Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μία πολύ σημαντική ημέρα για εμάς τους Χριστιανούς επειδή κατ’ αυτήν «επιτελούμεν ανάμνησιν των αγίων και σωτηρίων παθών του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού». Ανάλογης αξίας και σπουδαιότητας είναι βεβαίως και τα αντίστοιχά της τροπάρια. Ένα απ’ τα εν λόγω τροπάρια είναι και το 4ο Αντίφωνο τού Όρθρου τής Μεγάλης Παρασκευής, που παρατίθεται σε κείμενο και νοηματική του απόδοση ακολούθως:
Τροπάριον.
Ήχος α'.
Την φιλαδελφίαν κτησώμεθα, ως εν Χριστώ αδελφοί, και μη το
ασυμπαθὲς προς τους πλησίον ημών, ίνα μη ως ο δούλος κατακριθώμεν, ο ανελεήμων,
διά τα δηνάρια, και ως ο Ιούδας μεταμεληθέντες, μηδὲν ωφελήσωμεν.
Ελεύθερη
νοηματική απόδοση τού Τροπαρίου.
Την φιλαδελφία (= έμπρακτη αδελφική αγάπη προς τον συνάνθρωπό μας).πρέπει να αποκτήσουμε αδέλφια μου Χριστιανοί και να μη έχουμε εχθρότητα προς τους συνανθρώπους μας, για να μη κατακριθούμε όπως κατακρίθηκε εκείνος ο άσπλαχνος δούλος τής ομώνυμης Παραβολής, ο οποίος, αφού ζήτησε κι έλαβε απ’ το αφεντικό του την απαλλαγή ενός υπέρογκου χρέους του, αμέσως μετά φυλάκισε κάποιον σύνδουλόν του επειδή αδυνατούσε να του εξοφλήσει το χρέος μερικών δηναρίων. Και εάν μετανοήσουμε σαν τον προδότη Ιούδα τον Ισκαριώτη, η μετάνοιά μας θα είναι παντελώς ανώφελη.
Το προπαρατιθέμενο Τροπάριο τής Μεγάλης Παρασκευής συσχετίζει
και συνδέει νοηματικώς τον άσπλαχνο δούλο τής ομώνυμης Παραβολής τού Χριστού
(Ματθ. ιη’ 23 - 35) με τον προδότη Ιούδα Ισκαριώτη, ο οποίος «… κλέπτης ήν, και
το γλωσσόκομον είχε και τα βαλλόμενα εβάσταζεν». (Ιωάν.. ιβ’ 6). Υποστηρίζει
δηλαδή ο ιερός υμνογράφος, ότι ο άνθρωπος που διακρίνεται για τη φιλαργυρία του,
την υπέρμετρη κτητικότητά του, τη σκληροκαρδία προς τον ανήμπορο συνάνθρωπό του
κ.λ.π. έχει όλα τα απαίσια χαρακτηριστικά και τις άθλιες ιδιότητες τού προδότη Ιούδα
Ισκαριώτη, τουτέστιν, είναι ένας σύγχρονός μας Ιούδας.
Προς επίρρωση των ανωτέρω, ο Γράφων παραθέτει παρακάτω ένα σχετικό εξωφρενικό γεγονός, απ’ τα πολλά ανάλογα που έχει υπόψη του.
Κάποιος πολίτης πολύ γνωστός στην περιοχή του και φαινομενικώς «αξιοπρεπής», υψηλόμισθος, με γερό «κομπόδεμα», κάτοχος δύο σπιτιών και αρκετών κτημάτων, λαμβάνει μέρος σε δημοπρασία κατασχεθέντων απ’ την Τράπεζα σπιτιών και οικοπέδων αναξιοπαθούντων συμπολιτών του που πτώχευσαν λόγω απρόβλεπτων δυσμενών συγκυριών. Παίρνει έναντι ευτελούς χρηματικού ποσού το σπίτι μιας χήρας με ανάπηρο παιδί, την πετάει κυριολεκτικώς έξω στο δρόμο και αφήνει την οικογένειά της ανέστια. (!). Ο άνθρωπος αυτός είναι, κατά την άποψη τού αναφερόμενου ιερού υμνογράφου και τής Αγίας Εκκλησίας μας, ένας σύγχρονός μας Ιούδας Ισκαριώτης και θα πρέπει οι ταγοί τούς οποίους υπηρετεί με το αζημίωτο να τον απομακρύνουν ταχέως από κοντά τους, για να μην τους “μολύνει” και αυτούς .
Γιώργος Τ. Αλεξίου.