Πέμπτη 26 Ιουνίου 2025

Ομότυπες εικονίσεις τής Παναγίας οριζόμενες κατά περίπτωση με μία απ’ τις δύο ονομασίες, «Η Στέψις της Παρθένου» και «Η Αγία Τριάς».

 


    Η ιερή εικόνιση (εικονιστικός τύπος) τής Θεοτόκου που ονομάζεται κι επιγράφεται «Η Στέψις τής Παρθένου» και που έχει και προβάλλει ως κεντρικό της θέμα την Παναγία να στεφανώνεται από την Αγία Τριάδα επινοήθηκε κατά τον 12ο αιώνα στην «επικράτεια» τής Δυτικής Εκκλησίας κι έκτοτε είναι πολύ αγαπητή και σεβαστή απ’ τα πιστά μέλη αυτής (τής Εκκλησίας). Μερικούς αιώνες αργότερα, ο εν λόγω εικονιστικός τύπος έγινε γνωστός και αποδεκτός και στα Επτάνησα, καθώς και στην υπόλοιπη Ελλάδα, με διαφορετικό όμως ορισμό, και συγκεκριμένως με την επιγραφή – ονομασία «Η Αγία Τριάς». Ο ορισμός αυτός δηλώνει και προβάλλει και το διαφορετικό βασικό του θέμα, που είναι τώρα τα εικονιζόμενα τρία πανάγια Πρόσωπα στο άνω μέρος των εν λόγω εικόνων, ήτοι, ο Θεός Πατήρ, ο Θεός Υιός και ο Θεός Άγιο Πνεύμα που στεφανώνουν τη Θεοτόκο.

    Ως προαναφέρθηκε, ο εδώ εξεταζόμενος θαυμάσιος εικονιστικός τύπος τής Παναγίας με την κατά περίπτωση ονομασία, «Η Στέψις τής Παρθένου» και «Η Αγία Τριάς», επινοήθηκε από αγιογράφο τής Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας κι ένεκα τούτου θεωρείται απ’ όλους τους ειδικούς Θεολόγους, Καθολικούς και Ορθόδοξους, ως εικόνιση που ανήκει στη Δυτική Εκκλησία. Μία διαφορετική άποψη όμως έχει επ’ αυτού ο Γράφων Γ.Τ.Α., ο οποίος θεωρεί ότι «πηγή» και πρότυπο τού περιγραφόμενου εικονιστικού τύπου με την ονομασία «Η Στέψις της Παρθένου» ή «Η Αγία Τριάς», είναι η βυζαντινή εικόνιση τής Παναγίας Οδηγήτριας, που, κατά κανόνα, έχει κεντημένους στο μαφόριό της τρεις αστέρες, συμβολικούς των Προσώπων της Αγίας Τριάδος, και που, σε πολλές περιπτώσεις, φέρει επάνω σ’ αυτούς τους αστέρες τις σμικρογραφίες των εν λόγω αγίων Προσώπων. Μία τέτοια εικόνα της Παναγίας που έχει αγιογραφημένες στο μαφόριό της τις μορφές των τριών Προσώπων της Αγίας Τριάδος κοσμεί το τέμπλο του Μητροπολιτικού ναού Καστοριάς και παρουσιάζεται κι εδώ.

 Παρατήρηση.


    Τις υψηλές θεολογικές αλήθειες που σηματοδοτούν, απτοποιούν κι εκφράζουν οι εμπνευσμένες εικόνες που ορίζονται με μία απ’ τις ονομασίες «Η Στέψις της Παρθένου» και «Η Αγία Τριάς», δηλαδή το μέγα γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, και την ευλόγηση, και τη νοητή βασιλική στέψη της από την Αγία Τριάδα παρουσιάζεται και με (από) τροπάρια τής Εκκλησίας μας. Ένα ανάλογο τροπάριο είναι και το ακολούθως παρατιθέμενο σε κείμενο και σε νοηματική απόδοση.

Θεοτοκίον {: τροπάριο) εορτής των κορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου {+ 29 Ιουνίου}.

Ἐν μιά σοι σκηνούσα, των εαυτής αγίων υποστάσεων, η Θεότης Παρθένε, όλη μοι όλῳ ήνωται· όθεν σε ως Μητέρα, του Θεού ημών μακαρίζομεν.

Ελεύθερη νοηματική απόδοση.

Παναγία Παρθένε, η μία από τις (τρείς) άγιες υποστάσεις (: Πρόσωπα) του Θεού που σκήνωσε μέσα σου, ένωσε ολόκληρη τη θεότητα ως σύνολο μ’ εσένα, και γι’ αυτό σε μακαρίζουμε ως Μητέρα του Θεού μας.

Γ.Τ.Α.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου