Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2025

Η διαχρονική γνωσιακή ταυτότητα τού Άργους Ορεστικού Καστοριάς κι ένα ενδεικτικό τοπόσημα έκφρασής της.

 

    Η ιστορική κωμόπολη του Άργους Ορεστικού Καστοριάς βρίσκεται δίπλα στον ερειπιώνα τής αρχαίας Διοκλητιανούπολης, που ήταν η πρωτεύουσα πόλη των Μακεδόνων Ορεστών κατά την υστερορωμαϊκή και την πρωτοβυζαντινή εποχή. Εντός τού αρχαιολογικού χώρου τής Διοκλητιανούπολης υπάρχουν τα ερείπια τριών παλαιοχριστιανικών ναών, που λογίζονται πολύ σημαντικά απ’ τους θεολόγους, τους αρχαιολόγους και τους ιστορικούς, καθότι δηλώνουν την ενεργή παρουσία των Χριστιανών εκείνων των πρώιμων χρόνων του Χριστιανισμού στην εν λόγω περιοχή και πιστοποιούν τη μεγάλη πίστη κι ευσέβειά τους.

    Αυτή η ζηλευτή πίστη και η αξιοθαύμαστη δράση των Χριστιανών τής παλαιοχριστιανικής Ορεστίδας συνεχίστηκαν αμείωτες και κατά τους μετέπειτα αιώνες του Βυζαντίου και της τουρκοκρατίας. Δείγματά τους αποτελούν οι σωζόμενοι βυζαντινοί τοιχογραφημένοι ναοί τής Παναγίας Ζευγοστασίου (έτ. 1432) και του Αγίου Γεωργίου Ομορφοκκλησιάς (12ος αιών), καθώς και αρκετοί μεταβυζαντινοί ιεροί ναοί που βρίσκονται σε αρκετά χωριά τής περιφέρειας Άργους Ορεστικού και που κοσμούνται μ’ ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες και με αξιόλογες φορητές εικόνες.

    Σήμερα, το Άργος Ορεστικό είναι γνωστό στον επιστημονικό κόσμο και γενικότερα στο ευρύ κοινό της Ελλάδος πρωτίστως για τον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο τής Διοκλητιανούπολης, και δευτερευόντως για το σημαντικό αεροδρόμιό του. Αυτά τα δύο γνωσιακά στοιχεία συγκροτούν τη διαχρονική ταυτότητά του, που είναι δυνατόν και πρέπει να εκφραστεί – αποδοθεί με ένα κατάλληλο τοπόσημα, όπως αυτό που παρουσιάζεται ενδεικτικώς με την παρούσα δημοσίευση.

    Σημείωση. Η επιλογή ενός τοπόσημου - δημόσημου είναι πολύ σημαντική και υπεύθυνη ενέργεια - για τους ευνόητους λόγους - και γι’ αυτό πρέπει να γίνεται με πολύ μεγάλη προσοχή και περίσκεψη απ’ τους αρμόδιους αξιωματούχους τής πολιτείας μας, και βεβαίως μετά από την έγκυρη γνώμη και άποψη των ειδημόνων. Πρέπει επίσης, πριν από την όποια σχετική επιλογή να ερωτάται πρώτη και να συμφωνεί γι’ αυτήν η τοπική Μητρόπολη, διότι υπάρχει περίπτωση να επιλεγεί ένα τοπόσημα – Δημόσημα που να είναι ακαλαίσθητο και αντιχριστιανικό και να μην εκφράζει την πίστη και το θρησκευτικό συναίσθημα του πληρώματός της.

Βλέπε σχετικώς:
https://fos-kastoria.blogspot.com/2020/12/blog-post.html

Γιώργος Τ. Αλεξίου.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου