Κυριακή 21 Αυγούστου 2022

Η μόστρα της “Βυζαντινής Αρχόντισσας” Καστοριάς : Το κτήριο του ΚΑΠΗ και ο Αρλεκίνος !

     Μόστρα πόλεως = Ένα σημαντικό κτήριο, ένα λαμπρό μνημείο, κ.λ.π. μίας πόλεως, που προβάλλεται και καθορίζει τη γενική εντύπωση περί αυτής (Λεξικό).

    Μόλις κάποιος επισκέπτης της Καστοριάς αποβιβαστεί από ένα εκδρομικό λεωφορείο στον εκτεταμένο χώρο του λεγόμενου “Παρκου Ολυμπιακής Φλόγας”, που αποτελεί το νέο αστικό, διοικητικό κι εμπορικό κέντρο της αυτοαποκαλούμενης “Βυζαντινής Αρχόντισσας”, κοιτάζει ολόγυρά του επιθυμώντας, ανυπομονώντας, και προσμένοντας να ιδεί κάποιον αντιπροσωπευτικό και συμβολικό της βυζαντινό ναό, και κάποιο καλαίσθητο μνημείο βυζαντινού Αυτοκράτορα, αλλ' εις μάτην. Αντ' αυτών και στην αρμόζουσά τους θέση, βλέπει αντιστοίχως, το άχαρο κτήριο του ΚΑΠΗ, και το γλυπτό σύμπλεγμα τριών δύσμορφων ανταρτών με υψωμένες τίς γροθιές τους (!), καθώς και το “ευλύγιστο” γλυπτό του Αρλεκίνου.

Η προαναφερόμενη θλιβερή διαπίστωση προβληματίζει εντόνως, ως είναι φυσικόν, τόσον τους ξένους επισκέπτες τής Καστοριάς, όσον και τους γηγενείς κατοίκους της. Όλοι αυτοί ζητούν απ' την εκάστοτε Δημοτική Αρχή τής πόλης να κατασκευάσει στον χώρο του “Πάρκου Ολυμπιακής Φλόγας” έναν νέο ναό βυζαντινού ρυθμού κι ένα λαμπρό μνημείο κάποιου ένδοξου βυζαντινού Αυτοκράτορα, με την επιδίωξη και την προσμονή να καταστούν αυτά - ο ναός και το Μνημείο - αντικείμενα θαυμασμού και πόλος έλξης στην Καστοριά των ανθρώπων που θέλουν να επισκεφθούν τους αξιόλογους ναούς της και να προσκυνήσουν τις θαυματουργές εικόνες τους.

Γιώργος Τ. Αλεξίου.



















Τρίτη 16 Αυγούστου 2022

Ο εξοχικός ναός των Αγίων Αθανασίου και Παντελεήμονος (έτ. 1994) στο Βογατσικό Καστοριάς.

  


   Το Βογατσικό ήταν στο παρελθόν, κι εξακολουθεί να είναι και σήμερα, ένα αρχοντοχώρι του Νομού Καστοριάς. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ήταν το δεύτερο σε πληθυσμό αστικό κέντρο τής επαρχίας Ανασελίτσας – Βοΐου, μετά τη Σιάτιστα. Οι κάτοικοί του διακρίνονταν ανέκαθεν για τα έντονα πατριωτικά τους αισθήματα, την αγάπη τους προς τα γράμματα, και τη μεγάλη θεοσέβειά τους. Απόδειξη τής εν λόγω θεοσέβειας αποτελεί η ύπαρξη στο Βογατσικό έξι αστικών και δώδεκα περιαστικών – εξοχικών ναών, καθώς και της ιεράς μονής Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Ένας απ' τους αναφερόμενους εξοχικούς ναούς του Βογατσικού είναι αφιερωμένος στους Αγίους Αθανάσιο και Παντελεήμονα, βρίσκεται δε στην περιοχή Σάντοβο, και πιο συγκεκριμένα στον ενδιάμεσο χώρο των δύο παράλληλων εθνικών οδών, τής παλαιάς και της νέας, που διέρχονται απ' εκεί. Ο ναός οικοδομήθηκε το έτος 1994 από την φιλόχριστη οικογένεια Αθανασίου Γούλα κι εγκαινιάστηκε από τον μακαριστό Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Αντώνιο Κόμπο στις 25 Απριλίου 1995.


    Σήμερα, τον εν λόγω όμορφο εξοχικό ναό, που περιβάλλεται από αειθαλή κωνοφόρα δέντρα και από καρποφόρες κληματαριές, τον επισκέπτονται συχνά κι ανάβουν τις κανδήλες του οι ολίγοι Βογατσιώτες αγρότες της περιοχής του. Τον επισκέπτονται επίσης, προσεύχονται εντός του και ζητούν - και φυσικά λαμβάνουν - τη βοήθεια τών δύο αγίων του, και αρκετοί οδηγοί αυτοκινήτων που διέρχονται καθημερινώς από μπροστά του.

