Μόστρα πόλεως = Ένα σημαντικό κτήριο, ένα λαμπρό μνημείο, κ.λ.π. μίας πόλεως, που προβάλλεται και καθορίζει τη γενική εντύπωση περί αυτής (Λεξικό).
Μόλις κάποιος επισκέπτης της Καστοριάς αποβιβαστεί από ένα εκδρομικό λεωφορείο στον εκτεταμένο χώρο του λεγόμενου “Παρκου Ολυμπιακής Φλόγας”, που αποτελεί το νέο αστικό, διοικητικό κι εμπορικό κέντρο της αυτοαποκαλούμενης “Βυζαντινής Αρχόντισσας”, κοιτάζει ολόγυρά του επιθυμώντας, ανυπομονώντας, και προσμένοντας να ιδεί κάποιον αντιπροσωπευτικό και συμβολικό της βυζαντινό ναό, και κάποιο καλαίσθητο μνημείο βυζαντινού Αυτοκράτορα, αλλ' εις μάτην. Αντ' αυτών και στην αρμόζουσά τους θέση, βλέπει αντιστοίχως, το άχαρο κτήριο του ΚΑΠΗ, και το γλυπτό σύμπλεγμα τριών δύσμορφων ανταρτών με υψωμένες τίς γροθιές τους (!), καθώς και το “ευλύγιστο” γλυπτό του Αρλεκίνου.
Η προαναφερόμενη θλιβερή διαπίστωση προβληματίζει εντόνως, ως είναι φυσικόν, τόσον τους ξένους επισκέπτες τής Καστοριάς, όσον και τους γηγενείς κατοίκους της. Όλοι αυτοί ζητούν απ' την εκάστοτε Δημοτική Αρχή τής πόλης να κατασκευάσει στον χώρο του “Πάρκου Ολυμπιακής Φλόγας” έναν νέο ναό βυζαντινού ρυθμού κι ένα λαμπρό μνημείο κάποιου ένδοξου βυζαντινού Αυτοκράτορα, με την επιδίωξη και την προσμονή να καταστούν αυτά - ο ναός και το Μνημείο - αντικείμενα θαυμασμού και πόλος έλξης στην Καστοριά των ανθρώπων που θέλουν να επισκεφθούν τους αξιόλογους ναούς της και να προσκυνήσουν τις θαυματουργές εικόνες τους.
Γιώργος Τ. Αλεξίου.