"Ρεβυθένιο ψωμί" της Καστοριάς. |
Οι χρυσοχέρες νοικοκυρές τής πόλης Καστοριάς και των χωριών τής περιοχής της ζυμώνουν και ψήνουν κάθε χρόνο κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα το λεγόμενο «ρεβιθένιο ψωμί». Το εν λόγω μυρωδάτο και πεντανόστιμο ψωμί παρασκευάζεται κατά την ακόλουθη χρονοβόρα και σχετικώς επίπονη διαδικασία:
Μεγάλη Τρίτη: Οι νοικοκυρές παίρνουν μία κατσαρόλα, την τρίβουν εσωτερικά με κάσια {: κανέλα} βασιλικό και με άλλα αρωματικά βότανα και την τοποθετούν κοντά στη φωτιά. Κατόπιν, στουμπίζουν στο γουδί μία ικανή ποσότητα ρεβιθιών, την κοσκινίζουν, παίρνουν μία κούπα ρεβιθάλευρο, το ρίχνουν (το ρεβιθάλευρο) στην προαναφερόμενη κατσαρόλα και το «πνίγουν» με μισό κιλό καυτό νερό. Ακολούθως, ρίχνουν κάθε 8 ώρες μέσα στην κατσαρόλα ένα φλιτζάνι καυτό νερό και ένα φλιτζάνι ρεβιθάλευρο, κι ανακατεύουν καλά το μίγμα μέχρι να βγάλει φουσκάλες.
Το νόστιμα ρεβύθια. |
Μεγάλη Τετάρτη: Ρίχνουν στο προϋπάρχον μίγμα της υπόψη κατσαρόλας μία κούπα αλεύρι σιταριού και μία κούπα καυτό νερό, μέχρι να γίνει χυλός, ανακατεύουν και περιμένουν πάλι έως ότου βγουν φουσκάλες. Ρίχνουν τόσο αλεύρι, όσο προζύμι απαιτείται για τα ψωμιά που θέλουν να ζυμώσουν.
Μεγάλη Πέμπτη: Το προζύμι που παρασκεύασαν το ζυμώνουν με το ανάλογο αλεύρι. Για να το ζυμώσουνε χρησιμοποιούν καυτό νερό. Τέλος, τα «ρεβυθένια ψωμιά» που ζύμωσαν τα ψήνουν στο φούρνο και τα τρώνε όλα τα μέλη της οικογένειας, κατά την επόμενη ημέρα Μεγάλη Παρασκευή.
(Γιώργος Αλεξίου)
(Γιώργος Αλεξίου)
Ο "λόφος του Γολγοθά" στο Δρυόβουνο Κοζάνης. |
Το χωριό ο Γέρμας Καστοριάς, όπου παρασκευάζεται ρεβιθένιο (ρουφτένιο) ψωμί. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου