Το ενημερωτικό Φυλλάδιο του Συνεταιρισμού |
Το Κωσταράζι είναι ένα όμορφο και ιστορικό χωριό της Καστοριάς, που έχει περί τους 800 μόνιμους κατοίκους. Στο εν λόγω χωριό υπάρχει ένας πολύ δραστήριος Συνεταιρισμός Γυναικών, που ιδρύθηκε το έτος 2005. Κατά την ίδρυσή του, ο Συνεταιρισμός, έλαβε κρατική ενίσχυση από το πρόγραμμα «Ανάπτυξη γυναικείας απασχόλησης και επιχειρηματικότητας», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από το Ελληνικό Δημόσιο.
Σε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο του εν λόγω Συνεταιρισμού περιλαμβάνονται και τα κάτωθι περί αυτού:
Ο Συνεταιρισμός μας
Το 2005, δεκαοχτώ γυναίκες από το Νέο Κωσταράζι Καστοριάς, με ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα υγιεινής διατροφής, ίδρυσαν το συνεταιρισμό τους. Με πίστη στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα και στα οφέλη της αποφάσισαν να ασχοληθούν με την παραγωγή προϊόντων που πηγάζουν από τη γαστρονομική παράδοση του τόπου τους. Με αυθεντικές συνταγές από τις μεγαλύτερες γυναίκες του χωριού, με αγνές πρώτες ύλες και με επιλογή άριστων φρούτων παράγουν και γλυκαίνουν την περιοχή με λουκούμια, χαλβά, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, παραδοσιακά ζυμαρικά και παραδοσιακό τυρί μπάτζιο.
Η κ. Βάια πουλάει προϊόντα του Συνεταιρισμού |
Η Ιστορία του Κωσταραζίου
Το παλαιό Κωσταράζι δημιουργήθηκε από την ένωση τριών χωριών: της Αλαμάνας, της Αγίας Άννας και της Κρανιάς. Τα χωριά αυτά δεινοπαθούσαν από τους ληστές κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και γι’ αυτό διαλύθηκαν με παρέμβαση του αρματολού ΚΩΣΤΑ ΡΙΖΟΥ, ο οποίος, βλέποντας την κατάσταση να χειροτερεύει, κάλεσε τους δημογέροντες των τριών χωριών και τους έπεισε να συνενωθούν και να δημιουργήσουν ένα νέο οικισμό σε μεγάλο υψόμετρο. Κι αυτό έγινε, δημιουργήθηκε ο νέος οικισμός, που έλαβε το όνομα τού ιδρυτή του: ΤΟ (ΠΑΛΑΙΟ) ΚΩΣΤΑΡΑΖΙ.
Την περίοδο 1897 - 1902 το χωριό δέχτηκε αλλεπάλληλες επιδρομές κομιτατζήδων. Κατά το Μακεδονικό Αγώνα, το Παλαιό Κωσταράζι ήταν ορμητήριο των μεγάλων αγωνιστών Παύλου Μελά, Γεωργίου Τσόντου Βάρδα, Γεωργίου Κατεχάκη, Νικολάου Νταλίπη, καπετάν Χρήστου Κώττα και άλλων. Μαζί με αυτούς και οι Κωσταραζινοί έδωσαν αγώνες για την ελευθερία της Μακεδονίας μας. Το 1912 οι κάτοικοι του παλαιού Κωσταραζίου προσπάθησαν να ανακόψουν τη μεταφορά των τουρκικών δυνάμεων από τα καμπίσια χωράφια, στην περιοχή του σημερινού νέου Κωσταραζίου. Με τη σειρά τους οι Τούρκοι επιτέθηκαν από τρεις διαφορετικές μεριές κατά του χωριού. Ήταν η πρώτη φορά που πυρπολήθηκε το παλαιό Κωσταράζι και καταστράφηκε ολοσχερώς.
Τα ερείπια του Παλαιού Κωσταραζίου |
Οι Κωσταραζινοί πρόγονοί μας επέστρεψαν στο χωριό τους με τη συνοδεία των ελληνικών εκστρατευτικών Σωμάτων και αναστήλωσαν το παλαιό Κωσταράζι από την αρχή. Το τελικό χτύπημα για το χωριό έγινε στις 13 Απριλίου 1944 από στρατεύματα Κατοχής. Στις 26 Μαρτίου 1950 θεμελιώθηκε το Νέο Κωσταράζι στη σημερινή του θέση.
Στο χωριό μας μπορείτε να επισκεφτείτε το γυναικείο μας συνεταιρισμό, ο οποίος ιδρύθηκε το 2005. Μπορείτε να κάνετε έναν περίπατο στην πηγή «Μπάνια» και στις κορυφές «Προφήτης Ηλίας» και «Άγιος Θωμάς» και θα ανταμειφθείτε με την εξαιρετική θέα όλης της περιοχής. Πολύ όμορφη διαδρομή είναι και αυτή στο εγκαταλελειμμένο και καταπράσινο παλιό χωριό.
Ο Εθνομάρτυρας Αρχιμανδρίτης Άνθιμος (+1905) Το επιφανέστερο τέκνο του Κωσταραζίου. |
Ο ναός της Παναγίας στο παλαιό Κωσταράζι |
Το ερειπωμένο σχολείο στο παλαιό Κωσταράζι |
Το Μνημείο πεσόντων, στο Νέο Κωσταράζι |
Το Μνημείο Μακεδονομάχων Κωσταραζίου |
Γραφικό εικονοστάσι στο Κωσταράζι |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου