Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Ο Άσωτος Υιός τής ομώνυμης ευαγγελικής παραβολής παρουσιαζόμενος με αλληγορικούς γεωργικούς όρους - εκφράσεις - “εικόνες” σε πρωτότυπο Τροπάριο τής αντίστοιχης Κυριακής.

 

Τροπάριο. Στιχηρό προσόμοιο Εσπερινού Κυριακής του Ασώτου.

(Ο βίος του άσωτου ανθρώπου).

Εις αναμάρτητον χώραν και ζωηράν επιστεύθην,

γεωσπορήσας την αμαρτίαν,

τη δρεπάνη εθέρισα τους στάχυας της αμελείας

και δραγμάτων εστοίβασα πράξεών μου τας θημωνίας,

ας και κατέστρωσα ουχ άλωνι της μετανοίας.

Αλλ’ αιτώ σε τον προαιώνιον γεωργόν ημών Θεόν,

Τω ανέμω της σης φιλευσπλαγχνίας

απολίκμησον το άχυρον των έργων μου

και σιτάρχησον τη ψυχή μου την άφεσιν,

εις την ουράνιόν σου συγκλείων με αποθήκην

και σώσον με.

Το Τροπάριο στη νεοελληνική γλώσσα

Σε χώρα όμορφη και γόνιμη γεννήθηκα,

έσπειρα όμως στο έδαφός της την αμαρτία,

θέρισα με το δρεπάνι τα στάχια της ολιγωρίας

και με τα δεμάτια τους στοίβαξα θημωνιές,

τις οποίες, δυστυχώς, δεν άπλωσα στο αλώνι της μετάνοιας.

Αλλά τώρα παρακαλώ Εσένα, τον προαιώνιο γεωργό μας, τον Θεό:

Λίχνισε με τον άνεμο της φιλευσπλαχνίας σου το άχυρο των έργων μου,

μάζεψε το σιτάρι της συγχώρεσης στην ψυχή μου,

τοποθέτησέ με στην ουράνιο αποθήκη σου και σώσε με.



Φιλολογικό Σχόλιο

Στο παραπάνω τροπάριο είναι θαυμαστές οι παρατιθέμενες με γεωργικούς όρους συγγενείς μεταξύ τους εκφράσεις, οι πρωτότυπες μεταφορές τού κειμένου του, και βεβαίως, οι τολμηρές ποιητικές εικόνες που δημιουργήθηκαν μ’ αυτές τις εκφράσεις και τις μεταφορές (: στάχυες της αμελείας, θημωνίαι των πράξεων, άλως της μετανοίας, προαιώνιος γεωργός, άχυρον των έργων, ουράνιος αποθήκη κ.λ.π.).

Σημείωση.

    Η παράφραση του Τροπαρίου στη Νεοελληνική είναι του Γιώργου Τ. Αλεξίου.













Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Η νοηματική σύνδεση και αντιστοιχία τής Κυριακής του Τελώνου και Φαρισαίου με τη Μεγάλη Πέμπτη (τον Ιερό Νιπτήρα).

 

    Τριώδιο στην Ορθόδοξη Εκκλησία ονομάζεται η κινητή περίοδος 10 εβδομάδων τού εκκλησιαστικού έτους, που αρχίζει την Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου και λήγει το Μεγάλο Σαββατο. Η τελευταία απ' τις 10 εβδομάδες τού Τριωδίου ονομάζεται Μεγάλη Εβδομάδα επειδή είναι αφιερωμένη στην αναθύμηση των φρικτών Παθών του Κυρίου μας.

    Η σημασία τού Τριωδίου για εμάς τους Χριστιανούς είναι πολύ μεγάλη, διότι προετοιμάζει και προπαρασκευάζει την άξια συμμετοχή μας στα Πάθη του Κυρίου και στον εορτασμό τής Αναστάσεώς Του.

    Η πρώτη Κυριακή του Τριωδίου λέγεται Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου, επειδή είναι αφιερωμένη στην ανάγνωση και στην ανάλυση και κατανόηση τού κειμένου τής ομώνυμης κυριακής Παραβολής, {“τή αυτή ημέρα τής τού Τελώνου καί τού Φαρισαίου εκ τού Ιερού Ευαγγελίου τού Ευαγγελιστού Λουκά ιη' 10 - 14 παραβολής μνείαν ποιούμεθα”}. Μ' αυτήν την παραβολή Του ο Κύριος μάς διδάσκει και μας προτρέπει να εφαρμόζουμε πάντα στη ζωή μας την άριστη Ταπείνωση τού υπόψη Τελώνη και ν' αποφεύγουμε την κάκιστη περηφάνεια τού αναφερόμενου Φαρισαίου {: ... Υψηγορίαν φύγωμεν, Φαρισαίου κακίστην, ταπείνωσιν δέ μάθωμεν, τού Τελώνου αρίστην”. (Κυρ. Τελώνου..., Ωδή στ΄)}.

    Τη μεγάλη σπουδαιότητα και σημασία που έχει για εμάς τους Χριστιανούς η εν λόγω αρετή τής υψοποιού ταπείνωσης την κατέδειξε και δίδαξε επίσης ο Χριστός και με το παράδειγμά Του κατά τη Μεγάλη Πέμπτη, όταν την ώρα του Μυστικού δείπνου ζώστηκε το λέντιον (πετσέτα) κι έπλυνε και σκούπησε μ' αυτήν τα πόδια των Μαθητών Του, {: Υπέδειξας Δέσποτα, τοίς οικείοις Μαθηταίς υψοποιόν ταπείνωσιν, τώ λεντίω ζωννύμενος τήν οσφύν, τούς πόδας απέπλυνας, καί τόν τρόπον μιμείσθαι παρεσκεύασας”. (Κυρ. Τελώνου..., Ωδή στ΄)} και {Πρός θείαν ύψωσιν, αεί ανάγων ημάς, ο Σωτήρ καί Δεσπότης υψοποιόν, έδειξε ταπείνωσιν, τούς πόδας γάρ τών Μαθητών αυτοχείρως εναπένιψεν, (Κυρ. Τελώνου... Θεοτοκίον)}.

    Περαίνοντας το ανωτέρω σύντομο κείμενο αναφέρουμε, ότι παρουσιάζεται σ' αυτό αρκούντως η σύνδεση και η νοηματική αντιστοιχία που υπάρχει μεταξύ τής Παραβολής Τελώνου και Φαρισαίου τής πρώτης Κυριακής του Τριωδίου, και του Ιερού Νιπτήρα τής Μεγάλης Πέμπτης.




Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

"Ο πεινασμένος οδοιπόρος". Ένα θαύμα τής Παναγίας στο Άγιον Όρος.

     

    Η πάνσεπτη ιερά Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους έχει ως έφορο και προστάτη της την υπεραγία Θεοτόκο και φυλάγει την περίφημη θαυματουργή εικόνα της με την επωνυμία Παναγία η Πορταΐτισσα, που θεωρείται η πολυτιμότερη όλου του Αγίου Όρους.

    "Η μονή των Ιβήρων είναι πολύ φιλόξενο μοναστήρι. Αυτό αποδίδεται και στο ακόλουθο περιστατικό.

    Ένας φτωχός εργάτης, κουρασμένος από τον δρόμο, έφθασε το μεσημέρι πεινασμένος στην πύλη της μονής. Ζήτησε μόνο λίγο ψωμί από τον πορτάρη γιατί βιαζόταν να συνεχίσει την πορεία του. Ο πορτάρης, άγνωστο γιατί, δεν του έδωσε, οπότε ο φτωχός αναστέναξε βαθιά κι έφυγε νηστικός.

    

    Ανεβαίνοντας προς τις Καρυές, σταμάτησε για λίγο στη σκιά ενός δέντρου. Λυπημένος και κουρασμένος καθώς ήταν, ξάπλωσε καταγής. Ξαφνικά ακούει βήματα να πλησιάζουν. Ανασηκώνεται και βλέπει κοντά του μια γυναίκα μ’ ένα βρέφος στην αγκαλιά. Με ύφος συμπαθητικό και φωνή γλυκειά τον ερωτά:

    - Τι έχεις; Μήπως είσαι άρρωστος

    - Όχι, απάντησε εκείνος, αλλά πεινώ. Παρακάλεσα τον θυρωρό της μονής Ιβήρων να μου δώσει ψωμί, αλλά δεν μου έδωσε.

    - Άκου παιδί μου. Δεν πρέπει να παραπονείσαι για τον θυρωρό. Θυρωρός τής μονής αυτής είμαι εγώ. Να επιστρέψεις αμέσως και να ζητήσεις ψωμί εκ μέρους μου, κι αν δεν σου δώσουν, πλήρωσέ το μ’ αυτά τα χρήματα. Σε περιμένω εδώ.

    Λέγοντας αυτά έδωσε στον εργάτη τρία φλουριά. Εκείνος, ανύποπτος για όσα έβλεπε και άκουγε, ξεκίνησε για το μοναστήρι. Χτύπησε την πύλη και κρατώντας επιδεικτικά τα χρήματα ζήτησε και πάλι από τον θυρωρό ψωμί, χωρίς να παραλείψει ν’ αναφέρει τη συνομιλία του με την γυναίκα.

  

     Όταν άκουσε ο Μοναχός για γυναίκαι και είδε τα σπάνια νομίσματα, κατάλαβε ότι πρόκειται για θαύμα. Χτύπησε την καμπάνα, συγκεντρώθηκαν οι αδελφοί και άκουσαν με θαυμασμό το παράδοξο γεγονός. Διαπίστωσαν μάλιστα ότι τα νομίσματα εκείνα ήταν αφιερωμένα πριν από πολλά χρόνια στη θαυματουργή εικόνα. Βλέποντας όμως η Παναγία την ανάγκη του φτωχού, τα παρέλαβε και του τα έδωσε με μητρική ευσπλαχνία.

    Οι Μοναχοί με φόβο και ευλάβεια τα επανέφεραν στην αγία εικόνα τής Προρταΐτισσας, η οποία με το θαύμα αυτό τους δίδαξε τη μεγάλη αρετή της φιλοξενίας.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Τo προπαρουσιαζόμενο κείμενο ελήφθη από το Ιστολόγιο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE.





Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

Ευρεία η αναγνώριση τής εγκυρότητας του Ιστολογίου “Φως της Καστοριάς”

 

    Το Ιστολόγιο (blog), που φέρει την ονομασία “Φως της Καστοριάς” (Δ/νση: http://fos-kastoria.blogspot.gr/) και που έχει ως χαρακτηριστικό του σήμα τον Δικέφαλο και σταφυλοφόρο αετό, είναι μία ηλεκτρονική πολιτιστική επιθεώρηση, που δημιουργήθηκε και “ανέβηκε” στο Διαδίκτυο από τον Καστοριανό δάσκαλο Γιώργο Τ. Αλεξίου, την 1η Αυγούστου 2011. Από την ημερομηνία αυτή κι έως σήμερα Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024, αναρτήθηκαν στον πίνακα καταχωρήσεων τού εν λόγω Ιστολογίου 668 (!) σύντομα κείμενα θρησκευτικού, εθνικού, λαογραφικού, φυσιολατρικού και λοιπού ποικίλου περιεχομένου, μαζί με τις συνοδευτικές τους εικόνες και φωτογραφίες. Τα κείμενα αυτά τα ανέγνωσαν έως την προαναφερόμενη ημερομηνία απευθείας απ' το υπόψη Ιστολόγιο τετρακόσιες έξ  χιλιάδες επτακόσιοι εξήντα εννέα. (406.769) “επισκέπτες” του, καθώς και πολύ μεγάλος αριθμός άλλων ατόμων που τα είδαν αναδημοσιευμένα σε έτερα Ιστολόγια της Ελλάδος και άλλων χωρών.

    Η εν λόγω μεγάλη επισκεψιμότητα κι εγκυρότητα του αναφερόμενου Ιστολογίου ώθησε την “ESBO ltd”, που είναι μία διεθνής Εταιρεία βοήθειας και συμβολής στην οργάνωση και αύξηση της παρουσίας και προσέλκυσης δυνητικών αναγνωστών των κειμένων επιλεγμένων Ιστολογίων, να ζητήσει με σχετική επιστολή της από τον κ. Γιώργο Αλεξίου, τον δημιουργό και διαχειριστή του Ιστολογίου “Φως της Καστοριάς”, να συνεργαστούν αναλόγως. Η εν λόγω Επιστολή παρατίθεται σε μετάφραση ακολούθως.

Kind Regards. Με εκτίμηση

Γειά σου, Μου αρέσει πολύ το ιστολόγιό σας - fos-kastoria.blogspot.com - και αν συμφωνείτε, θα ήθελα να το συμπεριλάβω στη βάση δεδομένων των ιστότοπων που στέλνω στους πελάτες μου που αναζητούν ευκαιρίες ανάρτησης επισκεπτών. Ωστόσο, θα χρειαζόμουν πρώτα μερικές περισσότερες πληροφορίες από εσάς! Απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις για γρήγορη και ακριβή επικοινωνία.

  1. Ποια είναι η συντακτική σας αμοιβή για τη δημοσίευση ενός άρθρου; Απάντηση...

  2. Αν γράφετε άρθρα, ποια είναι η αναμενόμενη τιμή και πλήθος λέξεων;

  3. Εισαγωγή συνδέσμου σε υπάρχουσα ανάρτηση, τιμή;

  4. Τι τύποι συνδέσμων είναι αποδεκτοί και πόσοι; Να ακολουθήσω ή να μην ακολουθήσω;

  5. Εάν θα αποδεχόσασταν συνδέσμους τυχερών παιχνιδιών, ενηλίκων, συναλλάγματος, CBD και με ποιο ποσοστό;

  6. Προσθέτετε γνωστοποιήσεις/ετικέτες χορηγίας ή μπορείτε να τις αποφύγετε;

  7. Εάν τα άρθρα σας θα ευρετηριαστούν στο Google;


  8. Επίσης, εάν διαχειρίζεστε οποιονδήποτε άλλο ιστότοπο που μπορεί να με ενδιαφέρει - σε οποιαδήποτε γλώσσα ή εξειδικευμένη θέση - στείλτε μου τιμές, δημοσιεύοντας τις λεπτομέρειες των συνθηκών παραπάνω.

  9. Χρησιμοποιείτε WhatsApp, Skype, Telegram ή θα προτιμούσατε μια εναλλακτική μέθοδο για να επικοινωνήσουμε μαζί σας;

  10. Δέχεστε ανταλλαγή συνδέσμων στον/τους ιστότοπο/ους σας;

  11. Δείγμα σύνδεσης;

    Μη διστάσετε να μας στείλετε μήνυμα για οποιοδήποτε αίτημα πρόσθετων πληροφοριών. Θα στείλω πληρωμή μέσω PayPal, Wise ή άλλου παρόχου πληρωμών κατόπιν ειδικής συμφωνίας. Εδώ μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για εμάς και τις υπηρεσίες μας:https://www.esbo.ltd ανυπομονούμε να ακούσουμε νέα σας! Θερμούς χαιρετισμούς,