Γιώργος Τ. Αλεξίου.
















Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022

Απαιτούμενη η ανέγερση νέου όμορφου ναού στο Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας Καστοριάς και η μεταφορά εκεί τού εκκλησιαστικού Μουσείου τής Μητροπόλεώς της.

     

    Όλοι οι επισκέπτες - εκδρομείς της Κέρκυρας, Έλληνες και ομόδοξοι αλλοδαποί, μόλις φθάσουν στο όμορφο νησί ανεβαίνουν πρωτίστως στον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, προσκυνούν το σεπτό σκήνωμά του, ανάβουν το κερί τους και αγοράζουν ιερές εικόνες και διάφορα εκκλησιαστικά ενθύμια. Αναλόγως πράττουν και οι επισκέπτες τής Ζακύνθου που μεταβαίνουν αμέσως στο ναό του Αγίου Διονυσίου, καθώς και οι επισκέπτες πολλών άλλων πόλεων της πατρίδας μας.

Το ίδιο ακριβώς επιζητούν να πράξουν και όλοι οι Έλληνες επισκέπτες της Καστοριάς, αλλ' εις μάτην Μόλις φθάσουν και αποβιβαστούν απ' τα λεωφορεία στο Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας, που αποτελεί πλέον το νέο διοικητικό και εμπορικό κέντρο τής πόλης, προσπαθούν να ιδούν γύρω τους κάποιον βυζαντινό ή μεταβυζαντινό ναό, αλλά ναό δεν βλέπουν. Όλες σχεδόν οι εκκλησίες τής αποκαλούμενης “Βυζαντινής Αρχόντισσας”, όπως και το περίφημο Βυζαντινό Μουσείο της, βρίσκονται στην παλαιά πόλη, όπου τα λεωφορεία και τα λοιπά οχήματα δυσκολεύονται ν' ανέβουν και να σταθμεύσουν, λόγω της απότομης ανηφόρας και στενότητας των οδών της, και τής έλλειψης κατάλληλου ανοιχτού χώρου.


    Η παρουσιαζόμενη αναγκαιότητα ύπαρξης και λειτουργίας ενός λαμπρού ιερού ναού κι ενός Εκκλησιαστικού Μουσείου στο Πάρκο της Ολυμπιακής φλόγας, είναι αντιληπτή και διαπιστωμένη απ' τη συντριπτική πλειοψηφία των καλοπροαίρετων κατοίκων τής Καστοριάς και γι' αυτό ζητούν επιτακτικά, εδώ και χρόνια, απ' την εκάστοτε Δημοτική Αρχή και τον εκάστοτε οικείο σεβαστό Μητροπολίτη να δράσουν αναλόγως και να καλύψουν αυτό το κραυγαλέο και απαράδεκτο κενό. Βεβαίως, όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο, υπάρχουν και μερικοί κάτοικοι τής πόλης – θα ήταν περίεργο εάν δεν υπήρχαν – που σκέφτονται μίζερα και αντιδρούν στην δημιουργία του νέου ναού, όπως αντιδρούν και στη δημιουργία κάθε άλλου καλού έργου στην περιοχή Καστοριάς.  Αυτοί οι ολίγοι, από τη μια φωνασκούν και ζητούν την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού και τη δημιουργία ανάλογων θέσεων εργασίας στην Καστοριά, και από την άλλη, λόγω των πνευματικών αγκυλώσεών τους, τορπιλίζουν τ' αναφερόμενα σωστά αιτήματά τους.

Γιώργος Τ. Αλεξίου.
















Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

Οι λαμπροί ναοί των χωριών του Νομού Καστοριάς είναι το καύχημα και το καμάρι των κατοίκων τους.

     Ανάλογος λαμπρός ναός πρέπει οπωσδήποτε να ανεγερθεί και στο “Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας” πόλης Καστοριάς.

.......................................


    Οι κάτοικοι της πόλης Καστοριάς και όλων ανεξαιρέτως των χωριών τής επαρχίας της ανήγειραν παλαιότερα σε περίβλεπτο σημείο τής κεντρικής πλατείας των οικισμών τους μεγαλοπρεπείς και πανέμορφους ναούς, που πιστοποιούν και διαλαλούν από τότε στον κάθε επισκέπτη - θεατή τους το γενναίο φρόνημα, τη μεγάλη ευσέβεια και την υψηλή καλαισθησία των κτητόρων τους.

Το ίδιο ακριβώς εξακολουθούν να πράττουν και όλοι σχεδόν οι απόγονοί τους, δηλαδή οι σημερινοί κάτοικοι του Νομού Καστοριάς. Ενδεικτικώς αναφέρουμε, ότι οι ευσεβείς κάτοικοι του Άργους Ορεστικού έκτισαν πριν από λίγα χρόνια με μεγάλη προθυμία στην ΒΑ είσοδο της κωμόπολής τους τον επιβλητικό ναό του Αγίου Νεκταρίου, οι δε κάτοικοι τού Δισπηλιού οικοδόμησαν τον νέον λαμπρό ναό τού Αγίου Αθανασίου, που είναι στις ημέρες μας το καμάρι τους.

    Απρόσμενη εξαίρεση από το σύνολο των προαναφερόμενων Χριστιανών του Νομού Καστοριάς αποτελούν δυστυχώς ορισμένοι κάτοικοι της πόλης Καστοριάς. Οι κάτοικοι αυτοί εναντιώνονται χωρίς σοβαρό λόγο στην ανέγερση τού απολύτως απαραίτητου ιερού ναού στο νέο διοικητικό και εμπορικό κέντρο της πόλης τους, που είναι το λεγόμενο “Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας”.

Ευτυχώς, οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης Καστοριάς, όπως είναι φυσικό κι επόμενο (Καστοριανοί γαρ), επιθυμούν διακαώς την άμεση ανέγερση νέου ναού στο υπόψη Πάρκο, πιστεύουν δε, ότι οι αναφερόμενοι πολέμιοι τής ανέγερσής του θα σκεφθούν ωριμότερα, θα αναθεωρήσουν τελικώς την λαθεμένη άποψή τους και θα πάψουν ν' αντιδρούν, όπως, πολύ σωστά, δεν αντέδρασαν και πριν από μερικά χρόνια στην ανέγερση στο ίδιο Πάρκο των κτηρίων του Κ.Α.Π.Η. και του Κέντρου Κοινότητας Καστοριάς.


Γιώργος Τ. Αλεξίου.


Σημείωση. Κατά τη διδασκαλία της Εκκλησίας μας, η ανέγερση ενός ιερού ναού αποτελεί ευλογία για τους κτήτορές του, αντιθέτως, η εναντίωση στην οικοδόμηση ναού αποτελεί μεγάλη αμαρτία για τους εναντιωμένους, καθότι πρόκειται για παρεμπόδιση του έργου του Αγίου Πνεύματος. (Βλέπε σχετικώς,  Μάρκ. γ',  22 - 30, και Ματθ. ιβ',  22 - 32).











Κυριακή 7 Αυγούστου 2022

Το χαριτωμένο παρκάκι τής υπαίθριας κινητής καντίνας στον οδικό κόμβο Αγίου Κωνσταντίνου Βογατσικού Καστοριάς.

 

    Στον πασίγνωστο οδικό κόμβο Αγίου Κωνσταντίνου Βογατσικού και ανάμεσα στις απ' εκεί διερχόμενες παράλληλες εθνικές οδούς, την παλαιά και τη νέα, υπάρχει το πανέμορφο εικονοστάσι του Αγίου Κωνσταντίνου, που κτίστηκε κατά το έτος 1958. Πολύ κοντά σ' αυτό το εικονοστάσι, στον ίδιο υπαίθριο και σχετικώς εκτεταμένον χώρο βρίσκεται το ωραίο “Πάρκο της υπαίθριας κινητής καντίνας”. Το εν λόγω πάρκο το δημιούργησε κατά την τελευταία 20ετία ο ρέκτης ιδιοκτήτης τής κινητής καντίνας που σταθμεύει στο σημείο εκείνο κι εξυπηρετεί με τα νόστιμα εδέσματά του όλους τους διερχόμενους οδηγούς αυτοκινήτων, ιδιώτες κι επαγγελματίες.

    Το αναφερόμενο Πάρκο περιλαμβάνει, 4 - 5 πλατύφυλλα πλατάνια, 3 - 4 αειθαλή κωνοφόρα δέντρα, 7 - 8 καρποφόρα και καλλωπιστικά δενδρύλλια, αρκετές τριανταφυλλιές, μία μεγάλη κληματαριά, περί τα 10 κλήματα αμπέλου στη σειρά, και πολλά λουλούδια φυτεμένα στο έδαφος και σε πολύχρωμες γλάστρες.

Όλα τα φυτά του Πάρκου ποτίζονται με το νερό μιας όμορφης βρύσης - κρήνης, που ο δημιουργός του πάρκου έχει κατασκευάσει στην άκρη του με μικρές ασβεστολιθικές πέτρες της περιοχής.

Ο γράφων δάσκαλος Γιώργος Αλεξίου, καθώς και αρκετοί άλλοι κάτοικοι τού Βογατσικού και του γειτονικού Γέρμα, που επισκέπτονται τακτικά προς εκκλησιασμόν την παρακείμενη ιερά μονή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, Βογατσικού, στέκονται για λίγο στο εξεταζόμενο Πάρκο, ξαποσταίνουν στα αναπαυτικά καθίσματα και τους πάγκους του, θαυμάζουν την ομορφιά του και συγχαίρουν τον άξιο δημιουργό και συντηρητή του.

Γιώργος Τ. Αλεξίου.