Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Ο πολύτιμος σταυρός αγιασμού που φυλάσσεται στην Κορομηλιά Καστοριάς (18ος αιών).


Ο εξεταζόμενος Σταυρός
της Κορομηλιάς
.

Ένας πολύτιμος σταυρός αγιασμού βρίσκεται σήμερα και λαμπρύνει τον ενοριακό ναό της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού Κορομηλιάς, που πανηγυρίζει το Σάββατο  14 Σεπτεμβρίου 2013. Ο σταυρός αυτός φιλοτεχνήθηκε κατά τον 18ο αιώνα και προέρχεται από τη γειτονική ιερά μονή Αγίου Νικολάου Σλίβενης, η οποία πυρπολήθηκε απ’ τους Κομιτατζήδες κατά το έτος 1905.
Ο εξεταζόμενος σταυρός της Κορομηλιάς είναι κατασκευασμένος από ξύλο, φέρει μερική αργυροεπένδυση και λογίζεται ως ένα από τα θαυμαστά έργα της εκκλησιαστικής μας μικρογλυπτικής. Το ύψος του είναι 29 εκατ., ενώ το μήκος της εγκάρσιας κεραίας του φθάνει τα 21 εκατ.. Οι δύο ξύλινες όψεις του φέρουν επάνω τους σκαλισμένες με καταπληκτική δεξιοτεχνία και με πολλές λεπτομέρειες 12 θρησκευτικές παραστάσεις (συνολικά), το λεγόμενο Δωδεκάορτο. Η εμπρόσθια απ’ τις όψεις αυτές έχει στο κέντρο τη σκηνή της Γέννησης του Χριστού, ενώ η έτερη προβάλλει ως κεντρική της παράσταση τη φρικτή Σταύρωσή Του.
Τον περιγραφόμενο Σταυρό περιτρέχει ομοιόσχημή του αργυροεπένδυση, που είναι ταινιόμορφη και διακοσμημένη με έκτυπους φυτικούς κλάδους, ελισσόμενους και συμπλεκόμενους μεταξύ τους, φυλλοφόρους και ανθοφόρους. Παρόμοια ταινιόμορφη επένδυση περιβάλλει και την κάθε μία απ’ τις 12 ξυλόγλυπτες παραστάσεις των δύο όψεων του Σταυρού.
Ο παρουσιαζόμενος Σταυρός αγιασμού αναγνωρίζεται απ’ τους Χριστιανούς της Ορεστίδας, ότι ήταν και είναι φορέας ιδιαίτερης θαυματουργικής δύναμης. Σύμφωνα με τις προφορικές και τις γραπτές μαρτυρίες, ο εν λόγω Σταυρός μεταφερόταν παλαιότερα με σεβασμό, σε όσες πόλεις, κώμες και χωριά αντιμετώπιζαν κάποιον σοβαρό κίνδυνο (: επιδημικές ασθένειες, επιδρομές αλλοφύλων κ. ά.) και τους παρείχε ευλογία, ιάματα και σωτηρία. Στις ημέρες μας τον βλέπουν και τον προσκυνούν οι πάμπολλοι χριστιανοί, που εκκλησιάζονται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου στον πανηγυρίζοντα ναό της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, Κορομηλιάς.
(Γιώργος Τ. Αλεξίου)
Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού
στα Ιεροσόλυμα .
Εικόνα του ναού της Κορομηλιάς.
 Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού
στην   Κωνσταντινούπολη.
Εικόνα στο μοναστήρι της Κορομηλιάς. Ιερή Ακολουθία στον ενοριακό ναό της Κορομηλιάς. 


Χρυσοκέντητος Επιτάφιος στο ναό 
της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, Κορομηλιάς.


Το χωριό Κορομηλιά Καστοριάς.


Η ιερά μονή του Αγίου Νικολάου Κορομηλιάς.  
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου