Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023

Εξωαστικός δρόμος της Κορησού Καστοριάς απ' τους συναρπαστικότερους τής Δυτικής Μακεδονίας.

 

    Η Κορησός είναι ένα δυναμικό χωριό του Νομού Καστοριάς που έχει μακραίωνη ιστορία και πολλές φυσικές ομορφιές. Οι 1.500 κάτοικοί της διακρίνονται για τα έντονα πατριωτικά τους αισθήματα, τη μεγάλη ευσέβειά τους και την ευγένεια του χαρακτήρα τους.

Η Κορησός διαθέτει πολλά και σημαντικά αξιοθέατα, που ευλόγως κινούν το ενδιαφέρον των φιλίστορων, των φυσιολατρών και των επισκεπτών - προσκυνητών τών ιερών μονών τής Δυτικής Μακεδονίας. Στα εν λόγω αξιοθέατα πρωτεύουσα θέση κατέχει ο εξωαστικός λίαν ανηφορικός κι ελικοειδής δρόμος, που άρχεται από το εκκλησάκι τής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 200 μ. βορείως της Κορησού και καταλήγει στην περιοχή Κρέστα του βουνού που υπέρκειται του οικισμού της. Το συνολικό μήκος του αναφερόμενου δρόμου είναι σε ευθεία απόσταση 2.194 μ., η υψομετρική διαφορά των δύο άκρων του ξεπερνάει τα 382 μ., έχει 23 πολύ απότομες και κλειστές στροφές και μερικές πιο ανοιχτές, η δε κλίση του είναι 6 %.

    Ο εξεταζόμενος δρόμος διέρχεται καθ' όλο το μήκος του μέσα από πανέμορφα πυκνά δάση. Το πρώτο τμήμα του διασχίζει δάσος βελανιδιάς, το δεύτερο τμήμα του περνάει μέσα από δάσος δέντρων Γάβρου και το τρίτο διασχίζει πυκνό δάσος πεύκου.

Ο πορευόμενος στον εν λόγω δρόμο συναντάει κατά σειρά και από κάτω προς τα άνω τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία: α) Έναν ξύλινο σταυρό, που σηματοδοτεί την ύπαρξη πλησίον του τής ιεράς μονής Αγίου Νικολάου Τσιριλόβου, β) την οδική διακλάδωση προς την προαναφερόμενη ιερά μονή που απέχει απ' εκεί 200 μ. περίπου, γ) το εικονοστάσι τής Παναγίας επί τής εν λόγω διακλάδωσης, δ) το εκκλησάκι του Αγίου Καλλίστρατου που παράκειται αριστερά του δρόμου, ε) ένα απέριττο εικονοστάσι του Αγίου Νικολάου, στ) το στέκι αναψυχής με την λεγόμενη Σταυρόβρυση, και τέλος ζ) το διάσελο (υψ 1.091 μ.) που ενώνει – διαχωρίζει τα δύο ψηλά βουνά Μουρίκι (υψ. 1.703 μ.) και Σαρακίνα (υψ. 1.386 μ.), κι επί του οποίου βρίσκεται ένα ακόμη εικονοστάσι, καθώς και το κιόσκι με την πανοραμαρτική θέα προς τον κάμπο της Κορησού και τα χωριά του, προς το πανύψηλο όρος Βίτσι (υψ. 2.128 μ.), προς το βουνό Μαλιμάδι, και προς τη λίμνη της Καστοριάς και τα πανέμορφα παραλίμνια χωριά της.

    Περατούμενης τής σύντομης εξέτασης τού θεματικού δρόμου αναφέρονται και τα εξής. Οι άνθρωποι που διέρχονται απ' αυτόν ανυποψίαστοι για τα ενδιαφέροντα στοιχεία του δυσφορούν απ' την μεγάλη και απότομη ανηφοριά του και απ' τις πολλές στροφές του, ενώ αντιθέτως, όσοι τον ανεβοκατεβαίνουν εποχούμενοι ή και πεζή και γνωρίζουν τις απαράμιλλες φυσικές και λοιπές ομορφιές του στέκονται σε ορισμένα παράπλευρά του ξέφωτα, τις παρατηρούν με προσοχή, μαγεύονται απ' αυτές και τις απολαμβάνουν ολοψύχως.

Γιώργος Τ. Αλεξίου.

































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου