Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

Το εξωκκλήσι τού Αγίου Σπυρίδωνος στο Μαυροχώρι Καστοριάς και οι εντός του αγιογραφίες τού αείμνηστου δασκάλου Παναγιώτη Βουΐτση.


Στο Μαυροχώρι Καστοριάς, και σε απόσταση 2 χιλιομέτρων περίπου ΝΑ του οικισμού του, υπάρχει ένα ιδιόμορφο εξωκλήσι που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Σπυρίδωνα. Το εκκλησάκι αυτό ανεγέρθηκε το έτος 2002 από τους ευσεβείς χριστιανούς Δημήτριο Α. Ατσάλη και Θεοχάρη Σουμαλιά, στον τόπο παλαιότερού του ομώνυμου εικονοστασίου.
Ο αναφερόμενος ναός έχει μικρό μέγεθος (διαστάσεις δαπέδου 4 Χ 4 μ. περίπου), και είναι μονόχωρος. Την οικοδομή του την σκέπει ένα μεγάλο δένδρο φλαμουριάς και την παραστέκουν ευάριθμα ψηλόλιγνα κυπαρίσσια. Η μοναδική θύρα του βρίσκεται στην βόρεια πλευρά του, ενώ η Αγία Τράπεζά του είναι ενσωματωμένη και διαμορφωμένη στον ανατολικό τοίχο του και στον ανάλογο χώρο της αντίστοιχης κόγχης του. Στην εξωτερική επιφάνεια της ίδιας κόγχης βρίσκεται και η απλή κρήνη του.
Εντός του εν λόγω ναΰδριου υπάρχουν 10 φορητές εικόνες διαστάσεων 40 Χ 60 εκατοστών περίπου. Οι εικόνες αυτές φιλοτεχνήθηκαν το έτος 2002 από τον αείμνηστο δάσκαλο και αυτοδίδακτο αγιογράφο κι ερασιτέχνη ζωγράφο Παναγιώτη Βουίτση. Πρόκειται για έργα μέτριας καλλιτεχνικής ποιότητας, που προσελκύουν όμως το ενδιαφέρον των κατοίκων τής περιοχής, επειδή αποτελούν απτή εκδήλωση τής μεγάλης ευσέβειας τού αναφερόμενου δασκάλου κι έκφραση της βαθιάς πίστης του στον Θεό.
Ο δάσκαλος Παναγιώτης Βουΐτσης γεννήθηκε, έζησε, εργάστηκε, και απεβίωσε πριν λίγα χρόνια πλήρης ημερών στο αγαπημένο του Μαύροβο. Ήταν ένας ιδιαίτερα ευγενικός και αγαπητός άνθρωπος, πολύ καταρτισμένος δάσκαλος, άριστος πατριώτης κι ευσεβής χριστιανός. Με τους εκάστοτε μαθητές του είχε υποδειγματική επαφή και ιδανική συνεργασία, με τους γονείς τους δε και με όλους τους συναδέλφους του διατηρούσε πάντα άριστες φιλικές σχέσεις. Οι αγαπημένοι του συγχωριανοί, καθώς και όλοι οι μαθητές του, οι συνάδελφοι, οι φίλοι και οι γνωστοί του τον θυμούνται πάντα με συγκίνηση και δεν πρόκειται να τον ξεχάσουν ποτέ.
Ας είναι αιωνία η μνήμη του ευπατρίδη Μαυροβινού δασκάλου Παναγιώτη Βουΐτση.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου