Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Ο Γιώργος Τ. Αλεξίου, θιασώτης της βυζαντινής μουσικής, δόκιμος ιεροψάλτης.


«Ψαλλώ τω Θεώ μου έως υπάρχω»

Ο Γιώργος Αλεξίου δίπλα στην εικόνα του
Χριστού ευλογούντος. Στη Σιάτιστα.

    Ο Γιώργος Τ. Αλεξίου γεννήθηκε στον Γέρμα Καστοριάς το έτος 1952. Ανήκει σε παλαιά οικογένεια του χωριού, που διακρινόταν ανέκαθεν για την έντονη θρησκευτικότητά της και την παραδοσιακή κι επιτυχή ενασχόληση αρκετών αρρένων μελών της με τη βυζαντινή μουσική και το ιεροψαλτικό λειτούργημα. Αναφέρεται ενδεικτικά, ότι ένας πρόγονός του, ο ιερέας Παπαδημήτρης (+1890), ήταν κάτοχος της βυζαντινής μουσικής, και ότι, τόσον ο προπάππος του Τριαντάφυλλος Αλεξίου (Ντάφας, +1918), όσον και ο παππούς του Γεώργιος Αλεξίου (Γιωργούλης, +1964), υπήρξαν επί πολλά έτη δεξιοί καλλίφωνοι ιεροψάλτες της ενορίας του Γέρμα. Ο Γιώργος Αλεξίου κληρονόμησε, όπως ήταν φυσικό, την ιδιαίτερη κλίση και τη μεγάλη αγάπη των ευσεβών προγόνων του προς τη θρησκευτική μας μουσική, και γι’ αυτό, από την εφηβική του ηλικία, ασχολήθηκε συστηματικά με την εκμάθηση - μελέτη αυτής (της βυζαντινής μουσικής) και με τη σωστή ανάγνωση και απόδοση της απ’ το ψαλτικό αναλόγιο κατά τις ιερές Ακολουθίες.
    Τα πρώτα βασικά μαθήματα βυζαντινής μουσικής τα έλαβε ο Αλεξίου κατά το έτος 1968, σε ηλικία 16 ετών, όταν ως μαθητής Γυμνασίου διέμενε στο Εκκλησιαστικό Οικοτροφείο «Ο Μέγας Βασίλειος» Άργους Ορεστικού. Δάσκαλός του ήταν τότε ο καλλίφωνος εφημέριος Μαυροχωρίου και ταλαντούχος ιεροψάλτης π. Τάκης Αστεριάδης, απ’ τη Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής. Δεύτερος μουσικοδιδάσκαλός του υπήρξε, κατά τη διετία 1975-76, ο γνωστός Πρωτοψάλτης της Ιεράς Μητρόπολης Φλώρινας κ. Στέφανος Δόντσιος, ο οποίος δίδασκε βυζαντινή μουσική στην ανάλογη σχολή της ίδιας Μητρόπολης.
 
Ο Γιώργος Αλεξίου στο Αναλόγιο, έτος 1979.
Μαζί του ο κ. Στέργιος Δισλής.
   Σε ιεροψαλτική σχολή της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς, όπου παρέδιδε μαθήματα ο άριστος Πρωτοψάλτης κ. Γιάννης Χαρίτων, θήτευσε επίσης ο Γιώργος Αλεξίου κατά το έτος 1979, περάτωσε δε τη σχετική μαθητεία του κατά το έτος 1980 στο Νεστόριο, κοντά στον εκλεκτό συνάδελφό του και καθηγητή Βυζαντινής μουσικής κ. Σταύρο Βιρβίλη, που υπηρετούσε τότε ως δάσκαλος στην υπόψη κωμόπολη.
    Ανακεφαλαιωτικά, ο Γιώργος Αλεξίου διδάχτηκε την εκκλησιαστική μας μουσική (βυζαντινή παρασημαντική, λειτουργικό τυπικό, κ.λ.π.), από άριστους μουσικοδιδασκάλους, κατόχους του ιεροψαλτικού αξιώματος, επί τέσσερα έτη περίπου, κι έλαβε τις ανάλογες γνώσεις, τις οποίες αξιοποίησε αρκούντως κατά την πολυετή υπηρεσία του στο Αναλόγιο, πλησίον του έμπειρου ιεροψάλτη του Γέρμα κ. Δημητρίου Ζυγούρα.
    Το έτος 1994 ο Γιώργος Αλεξίου εγκαταστάθηκε μονίμως στην πόλη της Καστοριάς κι έκτοτε ασκεί περιστασιακά το ιεροψαλτικό λειτούργημα. Βεβαίως, εξακολουθεί να λατρεύει τους ανυπέρβλητους λειτουργικούς ύμνους της Εκκλησίας μας, να τους μελετά συστηματικά και να δημοσιεύει κατά καιρούς τα σχετικά πορίσματα των μελετών του. Οι εν λόγω δημοσιεύσεις του αναφέρονται κυρίως στο θεολογικό περιεχόμενο των ύμνων μας και στη νοηματική σχέση και παραλληλία τους με τη θεματολογία της βυζαντινής αγιογραφίας, στην οποία ο παρουσιαζόμενος ιεροψάλτης έχει επιστημονική ειδίκευση (master στη Χριστιανική αρχαιολογία και τέχνη).
Ο Γιώργος Αλεξίου παραπλεύρως του
αείμνηστου ιεροψάλτη Γιάννη Κοντσιώτη.
Έτος 1987.
    Απ’ τους πολλούς και σημαντικούς υμνογράφους της Ορθόδοξης Εκκλησίας ο Γιώργος Αλεξίου ξεχωρίζει και θαυμάζει ιδιαίτερα την Κασσιανή (μοναχή Κασία), για το ποιητικό τάλαντο και τη μουσικοσυνθετική της ικανότητα. Συγκεκριμένα, θαυμάζει τη γλωσσική πρωτοτυπία, τις νοηματικές αντιθέσεις και την ουράνια μελωδία των ποιημάτων της (βλ., π.χ.: «Αυγούστου μοναρχήσαντος επί της γης…», «Σε τον επί υδάτων κρεμάσαντα πάσαν την γην ασχέτως…», «Ήπλωσας τας παλάμας και ήνωσας τα το πριν διεστώτα…»). Τα εν λόγω τροπάρια της Κασσιανής, καθώς βέβαια και τα λοιπά υμνολογικά κείμενα της Εκκλησίας μας, ο Γιώργος Αλεξίου τα μελετά με προσοχή, εμβαθύνει στο θεολογικό περιεχόμενό τους και ακολούθως, απ’ το βάθρο του ιεροψάλτη, τ’ αποδίδει - κοινοποιεί μελωδικά στο εκκλησίασμα, με τον προβλεπόμενο ήχο και την αντίστοιχη συγκινησιακή φόρτιση.
Ο Γ. Αλεξίου δίπλα στην προτομή του εθνομάρτυρα 
Αρχιμανδρίτη  Άνθιμου Γιοβανόπουλου (+1905),
που ήταν αυτάδελφος του προπάππου του Ζήση.

Ο Γ. Αλεξίου, τακτικός προσκυνητής
στον βυζαντινό ναό Αγίου Γερμανού
Πρεσπών.

Οι ιεροψάλτες του Γέρμα: Ι. Κοντσιώτης, Δ. Ζυγούρας,
Μ. Κουτσιαύτης και Γ. Αλεξίου (έτος 1985). 


Ο Γ. Αλεξίου απαγγέλει τον Απόστολο
σε Αγιασμό του  Δημ. Σχολείου Αμπελοκήπων.
Έτος 2003.

Ο ιεροψάλτης Γ. Αλεξίου στο πλευρό του ιερέα
Δισπηλιού π. Γεωργίου Καράτζιου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου