ο Τίμιος Πρόδρομος στον σκληρά αγωνιζόμενο εθνικό μας στρατό.
Ο ναός του Τιμίου Προδρόμου στο Βίτσι.
Δεξιά διακρίνεται το αιματοβαμμένο όρος Μάγκοβιτς
Έχοντας υπόψη οι προαναφερόμενοι γενναιόφρονες Έλληνες αυτό το γεγονός έταξαν τότε στον Τίμιο Πρόδρομο να οικοδομήσουν μετά τον πόλεμο στην κορυφή του Βιτσίου έναν ιερό ναό εις μνήμην της αποτομής της τιμίας κεφαλής του, και παράλληλα εις μνημόσυνο των χιλιάδων στρατιωτών μας που έπεσαν εκείνη την περίοδο υπέρ πατρίδος. Κι έτσι έγινε. Περί το έτος 1980, ο τότε Μητροπολίτης Καστοριάς Γρηγόριος ο Β΄ θεμελίωσε δίπλα στο υπάρχον Εθνικό μνημείο Βιτσίου έναν ιερό ναό του Τιμίου Προδρόμου, τον οποίον όμως δεν πρόλαβε να αποπερατώσει λόγω του ξαφνικού θανάτου του.
Αρκετά χρόνια αργότερα, την 26η Ιουνίου 2010, ο νυν Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ τέλεσε στην ίδια επίκαιρη θέση τα θυρανοίξια ενός νέου ιερού ναού, προς τιμήν βεβαίως του αγίου Ιωάννου Προδρόμου, καθώς και του αγίου Γεωργίου Ελευθερωτή, κι επίσης εις αιώνιο μνημόσυνο των ηρωικώς πεσόντων ανδρών του εθνικού μας στρατού κατά τον ανταρτοπόλεμο. Ο ναός αυτός, όπως είναι φυσικό, εορτάζει κάθε φορά που εορτάζει ο πάτρωνας του άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής, πανηγυρίζει δε, με τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών του, την 29η Αυγούστου εκάστου έτους, για τους βασικούς λόγους που αναφέρθηκαν πιο πάνω.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Κάποτε επισκέφτηκαν τον πρώην Μητροπολίτη Φλωρίνης και ήδη μακαριστόν κυρόν Αυγουστίνο Καντιώτη συγγενείς των φονευθέντων ανταρτών που είναι θαμμένοι σε ομαδικό τάφο της Φλώρινας και παραπονέθηκαν επειδή τελούσε στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο της ίδιας πόλης και στο εθνικό μνημείο της κορυφής του Βιτσίου αρχιερατικό μνημόσυνο υπέρ των πεσόντων στρατιωτών μας. Τους απάντησε ως εξής: “Βάλτε κι εσείς Σταυρό επάνω στους τάφους των συγγενών σας ανταρτών κι εγώ θα τελέσω αμέσως και σ’ αυτούς ανάλογο μνημόσυνο” (Γ.Τ.Α.).

Η αποτομή της τιμίας κεφαλής του Προδρόμου
(+ 29 Αυγούστου). Τοιχογραφία έτ. 1727
σε ναό της Καστοριάς.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Φλωρίνης
κυρός Αυγουστίνος Καντιώτης.


Τέλεση ιερού μνημοσύνου στο εθνικό μνημείο Βιτσίου.


Απόγονοι Μακεδονομάχων
στο μνημείο του Βιτσίου

Εθνικοθρησκευτικό μνημόσυνο στο Βίτσι.


Η αρχαιοελληνική επιγραφή
στο εθνικό μνημείο του Βιτσίου.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου