Ο όσιος Διονύσιος ο Κορησιώτης |
1) Το χωριό Κορησός Καστοριάς.
Ένα από τα ωραιότερα, τα πιο προοδευμένα και φιλόθρησκα χωριά του Νομού Καστοριάς είναι η ΚΟΡΗΣΟΣ. Οι κάτοικοι της πρόσφεραν πάρα πολλά στο παρελθόν, αλλά και σήμερα εξακολουθούν να προσφέρουν σ' όλους τους τομείς: εθνικό, κοινωνικό, επαγγελματικό, ιδιαίτερα όμως στον πνευματικό.
Το θεματικό βιβλιδάριο. |
Την πρώτη θέση μεταξύ των πνευματικών παιδιών της κατέχουν δύο αδέρφια, που έζησαν κατά το 14ο αιώνα. Ήταν ο Όσιος ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ και ο Θείος ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ. Ο πρώτος κτίτορας της Ιεράς Μονής του ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ στο Άγιο Όρος και ο δεύτερος ηγούμενος της Ιεράς Μονής του ΦΙΛΟΘΕΟΥ στο Άγιο Όρος και αργότερα μητροπολίτης Τραπεζούντας.
Μεγάλη είναι η τιμή για την Κορησό, γιατί μεταξύ των παιδιών της που διακρίθηκαν συμπεριλαμβάνονται και τα δύο παραπάνω παιδιά της. Το ότι κατάγονταν από την Κορησό φαίνεται από: α) ιδιόγραφο αυτοβιογραφικό σημείωμα του ΘΕΙΟΥ Διονυσίου, που βρίσκεται σήμερα (αριθ.616 χειρόγραφο) στη βιβλιοθήκη του Αγίου Όρους, β) τα χρυσόβουλλα Ιωάννου Ε΄ Παλαιολόγου του έτους 1366 και Αλεξίου Γ΄ του Κομνηνού αυτοκράτορα Τραπεζούντας του έτους 1375 και γ) τον ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ (βίοι αγίων) Συμεών του Μεταφραστού, που εκδόθηκε στη Βενετία το έτος 1644.
2) Η ανέγερση του ναού Αγίου Διονυσίου στην Κορησό, έτη 1968 - 1970
Επιθυμία και όνειρο μεγάλο όλων των Κορησιωτών, με πρωτεργάτη τον αείμνηστο δάσκαλο και δημοσιογράφο Ιωάννη Τσιτσιπάνη, ήταν το κτίσιμο Ιερού Ναού στη γενέτειρα του. Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και πραγματοποιήθηκε η επιθυμία τους. Μετά τον πανηγυρικό εορτασμό της μνήμης Του στην Κορησό, στις 25 Ιουνίου 1968, παρουσία του τότε Μητροπολίτου Καστοριάς κ.κ. ΔΩΡΟΘΕΟΥ, των αρχών του Νομού Καστοριάς, όλων των κατοίκων Κορησού και των γύρω κοινοτήτων, πάρθηκε η ιστορική απόφαση να χτιστεί ο Ιερός Ναός.
Η όμορφη Κορησός, γενέτειρα του οσίου Διονυσίου. |
Η ιερά μονή του Οσίου Διονυσίου στο Άγιο Όρος |
Έτσι ένα όνειρο και μια μεγάλη επιθυμία των Κορησιωτών έγινε πραγματικότητα.
Η μνήμη του Αγίου Διονυσίου εορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Ιουνίου, οπότε ψάλλεται το παρακάτω Απολυτίκιό του:
Τον βλαστόν της ερήμου και εν σώματι άγγελον
τον της Κορησού θείον γόνον, Μονής Προδρόμου δομήτορα
τιμήσωμεν εν ύμνοις και ωδαίς μιμούμενοι Αυτού τας αρετάς,
Διονύσιον θείον της Εκκλησίας πάσα η πληθύς κραυγάζουσα ομοφώνως:
Δόξα τω Σε δοζάσαντι Χριστέ, δόξα τω Σε στεφανώσαντι,
δόξα τω δωρισμένω Σε ημίν πρέσβυν ακοίμητον.
Ο ναός του αγίου Διονυσίου στην Κορησό. |
Το Συναξάρι
του οσίου Διονυσίου
Όσιος
Διονύσιος ο Μικροαθωνίτης, κτήτορας της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου Αγίου Όρους
(1316-1390).Γεννήθηκε το 1316 στην Κορησό της Καστοριάς. Από μικρός πόθησε το μοναχικό σχήμα και μόλις «εφύη το γένειόν του» αναχώρησε για τον Άθωνα και υποτάχθηκε στον κατά σάρκα αδελφό του, τον άγιο Θεοδόσιο, που ήταν ηγούμενος στη μονή Φιλόθεου. Εκεί χειροτονήθηκε διάκονος και ιερεύς, συμπλήρωσε τις γραμματικές του γνώσεις και έλαμπε σε όλη την αδελφότητα για τις αρετές του.
Ο πόθος της ησυχίας τον απομακρύνει από τη μονή του και τον φέρνει σε ένα σπήλαιο της νότιας πλευράς του Όρους, που λέγεται Μικρός Άθωνας. Εκεί έζησε ο τρισόλβιος με υπερθαύμαστη άσκηση δίχως να γευθεί τίποτε το μαγειρευμένο επί μία τριετία (1347-1350). Η φήμη της ισάγγελης βιοτής του έφερε πολλούς φιλάρετους πλησίον του. Σε όλους έγινε υπόδειγμα και παράδειγμα, πηγή ωφελείας. Η διάκριση του βοήθησε και πολλούς κοσμικούς που έρχονταν προς εξομολόγηση.
Βιβλίο αναφερόμενο στην ιερά μονή του Οσίου Διονυσίου Αγίου Όρους |
Στη μονή του οσίου, που αναδείχθηκαν αρκετοί άγιοι, βρίσκεται το αυτοκρατορικό χρυσόβουλλο και η εικόνα της Θεοτόκου του Ακάθιστου, που έδωσε ο αυτοκράτορας Αλέξιος στον όσιο. Κατά την παράδοση, ενώπιον της λεγόταν ο Ακάθιστος Ύμνος.
Τον βίο του οσίου έγραψε ο ιερομόναχος Μητροφάνης. Ακολουθία του υπάρχει σε κώδικα της μονής του. Νεώτερη συνέθεσε ο μοναχός Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης. Ναός του υπάρχει στην ιδιαίτερη πατρίδα του.
Η μνήμη του τιμάται στις 25 Ιουνίου, την επόμενη της εορτής της μονής, του Γενεσίου του Τιμίου Προδρόμου. Η κοίμηση του όμως έγινε στις 25 Φεβρουαρίου.
Πηγή: Μοναχού Μωϋσέως Αγιορείτου, Άγιοι Αγίου Όρους, Εκδόσεις Μυγδονία, Θεσσαλονίκη 2007.
(Παρουσίαση: Γιώργος Τ. Αλεξίου)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου