Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Το βιβλίο «Άγιος Λουκάς ο Ιατρός» (+ 1961), της εφημερίδας «Δημοκρατία». Ο εορτασμός της μνήμης του αγίου Λουκά στην Καστοριά, την 11η Ιουνίου.



Η εικόνα του αγίου Λουκά του
ιατρού 
στο παρουσιαζόμενο βιβλίο.
Η έγκριτη εφημερίδα Δημοκρατία, που τυπώνεται καθημερινώς στην Αθήνα και κυκλοφορεί ευρέως κι επιτυχώς σε ολόκληρη την Ελλάδα, πρόσφερε στους εκλεκτούς αναγνώστες της, μαζί με το «φύλλο» του Σαββάτου 31 Μαΐου 2014, ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο που αναφέρεται στον θαυμαστό βίο του αγίου Λουκά Επισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, και ειδικότερα (αναφέρεται) στο ιατρικό του λειτούργημα, στη θεία κλήση του και στη φυλάκιση και πολυετή εξορία του από το άθεο κομουνιστικό καθεστώς της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Στη Εισαγωγή τού βιβλίου η συγγραφέας του Σοφία Ν. Σφυρόερα αναφέρει εν συντομία τα εξής κατατοπιστικά περί του αγίου Λουκά του ιατρού:
«Ο άγιος Λουκάς ο ιατρός, Αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, αποτελεί μία κορυφαία μορφή της σύγχρονης Ορθοδοξίας, έναν ζώντα μάρτυρα της αλήθειας της πίστης.
Η ζωή τού κατά κόσμον γιατρού Βαλεντίν Βόινο-Γιασενέτσκι και μετέπειτα Αρχιεπισκόπου και Αγίου υπήρξε μια συγκλονιστική σταυρική μαρτυρία.
Ο Βαλεντίν Βόινο-Γιασενέτσκι γεννήθηκε στις 14/27 Απριλίου 1877 στο Κερτς της Χερσονήσου της Κριμαίας. Διαπρεπής γιατρός, και αργότερα καθηγητής Ανατομίας και Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Τασκένδης, έζησε σε μια από τις πιο ταραγμένες περιόδους της νεότερης ευρωπαϊκής Ιστορίας, ασκώντας με ανιδιοτέλεια το ιατρικό του λειτούργημα και θέτονταs τον εαυτό του στην υπηρεσία του πάσχοντος συνανθρώπου του. Αψηφώντας τις απαγορεύσεις του αθεϊστικού σοβιετικού καθεστώτος συμμετείχε ενεργά στη ζωή της Εκκλησίας και μετά τον θάνατο της γυναίκας του χειροτονήθηκε ιερέας (1921) και στη συνέχεια επίσκοπος Τασκένδης (1923). Από τότε συνδύαζε ποιμαντικά και ιερατικά καθήκοντα, παραμένοντας αρχίατρος του Γενικού Νοσοκομείου Τασκένδης, χειρουργώντας καθημερινά και παραδίδοντας μαθήματα στην Ιατρική Σχολή, πάντα με το ράσο και τον σταυρό του.
Χαρακτηριστική προσωπογραφία
του αγίου Λουκά του Ιατρού.
Ο Άγιος Λουκάς βίωσε την εχθρότητα του σταλινικού καθεστώτος πρoς την Εκκλησία, διώχθηκε, συκοφαντήθηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε για 11 χρόνια στη Σιβηρία, πέρα από τον Αρκτικό Κύκλο, συνεχίζοντας ακάματα το επιστημονικό έργο του και βοηθώντας όσους είχαν ανάγκη, παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.
Το 1946 παρασημοφορήθηκε για την ηρωική εργασία του στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και πήρε το Α' Βραβείο Στάλιν για τη μεγάλη προσφορά του στην ιατρική επιστήμη. Ωστόσο, εκείvος απείχε από την απονομή (αντίδραση αδιανόητη για την εποχή) χαρίζοντας το χρηματικό ποσό του βραβείου στα ορφανά του πολέμου.
Στα 70 του χρόνια έγινε Αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, εξασκώντας παράλληλα αναργύρως την Ιατρική. Ολόκληρη η ζωή του ήταν μια συνεχής και ακούραστη εναλλαγή ανάμεσα στο χειρουργικό νυστέρι και τον Σταυρό, μια αδιάλειπτη φροντίδα για τη θεραπεία του σώματος και της ψυχής, χαρίζοντας ελπίδα και ενδυναμώνοντας πνευματικά έναν ταλαιπωρημένο λαό, που στερήθηκε την ελευθερία του, την ιστορία του και τη θρησκεία του.
Ωστόσο, οι κακουχίες και τα βασανιστήρια της φυλακής και της εξορίας, οι διώξεις, οι ατέλειωτες ώρες εργασίες, οι πόνοι και οι θλίψεις που είχε βιώσει με απέραντη καρτερία, επιβάρυναν σοβαρά την υγεία του. Εντούτοις, ακόμα κι όταν έχασε εντελώς την όραση του δεν έπαψε να λειτουργεί και να κηρύττει τον λόγο του θεού μέχρι τις τελευταίες ημέρες της ζωής του. Πλήρης ημερών και έχοντας ολοκληρώσει το έργο της μαρτυρίας του Κυρίου του Εσταυρωμένου για τη δική μας σωτηρία, ο Άγιος Αρχιεπίσκοπος-γιατρός Λουκάς (Βόινο-Γιασενέτσκι) κοιμήθηκε ειρηνικά στις 11 Ιουνίου 1961. Η εξόδιος ακολουθία και εκφορά του σεπτού του σκηνώματος, παρά τις απαγορεύσεις του αθεϊστικού σοβιετικού καθεστώτος, έγιναν με πάνδημη συμμετοχή του λαού, που θρήνησε τον χαμό του αγαθού ποιμένα του. Σύντομα, ο τάφος του έγινε τόπος προσκυνήματος, όπου επιτελούνται μέχρι τις ημέρες μας πλήθος ιάσεων».
Σεπτά λείψανα του αγίου Λουκά του Ιατρού
σε ιερά μονή των Θηβών.
Η μνήμη του αγίου Λουκά του Ιατρού τιμάται σε όλες της χώρες της Ορθοδοξίας την 11η Ιουνίου, επέτειο της οσίας κοίμησής του. Ειδικότερα στην εκκλησιαστική επαρχία της Καστοριάς τελείται κάθε χρόνο, κατά την αναφερόμενη ημερομηνία, απ’ τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη αυτής κ.κ. Σεραφείμ Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό Αγίου Νικάνορα Χλόης, στην οποία μετέχουν πολλοί άξιοι κληρικοί και πάμπολλοι ευσεβείς χριστιανοί της περιοχής. (Βλέπε σχετικώς:
Κλείνοντας τη σύντομη παρουσίαση του βιβλίου «Άγιος Λουκάς ο Ιατρός» σημειώνουμε, ότι πρόκειται για ένα καλαίσθητο χριστιανικό έντυπο, που σίγουρα είναι πολύ χρήσιμο και ωφέλιμο στους ευσεβείς συμπατριώτες μας, οι οποίοι το έχουν στην κατοχή τους και το μελετούν.
Γιώργος Τ. Αλεξίου

Το Απολυτίκιο του αγίου Λουκά του Ιατρού
«Ιατρόν και ποιμένα Λουκά τιμήσωμεν, Συμφερουπόλεως ποίμνης, Αρχιερέα λαμπρόν, τον βαστάσαντα Χριστού τα θεία στίγματα, τας εξορίας, τα δεινά, εγκλεισμούς εν φυλακαίς,
τας θλίψεις και τα ονείδη, τον επ’ εσχάτων φανέντα εν τη Ρωσία νέον Άγιον».

Ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστοριάς
κ.κ. Σεραφείμ, που σέβεται και τιμά ιδιαίτερα
τον άγιο Λουκά τον Ιατρό.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου